En Sıcak Konular

Abant Platformu'ndan tarihi konferans

15 Şubat 2009 09:55 tsi
Abant Platformu'nun Kuzey Irak'ın Erbil kentinde düzenlediği 'Kürt Sorunu: Barışı ve Geleceği Birlikte Aramak' başlıklı konferansı bugün başlıyor.

Türkiye'den gelen heyet, dün şehrin tarihî ve kültürel yerlerini gezdi.

Erbil Kalesi, Minare Parkı ve Gayseri Pazarı'nı gezen aydınlar, daha sonra Türk gönüllülerin açtığı Işık Gulan Koleji'nin öğrencileri ile buluştu. Erbil'i ilk kez ziyaret ettiğini söyleyen gazeteci-yazar Emre Aköz, tarihî kentin Türkiye'nin doğusundaki herhangi bir şehri hatırlattığını söyledi. Aköz, "Kendimizi Türkiye'de hissediyoruz." dedi.

Abant Platformu'nun Kürt sorununu tartışmak için Erbil'i seçmesini tarihî bir adım olarak değerlendiren yazar Ümit Fırat da, bir dönem Kürtlere bile yasak olan bir kentte Türkiye'den gelen aydınların Kürt sorununu tartışmasının özel bir anlam taşıdığını vurguladı. Bunun, 'ir ilk' olduğunu söyledi. Amerikan Brookings Enstitüsü'nden Ömer Taşpınar ise Erbil'deki toplantıyı, "Kürt meselesinin uluslararası bir sorun olduğunun düşünülmesi açısından bir fırsat." olarak değerlendirdi. Erbil'de yeni bir kültür inşasının temellerini gördüğünü belirten yazar Leyla İpekçi, konferansın umut verici olduğunu kaydetti. Erbil'e ilk kez gelenlerden biri olan Etyen Mahçupyan da kendisini Türkiye'nin Güneydoğu'sundaki tipik bir kentte hissettiğini anlattı. Erbil'in bir eşiğin önünde durduğunu söyleyen Mahçupyan, "Aynı anda hem yıkılan hem yapılan bir kent ve bize çok benziyor." ifadelerini kullandı. Erbil'e en son 2003 yılında geldiğini söyleyen Sertaç Bucak ise kentin 6 yılda çok değiştiğini dile getirdi. Kürt konferansının düzenleme kurulunda yer alan Altan Tan, yakınlaşma ve çözüme dönük bir adım olması yönü ile toplantının büyük önem taşıdığını kaydetti. Bugün başlayan toplantı iki gün sürecek.

samanyoluhaber



Bu haber 565 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,655 µs