En Sıcak Konular

Gül'e Tataristan'da 'fahri doktora' unvanı verildi

15 Şubat 2009 12:23 tsi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e Kazan Devlet Üniversitesi'ce ''fahri doktora'' unvanı verildi.

Cumhurbaşkanı Gül eşi Hayrünisa Gül ve Tataristan Cumhurbaşkanı Mintimer Şaymiyev ile Kazan Üniversitesi'ne gelişinde üniversite Rektörü Makzum Salahov tarafından kapıda karşılandı.

Gül ve beraberindekiler, okula ellerinde Türk-Rus ve Tatar bayrakları taşıyan öğrencilerin alkışları arasında girdi. Bazı öğrencilerle bir süre Türkçe sohbet eden Gül, gençlerle anı fotoğrafı çektirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ile üniversitenin müze kısmını ziyaret etti.

Müzede, Kazan Üniversitesi'nde bir süre öğrenim gören, ancak daha sonra okuldan ayrılan Rus devlet adamı Lenin'e ait belgeleri inceleyen Gül, üniversitede geçmişte yapılan buluşlarla ilgili de yetkililerden bilgi aldı.

Cumhurbaşkanı Gül'le beraberindekiler daha sonra fahri doktora törenine geçtiler.

Kazan Üniversitesi rektörü Salahov, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile ilgili kısa bilgiler verdi. Gül'ü ''önemli bir devlet ve bilim adamı'' olarak niteleyen Salahov, Gül'ün dünyanın en eski üniversitelerinden biri olan İstanbul Üniversitesi'nden mezun olduğunu söyledi. Salahov, ''Cumhurbaşkanı Gül önemli bir bilim adamı ve politikacıdır. Bu sıfatıyla da Türkiye Cumhuriyeti'nin Gül'e bugünlerde çok ihtiyacı vardır'' dedi.

Salahov, daha sonra Kazan Devlet Üniversitesi Yönetim Kurulu'nun aldığı karar uyarınca, 'bilim eğitim ve demokratik kurumların sağlamlaştırılması ve bilim kültür alanında uluslararası işbirliğinin güçlendirilmesi yönündeki katkıları'' dolayısıyla Gül'e fahri doktora unvanı verilmesinin kararlaştırıldığını bildirdi.

Rektör Salahov daha sonra Cumhurbaşkanı Gül'e fahri doktora unvanı diplomasını verdi.

-''BENİM İÇİN BÜYÜK BİR BAHTİYARLIKTIR''-

Cumhurbaşkanı Gül de, Rusya Federasyonu'na yaptığı ziyaret çerçevesinde Tataristan Cumhuriyeti'nde dünyanın en meşhur üniversitelerinden biri olan Kazan Devlet Üniversitesi'nde bulunmaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirtti. Gül, rektör, bilim adamları olmak üzere ve fahri doktora unvanı verilmesine karar verenlere teşekkür etti.

Kazan Üniversitesi'nin ününü buraya gelmeden önce de bildiğini ancak bugün üniversitenin müzesini gezince, tarihi ve bilim adamlarının buluşları hakkında geniş bilgi alınca daha da etkilendiğini söyleyen Gül, ''Böyle bir üniversiteye sahip olduğunu için ne kadar gurur duysanız azdır'' dedi.

Kazan Devlet Üniversitesi'nin sadece insanlık hizmetine sunulan bilimsel çalışmalarla değil, yetiştirdiği Lenin gibi devlet adamları ve Toltsoy gibi değerli edebiyatçılar açasından da önem taşıdığına işaret eden Gül, bugün de aynı şekilde üniversitenin prestijini koruduğunu vurguladı.

Özellikle üniversitenin Psikoloji Bölümü'nde değerli psikologlar yetiştirildiğini bildiren Gül, Türkiye ile Tataristan arasındaki bilimsel ilişkilerin geçmişe dayandığını, 17. yüzyılda Osmanlı şehirlerinin Tatar bilim adamları için önemli merkezler konumunda olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş aşamasında da büyük Atatürk'ün en yakın arkadaşları arasında Tatar kökenli ilim adamları olduğuna dikkati çekerek, Atatürk'ün onların fikirlerinden yararlandığını söyledi.

Prof. Dr. Yusuf Akçura'nın kültür konularında Atatürk'ün en değer verdiği kişilerin başında geldiğini ve yeni kurulan Tükiye Cumhuriyeti'nin kültür politikalarının oluşmasında, Atatürk'e danışmanlık yaptığını anlattı.

Gül, Prof. Dr. Sadri Makzudi Arsal'ın da Türk Tarih kurumu ve Türk Dil Kurumu'nun kuruluşunda önemli roller oynamış, Türkiye'nin bu alandaki geleceğini şekillendirmiş, değerli bir Tatar bilim adamı olduğunu belirti.

-EĞİTİM VE BİLİM ALANINDA YAKIN İŞ BİRLİĞİ-

Bugün de eğitim ve belim araştırmaları konusunda yakın işbirliği içerisinde olunduğunu ifade eden Gül, Tatar gençlerinin Türk üniversitelerinde eğitim görmelerinden mutluluk duyduğunu dile getirdi.

TÜBİTAK ile Rusya ve Tataristan'daki ilgili kurumlar arasında çalışmalar yürütüldüğünü ifade eden Gül, TÜBİTAK'ın karşılıklı araştırmaları teşvik için Tatar bilim adamlarına 16 yeni burs tahsis ettiğini kaydetti.

''Türkiye ile Rusya Federasyon ve Tataristan Cumhuriyeti arasındaki ilişkilerin her seviyede ileri gitmesinden kıvanç duyuyorum'' diyen Gül, ziyareti ile her alandaki ilişkilerin daha da geliştirileceğine inandığını söyledi.

Üniversiteler ile bilim adamları arasındaki çalışmaların ilişkilerdeki önemine dikkati çeken Gül, ''Bir kez daha bana bu fahri doktora unvanını vermenizden duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Bunun benim için çok büyük manevi değeri vardır. Daima bunun kıymetini takdir edeceğim'' dedi.

CUMHURBAŞKANI GÜL TATARİSTAN'DAN AYRILDI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Rusya Federasyonu'na yaptığı devlet ziyaretinin ikinci ayağı olan Tataristan Cumhuriyeti'ndeki temaslarını tamamlayarak, Başkent Kazan'dan Türkiye'ye hareket etti.

Cumhurbaşkanı Gül ve beraberindekilerin bulunduğu THY'ye ait özel uçak, Kazan Havalimanı'ndan TSİ 11.10 ayrıldı.

Gül'ü, havalimanından Tataristan Cumhurbaşkanı Mintimer Şaymiyev ve Başbakan Rustam Minnihanov, Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Halil Akıncı ile diğer yetkililer uğurladı.

Cumhurbaşkanı Gül ile eşi Hayrünnisa Gül ile Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve eşi Zeynep Babacan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, iş adamları ve gazetecilerden oluşan heyet de Türkiye'ye gitti.
 
aa



Bu haber 626 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,774 µs