iç savaş çok yakın | " /> iç savaş çok yakın | "/>

En Sıcak Konular

Amerika'da iç savaş çok yakın

14 Şubat 2009 08:05 tsi
Amerika'da iç savaş çok yakın Rus analist, otomativdeki krizin savaşa neden olacağını söylerken, Amerika en büyük tehdidin kriz olduğunu açıkladı

Daha önce de çarpıcı iddialarıyla gündeme gelen Rus siyasi uzman Panarin, bu defa ekonomik krizin başta Amerika olmak üzere, dünya sistemi üzerinde yapacağı etkiler üzerine konuştu.

Özellikle otomotivde yaşanan büyük daralma ve işten çıkarmaların, sosyal hayat üzerinde kalıcı etkileri olacağına inanan Panarin`in iddialarına, "ABD`nin önündeki en büyük tehgit terör değil krizdir" açıklaması yapan Amerikan İstihbarat Dairesi de farklı bir byut getirdi.

Obama önündeki hedefleri gerçekleştiremeyeceğini öne süren Panarin, dünya mali krizinin Amerika`da etkisini artıracağını söyledi.
2009 yılının Kasım ayında ABD'de iç savaş çıkabileceğini iddia eden Rus analist, doların değer kaybedeceğini, bu durumdan Rusya'nın da büyük zarar göreceğini kaydetti.

İsrail'in Gazze saldırısını, Hindistan'la Pakistan arasında çıkarılmak istenen savaşı, Ukrayna, Gürcistan ve Rusya'da yaşanan sosyo-ekonomik krizi bir zincirin halkaları olarak görmemiz gerektiğini savunan Panarin, zincirin halkalarını elinde tutanların bütün gücüyle ABD'yi kurtarmaya çalıştığını iddia ediyor.

"Obama ABD'nin gerçek devlet başkanı değildir, gerçek başkan savunma bakanı Robert Gates'dir" ifadelerini kullanan Panarin, ABD ile Rusya arasındaki ilişkilerin geleceğini de Gates`in belirleyeceğini savundu.

Panarin`e göre, ABD'nin gelecekteki en önemli hedefi mali krizin etkilerini ortadan kaldırmak olacak. Otomobil sanayicilerinin iflastan kurtulabilmek için 150 milyar doların talep edildiği Amerika`da, Senato sadece 17 milyar dolarlık bir destek üzerinde anlaşabildi. ABD'nin otomobil sanayiinde iflasın kaçınılmaz olduğunu iddia eden çok sayıda uzman da, sadece bu alanda yaşanan krizin başta Kanada ve İngiltere gibi otomotiv yan sanayiine büyük oranda bağımlı bulunan ekonomileri çöküş noktasına getirebileceğini kaydediyor. Şu anda ABD'nin diğer sanayi kurumları da toplam 550 milyar dolarlık bir destek talep ediyor. Ancak hükümet böyle bir kaynağa sahip değil..

Panarin`e göre 2009 yılında yaşanacak en önemli olay ABD'nin küresel güç merkezi olarak önemini kaybetmesi olacak. Böylelikle, 2. Dünya Savaşı`ndan sonra şekillenen uluslararası sistem de çökecek. Ekonomik güç merkezleri Çin ve Japonya'ya taşınacak, yeni güç merkezleri oluşacak. Böyle bir durumda, Hindistan ve Latin Amerikası ülkeleri ile stratejik iş birliği bulunan Rusya`nın etkisini kaybetmeyeceği de Rus uzmanın iddiaları arasında.

Amerika için en büyük tehdit artık kriz

Panarin`in kriz ve Amerika`nın geleceği konusunda yaptığı bu çarpıcı tesbitlerden kısa bir süre sonra, Amerikan Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanı Dennis Blair dünyayı saran ekonomik bunalımın, siyasi istikrarsızlığı artıracağı için Amerika için kısa vadedeki en büyük güvenlik tehdidi olduğunu söyledi.

ABD'nin geçtiğimiz yıllara ait ve önümüzdeki yakın zamanda karşılaşacağı ulusal tehditler arasında, ABD liderliğindeki ekonomik sisteme ve serbest piyasaya olan güveni azalttığı için ekonomik kriz birinci sırada gösterildi.

Tüm Amerikan istihbarat dairelerini tek çatı altında toplayan kurumun başkanı, Senato komisyonundaki ilk konuşmasında, ekonomik kriz uzadıkça tehdidin daha da büyüyeceğini kaydetti. Blair ekonomideki kötüye gidişin, dünya ülkelerinin dörtte birinde istikrarsızlık yarattığını söyledi.

Raporda krizin iki yıl daha sürmesi halinde bazı hükümetlerin düşüceği uyarısı da yapıldı.

İstihbarat yetkilisi Blair bu krizin, Amerika'nın müttefiklerinin içerde ve dışarıdaki insani taahhütleriyle güvenlik ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma düşmelerine yol açabileceğine de işaret etti.

Dünyayı saran ekonomik kriz, Amerika ve Kanada`da otomotiv sektöründe ve yan sanayinde çalışan onbinlerce insanı etkiliyor. Amerika`nın Michigan ve Ditroit gibi büyük otomotiv şirketlerinin fabrikaları olan kentlerde işten çıkarmalar sosyal hayatı çökme noktasına getirmiş durumda.

Kanada`da ise General Motors'un haziran ayında aldığı kapatma kararının ardından, firma, Ontario eyaletinin Oshawa kentindeki fabrikasında 2 bin 600 işçiyi çıkardı. Kanada'nın dünyaca ünlü oto yedek parça üreticisi Magna International da Aurora ve Newmarket kentlerindeki 2 fabrikasını kapatmaya hazırlanıyor.

Kanada`da yayımlanan bir rapora göre, 2009'da yalnızca otomotiv fabrikalarında çalışan 15 bin işçi daha işsiz kalacak. Bu sayıya otomotiv firmaları için üretim yapan yan sanayide işini yitirecekler de eklendiğinde rakam 20 bini geçiyor.Oshawa, Aurora ve New Market gibi şehirler, bütün ekonomisi bu fabrikalar etrafında dönen, bu fabrikalar sayesinde büyüyen ve gelişen şehirlerdi. Oshawa kentinde General Motors`un fabrikasının kapatılmasından sonra nüfusun üçte birlik kısmının kenti terkettiği açıklandı, işyerleri kapandı, şehrin bazı sokaklarının hayalet kasabaları andırdığı görüntüler ekranlara taşındı.

Hem Panarin`in hem de Blair`in yaptığı açıklamaları, Amerika ve Kanada başta olmak üzere, krizden ciddi yaralar alan ve sosyal hayatları bireysellik temeline dayanan ülkelerde, ekonomik krizin daha büyük krizler beklememiz gerektiğini söyler gibi...

Dünya Bülteni



Bu haber 1,466 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,791 µs