En Sıcak Konular

Abant Platformu toplantısı başladı

15 Şubat 2009 12:25 tsi
Abant Platformu'nun 'Barış ve Geleceği Birlikte Aramak' konulu sempozyumu, Irak'ın kuzeyindeki Erbil kentinde bugün başladı.

Abdurahman Saad Konferans salonunda yapılan toplantıya, Kürt yönetimi Kültür Bakanı Feleketin Kakayi, Erbil Valisi Nevzad Hadi, Musul Türk Başkonsolosu Hüseyin Botsali, Abant üyeleri ile davetliler katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Erbil Valisi Nevzat Hadi, Abant Platformu'nun düzenlediği toplantıyı çok önemli bulduklarını söyledi. Vali Hadi, konferansta her iki komşu ülkenin milletine ve aynı zamanda tüm insanlığın ortak geleceğine birlikte hizmet mesajlarını sunmayı ümit ettiklerini belirtti.

Bölge ile Türkiye arasında ilişkilerin "kaçınılmaz bir mutlak olduğunu" kaydeden Hadi, "Bu diyalogun belli bir çizgi üzerinde bugüne kadar gelip bundan sonra sağlam bir şekilde devam etmesinin, komşuluk ilişkileri, medeniyetlerin karışması, ticari irtibat, kültür, tarih ve din açısından güçlü temelleri vardır. Bu dostluk ve irtibatımızın devam etmesi ve gelişmesinde başka seçenek ve alternatif yoktur" dedi.

Hadi, diyalogun nesillerin istikbali, birlik içinde kardeşçe yaşamak, dostluğun sürekliliği ve her iki milletin mutlu geleceği için çok önemli bir adım olduğunu belirttiği konuşmasında, "İnanıyoruz buradan çıkacak mesaj, bir vatanseverliğin, millet sevgisinin yansıması, tarihi sesi, dostluk ve kardeşlik ruhumuzun sedası olacaktır. Bu ses, her sesten daha yüksek ve doğrudur" ifadelerini kullandı.

Sert dil, kurşun, kan ve düşmanlığın, sıkıntı, istikrarsızlık ve karışıklıktan başka sorun vermediğine vurgu yapan Hadi, "Bunlar hiç bir zaman sorunlara çare olamamış, aksine durumu daha da zorlaştırmıştır. Bugün diyalog, birbirimizi anlama, stratejik dostluk ve ortaklılık günüdür. Küreselleşme ve insanlık mesajını geliştirme günüdür. Geçmişteki hataları gündeme getirip de arkaya bakarak tarihi yanlışlıkları sürdürme günleri geçmiştir. Artık çocuklarımız bilsinler ki, komşularımız onların dost ve aynı duyguyu paylaşan kardeşleridir. Onların düşmanları değildirler. Onların geleceğe ümitle bakmalarını sağlayalım. Yapmış olduğumuz yanlışlardan ibret ve ders çıkarıp, ebedi dostluk ve kardeşliğimizi kuralım" diye konuştu.

Erbil'in Kuzey Irak ile Türkiye arasında geçiş köprüsü olduğunu da söyleyen Vali Hadi, "İki tarafın dostluk adımının kapısı burasıdır ve buradan başlar. Iyi bir diyalog kurmak için aramızda başkalarının bulunması ne kadar doğrudur. Geleceğimizin yapılandırılması ve yararımız için neden karşılıklı oturup konuşmayalım. Kürt halkı, Türkiye'nin zor günlerimizde yaptığı iyilikleri asla unutmayacaktır. Türkiye'den gelen sermaye gurupların yaptığı yatırımlar, şirketler, Türk okulları, bölgenin yeniden yapılandırılması, güzelleştirilmesi, ilişkilerimizin güçlendirilmesine olumlu katkıda bulunmuştur" şeklinde konuştu.

Abant Platformu adına konuşan Mumtaz Ertürk ise, platformun bugüne kadar yaptığı 18 toplantı arasında Erbil toplantısının en önemli toplantı olduğuna dikkat çekti. Burada yapılan toplantıyı kendi evlerinde yapmış gibi olduklarını anlatan Ertürk, "Bize gösterilen ilgi sayesinde burada kendimizi evimizde gibi hissettik. Misavirperverlikleri, dostlukları bize yabancılık çektirmedi. Bizler aynı toprakların çocuklarıyız. Birlikte sevinen, birlikte üzülenleriz. Bu toplantı çok önemli ve anlamlı. Biz demokrasiden yanayız ve sorunların çözümünde şiddetin çare olmayacağını düşünüyoruz" dedi.

Daha sonra söz alan Musul Türk Başkonsolosu Hüseyin Botsalı ise, iyi ve zor günde hep Irak halkının yanında olduklarını belirtti. Botsalı, "Türkiye, Irak ve Kuzey Kürt yönetimi arasındaki sınır, Türkiye ile Avrupa sınırı gibidir. Avrupa sınırımız neyse, Irak sınırımız da aynıdır. Türkiye ile sınırımız kapanmadı ve kapanmayacak" ifadelerini kullandı.

Toplantıya Fethullah Gülen hoca efendi de bir kutlama mesajı gönderdi. İlk kez bir Abant toplantısına kutlama mesajı gönderen Gülen, mesajında, toplantının toplumsal ve kültürel semerelere sevile olmasını ümit ettiğini bildirdi.

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı bünyesindeki Abant Platformu'nun Erbil'de düzenlediği sempozyum iki gün sürecek. Toplantıya Türkiye'den 100'e yakın akademisyen, yazar ve siyasetçi katılıyor. Sempozyuma Selahattin Üniversitesi ve Mukriyan Araştırma Merkezi de destek veriyor. Sempozyumda ortak kültürel değerler, bağlar, Ortadoğu'nun geleceği, barış ve yeni fırsatlar gibi konular görüşülecek.

cihan



Bu haber 665 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,864 µs