çak çak'! | " /> çak çak'! | "/>

En Sıcak Konular

İsrail'in ağzına 'çak çak'!

14 Şubat 2009 19:24 tsi
İsrail'in ağzına 'çak çak'! Rusya'ya ilk kez devlet ziyareti gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, federasyon içerisinde yer alan özerk Cumhuriyet Tataristan'da devlet töreni ile karşılandı. Gerçi dün İsrail bize çok kızdı ama.. Şimdi "Kazan"dayız, dönünce ilgileniriz!

Tataristan Cumhurbaşkanı Mintimer Şaymiyev tarafından karşılanan Gül, Türkiye'den Tataristan'a ilk kez Cumhurbaşkanı düzeyinde bir ziyaret gerçekleştirerek tarihe geçti. Gül'e hava limanında en yüksek misafirlere ikram edilen ekmek, tuz ve milli Tatar tatlısı çak çak ikram edildi.

Kazan'da gerçekleşen Tatar-Türk iş formunun açılışına katılan Gül ve Şaymiyev, burada birer konuşma yaptı. Gül konuşmasında Türkiye ve Tataristan'ın birbirinden haberdar olmadığını, ancak şimdi zamanın değiştiğini, ilişkilerin geliştiğini ve kardeşlerin birbirini bulduğunu söyledi. Tataristan'ı ziyaret eden ilk Türk cumhurbaşkanı olmaktan büyük gurur duyduğunu kaydeden Gül, Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ve Başbakan Vladimir Putin'in de Tataristan ziyaretinden memnuniyet duyduklarını söyledi.

Türkiye'nin enerji kaynakları olmamasına karşın gelişerek Avrupa'nın altıncı büyük ekonomisi olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı, "Şaymiyev'le görüşmemizde karşılık yatırımların teşvik edilmesi için mutabakat sağladık." dedi. Gül iş adamlarından daha çok ortak iş yapmalarını, sanayi ve inşaat alanının dışında da çalışmalarda bulunmalarını istedi. Moskova temaslarından bahseden Gül gümrük sorununun giderilmesi konusunda yetkililerin kararlı bir tavır sergilediğini ifade etti. Konsey toplantısında endüstri, petrol ve doğalgaz, enerji kompleksleri ve ticaret üzerine özel çalışma gruplarının oluşturulması öngörüldü.

GÜL'E FAHRİ DOKTORA UNVANI VERİLECEK

Cumhurbaşkanı Gül yarın da Kazan Üniversitesi'ni ziyaret edecek. Gül'e burada fahri doktora unvanı verilmesi bekleniyor. Taraflar ağaç sanayi, petrokimya, makine üretim, gemi yapımı, otomotiv yan sanayi, ve diğer bir çok sektörlerde ikili ilişkilerin gelişmesi için çalışmalarda bulunacak. Türkiye ve Tataristan yatırım ve finans sektöründe de ilişkilerin geliştirilmesini hedefliyor. Bu çerçevede Tataristan'da inşa edilecek Alabuga Özel Ekonomik Bölge, KIP-Master Teknopark ve Çimgrad Teknopolis'de ortak yatırım projeleri geliştirilecek.

Türkiye ve Tataristan arasında 1995 yılında imzalanan anlaşma çerçevesinde ekonomik ilişkilerde önemli gelişme sağlandı. 1996 yılında Kazan'da Türkiye Konsolosluğu açılırken, 1997 yılında da Türkiye'de Tataristan özel temsilciliği açılmıştı. 2008 yılında taraflar arasında ticaret 2007'de iki kat artarak 2,9 milyar dolara ulaştı. Türkiye Tataristan'ın doğrudan ticaret yaptığı ülkeler arasında ilk sırada yer alıyor. Tataristan Türkiye'ye petrol ve petrol ürünleri, kimyasal maddeler, taşıma araçları, metal, mobilya ihraç ediyor. Türkiye de Tataristan'a meyve sebze, işlenmiş kimyasal ürünler, hafif endüstri ürünleri ve diğer işlenmiş ürünler ihraç ediyor. Gül'ün Kazan'daki temaslarının tamamlanmasının ardından pazar günü öğleden sonra Türkiye'ye dönmesi bekleniyor.

cha



Bu haber 1,405 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,963 µs