En Sıcak Konular

Bir CIA ajanının Çağaptay notları

15 Şubat 2009 11:08 tsi
Bir CIA ajanının Çağaptay notları
Soner Çağaptay'ı dünyaca ünlü CIA ajanından dinleyin!

Soner Çağaptay eline geçen her fırsatta “Türkiye İslamcıların eline geçiyor” demekten usanmadı. Newsweek’in son sayısında yine Türkiye’yi yazan Soner Çağaptay CIA’yı da kızdırmışa benziyor. ABD’de “Türkiye kavgası” başlarken bakın dünyaca ünlü CIA ajanı onu nasıl anlatıyor… iyibilgi özel

Soner Çağaptay… Washington Institute Türkiye masası şefi… Uzun bir süredir kariyerini yansıtan siyasi analizleriyle değil, Türkiye ile ilgili yazılarıyla tanınıyor. Çağaptay Türkiye ile ilgili uluslar arası ilişkiler uzmanlarının, siyaset bilimcilerin, sosyologların analizlerinin aksine, ABD’de belli bir kesimin sözcülüğüne soyunmuşa benziyor. Üstelik bunu biz söylemiyoruz: Radikal yazarı Cengiz Çandar “İşaret fişeği atılmıştır” diyor ve ekliyor: Muhtemelen pek az kimse, Soner Çağaptay'ın çoktandır bir "yeminli Ak Parti ve Tayyip Erdoğan düşmanı" gibi davrandığını, birkaç yıldır yazdığı birçok yazıda "Türkiye'de bir askeri darbeyi özendiren" Amerikalı sağcı İsrail muhipleriyle aynı dalga boyunda davrandığını hatırlayacaktır.

Çağaptay her zaman olduğu gibi yine Türkiye’yi kaleme aldı. Newsweek’in son sayısında Türkiye’de AK Parti hükümetine işaret ederek İslamcıların gerçek yüzlerinin ortaya çıkmaya başladığını iddia etti. AK Parti’deki “geriye” dönüşü 22 Temmuz’da halktan aldıkları desteğe bağladı. Erdoğan’ın Türkiye’deki anti-Amerikancılığı oy avcılığı için körüklediğini iddia etti. Yani eski söylediklerini tekrarladı. Çağaptay cephesinde yeni bir şey yok.

İran operasyonunu deşifre etmişti

Ancak dış cephede değişen bazı şeyler var. Nitekim Çağaptay’ın sürekli Türkiye ile ilgili yazması ve Davos’ta yaşananlardan sonra eleştiri dozunu artırması sadece Cengiz Çandar’ın değil Amerikalıların da dikkatini çekmişe benziyor. Amerikan dergilerinde Türkiye’yi eleştirerek kimilerince “operasyon yapıyor” suçlamasıyla karşılanan Çağaptay eski bir CIA ajanının da dikkatini çekmiş… CIA’da uzun bir süre çalıştıktan sonra emekli olan ve ABD’nin İran’a operasyon yapacağını duyurarak hem operasyonu deşifreyle engelleyen hem de dünyaca ün kazanan Philip Giraldi Soner Çağaptay ile ilgili uzun bir yazı kaleme almış. ABD’de demokratlara yakınlığıyla bilinen Giraldi gibi bir kişiyi Çağaptay ile ilgili yazmaya itecek sebeplerin tahmin ettiğimizden daha ciddi olduğu söylenebilir. O sebeplere girmeden Giraldi’nin yazısında öne çıkan vurguları aktaralım:

“İsrail lobisinin adamı”
* Davos’taki tartışmadan dört gün sonra Soner Çağaptay “Türkiye batıdan kopuyor” diye Washington Post’ta yazdı. Çağaptay Washington Institute’de çalışıyor. Bu kurum ise Amerikan-İsrail Kamu İşleri Komitesi’nce kuruldu. Yazılarına kısa bir bakış AIPAC’ın (ABD’nin önde gelen İsrail lobisi) “adamı” olduğu gerçeğini ortaya çıkarıyor.
* Çağaptay oldukça akıllı bir uzman, ancak gelişmelerle ilgili söyledikleri aklının parasını verenlerce şekillendiğini gösteriyor. Türkiye’de anti-semitizmin iktidar tarafından yayıldığını söylüyor; Erdoğan’ın Davos çıkışına şaşırıyor; Erdoğan’ın “Gazze’de yaşananlardan İsrail sorumlu” sözünü kabul edilemez buluyor; ve Türkiye’nin nükleer İran’la mücadelede ABD’nin yanında yer alıp almayacağından şüpheli olduğunu söylüyor.
“Dünya Erdoğan gibi düşünüyor”
* AIPAC’ın Türkiye uzmanı her halde dünyanın büyük bir kısmının Erdoğan gibi düşündüğünü öğrense oldukça şaşırırdı.
* Çağaptay ayrıca dünyanın İran’la ilgili ne düşündüğünü de bilmiyor. İran yönetimini kimse beğenmiyor, ancak sadece Türkiye değil ABD’nin Avrupa’daki tüm dostları Ortadoğu’da ikinci bir savaşı istemiyor. 
“İftiraları talihsizlik”
* Gerçeği kontrol etme, eğip bükme, siyahı beyaza dönüştürme çabaları İsrail’in Gazze saldırıları başlar başlamaz oldukça acımasızlaştı. Çağaptay bu çabaların sadece bir parçası. Ancak Türkiye’nin demokratik yollardan seçilmiş lideri ve ülkesi ile ilgili attığı iftiralar büyük bir talihsizlik. Çünkü onu okuyan insanlar Türkiye ile ilgili çok az şey biliyor ve analizlerinin doğru olduğuna inanabilir. Türkiye’yi biraz tanıyanlar Türklerin doğru bildiğini söyleme konusunda ne kadar inatçı ve onurlu olduklarını da bilir. Erdoğan Davos’ta gerçeği söyledi. Onu anti-semitik olarak yaftalamaya çalışmak ABD ve ABD Kongresi üzerinde etki yapabilir. Ancak  AIPAC Çağaptay’a ne kadar para verirse versin İsrail’in anti-semitik ve batı karşıtı komploların kurbanı olduğu tezi daha fazla işlemeyecektir.

İyibilgi.com



Bu haber 3,719 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,706 µs