Krize çözümü askerlikte buldular | " /> Krize çözümü askerlikte buldular | "/>

En Sıcak Konular

Krize çözümü askerlikte buldular

14 Şubat 2009 09:06 tsi
Krize çözümü askerlikte buldular Kriz iş olanaklarını sınırlayınca sayıları 1 milyonu bulan tecilli veya bakaya durumundaki genç, çıkışı askerlikte buldu. Askerlik başvuruları katlandı.

KÜRESEL kriz başta ABD olmak üzere dünyanın her yerinde işsiz sayısını artırırken iş bulmak neredeyse imkansız hale geldi. Türkiye’den alışık olduğumuz işçi bulma kurumlarının önündeki kuyruklar artık gelişmiş ülkelerde de yaşanıyor. Dünya genelinde işsizler ordusunun sayısınun milyonu bulduğu kriz ortamında Türkiye’de işsiz ve iş bulamayanlar yeni bir fırsatın peşinde. Kriz nedeniyle işsiz kalan ya da iş bulamayan gençler çareyi asker ocağında buldu. Türkiye’de tecilli, bakaya veya yoklama kaçağı olan yaklaşık 1 milyon kişi, iş bulmanın zor olduğu bu dönemi askerlikte geçirmek için askerlik şubelerinin yolunu tuttu. Genelkurmay Başkanlığı’ndan dün yapılan açıklamaya göre Türk ordusunun büyüklüğünün 700 bin olduğu dikkate alınırsa kriz nedeniyle şu anda askere gitmek isteyenlerin sayısı ordunun 1.5 katı.

ŞUBEDEN GERİ DÖNÜYORLAR

İŞ bulmakta zorlanan ya da işsiz kalan üniversite mezunları için bu dönemde dolgun ücretli yedek subaylık bulunmaz fırsat olarak gösterilirken lise mezunları da bir an önce ‘askerliğini yapmıştır’ yazısını almak isteyince askere gitmek isteyenlerin sayısının katlandığı belirtiliyor. Yaklaşık 150 bin kişinin askere alındığı celp dönemleri için 2-3 kat fazla başvuru olduğu kaydediliyor. Fakat askerliği krizde fırsat yapmak isteyenlerin, askerlik şubelerinden eli boş döndüğü belirtiliyor. Askerlik şubeleri kendi celp döneminden önce askere gitmek isteyenlere olumsuz yanıt vermesi, söylentileri de artırdı. Genelkurmay’ın fazla başvuru üzerine ek celp dönemi düşündüğü konuşuluyor.

Dünyanın en büyük 6’ncı ordusu bizde

Ülke Asker sayısı

(Bin kişi)

Çin 2.225

ABD 1.427

Hindistan 1.325

Kuzey Kore 1.106

Rusya 1.037

Türkiye 700

Güney Kore 687

Pakistan 619

Vietnam 484

Mısır 450

Not: 2006 verileridir. Türkiye rakamı Genelkurmay’ın son rakamına göre düzeltilmiştir.

Askerlik çağında 14 milyon kişi var

MİLLİ Savunma Bakanı Vecdi Gönül, geçen yıl haziran ayında Meclis’te verilen soru önergesini yanıtlarken askerlik çağındaki yükümlü sayısının 14 milyon 306 bin 525 olduğunu bildirdi. Gönül’ün, askerlik çağında bulunanlardan çeşitli nedenlerle erteli olanlar ile yoklama kaçağı ve bakaya olarak arananlara ilişkin verdiği yüzde 7 oranı ise, Türkiye’de yaklaşık 1 milyon tecilli, yoklama kaçağı ve bakaya olduğunu ortaya koydu.

2 bin liralık maaş yedek subaylığı yine gözde yaptı

ÜNİVERSİTE mezunlarının iş bulmakta zorlandığı kriz ortamında dolgun ücretli yedek subaylık yeniden gözde oldu. Doğuda 2 bin liraya ulaşan yedek subayların maaşları iş bulamayan gençler için hayli dolgun bir ücret olarak değerlendiriliyor. Üstelik askerlik yaptığı sürede birçok sosyal imkandan yararlanılacak olunması kriz döneminde işsizlik stresinin de yaşanmaması yedek subaylığın yıldızının yeniden parlamasının en önemli nedenleri arasında gösteriliyor.

Genç nüfustaki işsizlik 1.7 puan arttı

Küresel krizin Türkiye’ye yansımasıyla istihdam piyasasında en fazla etkilenen kesim genç nüfus oldu. Son bir yıl içinde genç nüfus arasındaki işsizlik, ağırlığı kentlerde olmak üzere 1.7 puan artarak yüzde 21.5’e ulaştı. Söz konusu oran yüzde 10.9 olan genel işsizlik oranının iki katına yaklaştı.

Genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 21.5

Ay 2007 2008

Ocak 2007 20,6 21

Şubat 21,7 21,2

Mart 19,5 19,5

Nisan 18,7 17,4

Mayıs 17,5 16,3

Haziran 18,4 17,6

Temmuz 18,6 18,3

Ağustos 19,2 19,1

Eylül 19 20,1

Ekim 19,8 21,5

Star



Bu haber 612 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,653 µs