En Sıcak Konular

Yargıtay'dan emsal niteliğinde karar

15 Şubat 2009 10:04 tsi
Yargıtay, alışveriş merkezlerinde aracı çalınan müşteriler için emsal niteliğinde bir karar verdi.

İstanbul'da 5 yıl önce büyük bir alışveriş merkezinin otoparkında kamyoneti çalınan Muhammet Karakuş şikayetinde haklı bulundu.

Yerel mahkemede açtığı tazminat davasını kaybeden Karakuş, üst mahkemenin verdiği hükümle uğradığı zarardan kurtulacak. Karakuş'u sevindiren bu karar, benzer şekilde mağdur olan diğer vatandaşlara da umut olacak. Yargıtay kararından sonra Karakuş'un davası, 26 Şubat'ta Üsküdar 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde yeniden görülecek.

Muhammet Karakuş, 15 Ağustos 2004 tarihinde eşi ve çocuklarıyla birlikte Bayrampaşa'daki CarrefourSA Alışveriş Merkezi'ne gitti. Çıkışta AVM'nin önündeki otoparka bıraktığı kamyoneti çalındı. Kaskosu olmayan aracın Emniyet tarafından da bulunamaması üzerine Karakuş, Üsküdar 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde o dönem 5 bin 100 TL'lik tazminat davası açtı. Fakat mahkeme, taraflar arasında sözleşme ilişkisi bulunmadığı ve otoparkın davalı şirket tarafından işletilmediği gerekçesiyle davanın reddine karar verdi. Hükmün ardından Karakuş'un avukatı Ayşegül Moğulkoç, dosyayı temyiz ederek Yargıtay'a taşıdı. Toplanan delilleri ve bilirkişi raporunu inceleyen Yargıtay 7. Hukuk Dairesi, mahkemenin kararının; davanın niteliğine, tarafların sıfatına ve dosya kapsamında toplanan delillere uymadığını tespit etti. AVM'nin girişinde 'CarrefourSA Açık Otoparkı' levhaları bulunmasını, otoparkın güvenlik kameraları ile izlenmesini, güvenliğinin davalı şirket tarafından sağlanmasını, başkası tarafından işletilmemesini ve ücretsiz olmasını göz önünde bulundurdu. Buraya park edilecek araçların korunacağı konusunda güven verildiğini ve bu yolla müşteri potansiyelinin artırılmasının amaçlandığını vurguladı. Yapılan alışveriş karşılığında ücretsiz otopark hizmeti sunan şirketin otoparkı işletmediğini, güvenliğinden de sorumlu olmadığını öne sürmesinin Türk Medeni Kanunu'nun 2. maddesinde düzenlenen dürüstlük kurallarına da aykırı olduğunu belirtti. Maddî ve hukukî olgular dikkate alınarak davalının zarardan sorumlu tutulması gerektiğini ifade eden Yargıtay, yerel mahkemenin hükmünün bozulmasına oybirliği ile karar verdi. Bunun üzerine davalı şirket, karar düzeltme talebinde bulundu. Fakat Yargıtay bu talebi reddetti. Muhammet Karakuş da, Yargıtay'ın kararından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Aracı çalınınca 10 binlerce liralık nakliye bedeli ödemek zorunda kaldığını anlatan Karakuş, şunları söyledi: "Aracım çalındıktan sonra uzun süre yeni bir kamyonet alamadım. Ayrıca mahkeme masraflarım da 10 bin TL'ye yaklaştı. 26 Şubat'ta mağduriyetin giderileceğini umuyorum."

samanyoluhaber



Bu haber 669 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,611 µs