doğru yolda | " /> doğru yolda | "/>

En Sıcak Konular

Kaynak: Hükümet doğru yolda

14 Şubat 2009 10:47 tsi
Kaynak: Hükümet doğru yolda 'Hükümetin bu istikamette yaptıkları hedef olarak doğrudur ama yapılış tarzına itiraz edilebilir. Ancak yapılanları seçime yönelik olarak algılamak da hem yanlış hem de haksızdır.' Mahir Kaynak hükümete hangi konuda destek verdi?

Mahir Kaynak / Star

Beyaz eşya dağıtımı

Tunceli’de ihtiyacı olanlara beyaz eşya dağıtılması eleştirilere neden oldu. Gelir düzeyi daha düşük olan yerler varken neden buranın seçildiği sorgulandı, suyu olmayan evde çamaşır makinesi ne işe yarar dendi. Bu dağıtımda politik hesaplar olduğu ve mahalli seçimler öncesi yapılan bu yardımın oy almak amacı taşıdığı söylendi. Bu yardımların arka planında siyasi hesapların olduğunu düşünüyorum ama bunun zannedildiğinden farklı olduğunu sanıyorum.

Bölgede milletvekili ya da belediye başkanı olan kişiler çoğunlukla bağımsız olarak seçiliyor, bazıları daha sonra, bölgesel niteliği ağır basan DPT’de toplanıyor. Yani bölge ülke düzeyinde siyaset yapan partilerin etkisinin az hissedildiği bir alana dönüşüyor. Sadece AKP bölgede siyasi etkiye sahip görünüyor.

Siyasetin bölgesel bir nitelik kazanması iki nedene bağlanıyor. Birincisi devletin bölge halkının kültür değerlerine karşı tavır aldığı, ikincisi devletin bölge halkını dışladığı iddiası. Bunların doğruluğunu ya da yanlışlığını tartışmanın anlamı yok. Bu düşünceler yaygın hale gelmişse onu ortadan kaldırmak tek çare olarak görünüyor.

Hükümet Kürtçe televizyon açarak ve söylemlerinde Kürt sözcüğünü sık sık kullanarak halkın kültür değerlerine karşı olmadığı mesajını verirken diğer yandan, eşya dağıtarak, bölge halkına karşı kayıtsız olmadığını göstermek istiyor.

Yanlış ya da doğru, devletin halkın kültür değerlerini yok etmek istediği, bölge halkını dışladığı kanaatinin bertaraf edilmesi gerekir. Ayrıca siyaseti ülkenin genelinde geçerli olan kanallardan sürdürülmesi gerektiği, bölgesel siyasi oluşumların sorun yaratacağı kabul edilmelidir.

Hükümetin bu istikamette yaptıkları hedef olarak doğrudur ama yapılış tarzına itiraz edilebilir. Ancak yapılanları seçime yönelik olarak algılamak da hem yanlış hem de haksızdır.

DTP bir Kürt partisi olduğu yolundaki iddiasını sürdürüyor ve ilgilendiği tek sorunun Kürt sorunu olduğu görülüyor. Bir siyasi parti ülkenin tüm sorunlarıyla ilgilenir ve bu sorunların içine Kürt sorununu da dahil edebilir. Bölgesel bir parti ülkeyle bütünleşmek istemeyen bir hareketi temsil edebilir. Bu durumda siyasi hareketin bölge için nasıl bir gelecek düşündüğünün de bilinmesi gerekir. Yani dört parçaya bölündüğü düşünülen Kürt nüfusu nasıl bir araya getirilecek, bağımsız bir devlet, bugünkü dünya şartlarında mümkün mü sorularının cevaplandırılması gerekir.

Bölgede izlenen politikalar bir devlet politikası olmalıdır ve hiçbir siyasi parti kendi kazanımlarını düşünerek hareket etmemelidir. Ayrıca bölgeyi temsil eden siyasetçiler gelecek konusunda duygusal olmayan hedeflere yönelmelidir. Yani bütünleşmenin ve bunu sağlayacak politikaların izlenmesinin verilmiş bir taviz olmadığını, aksine bölge halkının da geleceği için en iyi tercih olduğunu kabul etmelidir. Bu konuda yapılacak bir yanlışlık büyük acılara neden olabilir.

Beyaz eşya dağıtımı bir semboldür. Devlet tavrını sergilemiş ve bir bütün olmanın yolunu açmıştır. Bundan sonra herkes kendi tercihini gösterecektir.



Bu haber 904 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,756 µs