En Sıcak Konular

Küresel kriz derinleşiyor...

15 Şubat 2009 17:13 tsi
Mali sistem çöktü, reel sektör iflasın eşiğinde, işsizler ordusu çığ gibi büyüyor...

Ekonomik krizin daha da derinleşeceği tahminleri yapılıyor.Yetersiz kalan kurtarma paketlerinin ardından bankacılık sektöründe yaşanan sıkıntının giderek artması gelişmiş ülke ekonomilerini zorluyor. Bankaların önemli bir kısmı kamulaştırılmış olsa bile sorunlar bitmiyor. Krizin reel sektör üzerindeki etkisi ise giderek artıyor.

Danske Bank gelişmekte olan piyasaların çok kötü etkilendiğini ve ufukta daha fazla problem olabileceğini, azalan risk iştahının dengeye oturmamış piyasaları derinden etkileyebileceğini belirtti. Ayrıntılar şöyle:

Finansal kriz odağı, finans sektöründeki sistemik risk korkularından sıyrıldı ve durumun ekonomik sonuçlarına yöneldi. Finansal krizden kaynaklanan ekonomik çöküş dünya ekonomisini en azından 1970'ten beri görülen en derin resesyona sürükledi. İşsizlik ve ihmaller artarken hala önümüzde reel ekonomik zararlar yığınına sahibiz.

Uzun bir süre bankalar için temel sorun fonlama piyasalarına sınırlandırılmış erişim oldu. Finansal krizin olumsuz etkisi reel ekonomide hissedilmeye başlamışken, odak noktası bankaların aktifleştirme seviyelerine döndü ki bu büyük oranda sermaye artırımı için hükümet desteğiyle gerçekleşebilir.

Daha fazla nicel gevşeme ABD'nin elindeki kartlarda olabilir ve İngiltere gibi diğer ülkeler de aynı yönde hareket ediyor.

Euro bölgesi içinde spreadler derecelendirme faaliyetlerine ve ekonomik dengesizlikler üzerinde artan dikkate dayanarak yükseldi. Bu bir ya da daha çok ülkenin borçları üzerindeki temerrüde gitmeye ve/veya euro bölgesini terk etmeye ihtiyaç duyacağı ya da zorlanacağı yönündeki spekülasyonu tetikledi.

Son olarak gelişmekte olan piyasalar çok kötü etkilenmiş durumda ve ufukta daha fazla problem olabilir. Azalan risk iştahı dengeye oturmamış piyasaları derinden etkileyebilir. Yerel gelişmekte olan piyasalar küçük bir uyarıyla alev alabilir.

Önümüzdeki dönemde takip edilmesi gerekenler:

* Derin resesyon ve 1930 benzeri depresyon arasındaki fark ekonomi politikası. Büyük miktardaki mali paket Obama yönetimi tarafından tartışıldı; fakat para politikası çekiş gücü bulmada zorlanıyor. Daha fazla nicel yumuşama 2009'daki büyüme teşvikinde anahtar faktör olabilir.

* Ülke tahvil notlarında aşağı çekilmeler ve Avrupa'daki faiz oranı spreadleri

* Banka kamulaştırmaları

* ABD Finansal İstikrar Planı'ndaki detaylar hala noksan ve planın yürütülmesi ve ayrıntıları ileride anahtar önem taşıyacak.

* Bankacılık sektörüne yönelik başka kurtarma paketleri

* Bankalardan gelen sonuçlar

* Carry trade işlemlerinin bozulması ve yerel gelişmekte olan piyasa krizleri.

8sutun



Bu haber 673 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,852 µs