En Sıcak Konular

Gül'den Tataristan kararlılığı!

14 Şubat 2009 21:29 tsi
Gül: Tataristan ile ilişkileri ileriye götürme konusunda kararlıyız!

Gül ile Tataristan Cumhurbaşkanı Mintimer Şaymiyev, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda baş başa görüştükten sonra heyetler arası görüşmelere başkanlık ettiler. Görüşmelere, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler de katıldı.

Görüşmelerin ardından Gül ve Şaymiyev, ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Gül, "dost Rusya Federasyonu'nun kardeş Tataristan Cumhuriyeti'ni ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti" dile getirerek, Tataristan'a gelen ilk Türk Cumhurbaşkanı olmanın kendisine gurur verdiğini söyledi.

Gül, "Kardeş Tatar halkıyla ilişkiler, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkileri güçlendiren, genel olarak katkı sağlayan bir unsurdur. Türkiye Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu'ndaki ilk başkonsolosluğunu Tataristan'da açtı. Bu da ilişkilerin ne kadar özel olduğunu gösteren en önemli işarettir" dedi.

Türkiye-Tataristan İş Forumu'nda iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin gözden geçirildiğini ve iş adamlarının çalışmalarının değerlendirildiğini bildiren Gül, Rusya genelinde olduğu gibi Tataristan'da da Türk müteahhitlerinin birçok eseri bulunduğunu, bundan gurur duyduklarını ifade etti.

Gül, Türk ve Tatar iş adamları arasındaki ilişkilerden memnuniyet duyduklarını ve desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

İki ülke arasındaki kültür ve eğitim faaliyetlerine de önem verdiklerine değinen Gül, Kazan Devlet Üniversitesinde Türkçe'nin en iyi şekilde öğretildiğini ve en iyi Türkologların burada yetiştiğini ifade etti.

Şaymiyev de konuşmasında, Gül'ü ülkelerinde ağırlamaktan mutluluk ve şeref duyduklarını dile getirerek, ilk olması nedeniyle ziyaretin tarihi önem taşıdığını kaydetti.

Tataristan'ın, Rusya Federasyonu'nun önde gelen sanayi bölgesi olduğuna işaret eden Şaymiyev, bu potansiyelin, Türkiye ile Tataristan arasındaki ilişkilerin gelişmesine olanak sağladığını belirtti.

Şaymiyev, geçen yıl 100 binden fazla Tatar'ın Türkiye'ye tatile gittiğini anlatarak, iki ülke arasındaki uçak seferlerinin artırılması isteğini de dile getirdi.

Kazan'ın, 2013 yılında Üniversiteler Arası Yaz Oyunları'na, Erzurum'un da 2011'de Üniversiteler Arası Kış Oyunları'na ev sahipliği yapacağını hatırlatan Şaymiyev, bu alanda da iş birliği konusunda mutabık kalındığını aktardı.

Türkiye ile Tataristan arasında ortak tarih ve kültür bağlarıyla gelenekler olduğuna işaret eden Şaymiyev, heyetler arası görüşmede gündeme gelen kültür merkezi projelerinin çalışmalarına da başlanacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül ve Şaymiyev, basın toplantısının ardından "Kazan Kremlini" olarak adlandırılan bölgedeki Blagoveşenskiy Kilisesi ile Kul Şerif Camisi'ni ziyaret etti.

hür haber



Bu haber 732 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,271 µs