En Sıcak Konular

Şimşek: Krizin tek kuruşluk külfeti olmadı

13 Şubat 2009 21:53 tsi
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, "Türkiye artık dünyada büyük bir aktör, çok önemli bir aktör" dedi.

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Dünyada küresel çok sayıda büyük banka batarken, devletlerin, hükümetlerin borcu artarken, Türkiye'de vatandaşa bir kuruşluk yük getirilmediğini söyledi.

Bakan Şimşek, partisinin Çanakkale'deki seçim bürosunun açılışında yaptığı konuşmada, AK Parti'nin iktidara geldiği günden itibaren sadece merkezi hükümet vasıtasıyla yaptığı hizmetlerle değil, yerel bazda başlayan hizmetlerle de çok büyük değişim ve dönüşümün temellerini attığını belirtti.

AK Parti'li belediye başkanlarının bulunduğu illerde önemli hizmetler getirildiğini, son 5-6 yılda, gerek hükümetin, gerekse belediye başkanları hizmetlerinin son 40-50 yılda yapılanlara bedel olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin giderek enerjide dışa bağımlılığını azaltacak, kendi kendine yetebilecek, rekabet gücünü artırabilecek bir sürü açılımda bulunduğunu dile getiren Şimşek, son 80 yılda yapılan 13 bin megavat hidroelektrik santraline karşı, şimdi 22 bin megavat hidroelektrik santralinin inşa ve proje aşamasında olduğunu, bunların tümünün özel sektör aracılığıyla yapıldığını kaydetti.

KÜRESEL KRİZ

Dünyanın, 1930'lu yıllardan bu yana en büyük krizle karşı karşıya olduğunu ifade eden Şimşek, Türkiye'nin de bu dönemde krizden etkilendiğini, ancak bu etkinin geçmişe göre çok daha az olduğunu vurguladı.

Şimşek, şöyle konuştu:

''İlk defa dünyada küresel birçok büyük banka batarken, oradaki ülkelerin, devletlerin, hükümetlerin borcu artarken, Türkiye'de biz vatandaşa tek bir kuruşluk yük getirmedik. Neden? Çünkü biz daha iyi bir şekilde sistemi yönetiyoruz. Türkiye'deki bankalar geçmişle karşılaştırılmayacak kadar sağlam bir yapıya sahip. İlk defa böylesine zor bir dönemde vatandaşa yük getirmeden, borç yaratmadan bu işi götürüyoruz. Türkiye artık dünyada büyük bir aktör, çok önemli bir aktör.

Geçen yıl Türkiye'de 1 milyon 147 araba üretildiğini, bunların yüzde 80'inin ihraç edildiğini, ihracın yüzde 90'ının Avrupa'ya olduğunu belirten Şimşek, şunları kaydetti:

''Dünya sıkıntıdaysa bunun yansımaları oluyor. Onların ekonomik durumları iyi değilse, daha az araba alırlarsa, tabii ki bizim ihracatımızı, üretimimizi doğal olarak etkiliyor. Ama Türkiye kamu finansman dengeleriyle, bankacılık sektörüyle birçok anlamda, birçok ülkeye göre çok daha iyi durumda. Onun için gerek makro bazda baktığımız zaman, gerek yerel bazda baktığımız zaman AK Parti'nin farkı ortada. Türkiye kabuğunu kırmış. Türkiye birçok alanda, uluslararası siyasette, uluslararası ekonomide, birçok alanda çok önemli mesafe katetti.''

Türkiye'nin sorunlarının 5-6 yılda ortaya çıkmadığını ve bunların bu sürede çözülemeyeceğini ifade eden Şimşek, Türkiye'nin sorunlarının 30-40 yıldır biriktiğini, son 6 yıldır sorunların çözülmesinde çok önemli mesafeler katettiklerini belirterek, ''Bütün sorunları çözdük mü? Hayır. Daha çözülmesi gereken çok konu var'' dedi.

İŞSİZLİK SORUNU

Bakan Mehmet Şimşek konuşmasında, Türkiye'nin en büyük sıkıntılarından birinin işsizlik olduğunu ifade etti. Bunun aslında bir mesleksizlik problemi olduğunu dile getiren Şimşek, o nedenle eğitime önem verdiklerini ve bu kapsamda geçen sene bir istihdam reformu yaptıklarını anımsattı. Şimşek, şöyle devam etti:

''İş verenlere, 'Gençlerimizi ve kadınlarımızı istihdam edin, 5 yıl boyunca size teşvik veriyoruz' dedik. Şimdi bizi eleştiriyorlar, diyorlar ki, (Krizi ön görmediler zamanında önlem almadılar.) Tam aksine. Geçen senenin ortasında iç talebi canlandırmak için 1980'li yıllarda toplanan KEY ödemelerini biz yaptık. Neredeyse 3 milyar TL. Daha önce zorunlu tasarrufları ödedik, 14 milyar TL. Geçen sene yine 1.6 milyon memurumuza 'ek denge' tazminatı ödedik, gelirleri artsın, biraz daha harcama yapsınlar diye. Onunla da yetinmedik bölgesel kalkıma projelerine, GAP gibi, DAP gibi bütün bölgesel kalkınma projelerine, sulama projelerine, alt yapı projelerine muazzam para harcadık.''

Yapmaları gereken çok şey olduğunu, bu kapsamda eğitimde kaliteyi artıracaklarını, tarımda reform gerçekleştireceklerini belirten Şimşek, tarım desteklerinin çok önemli bir noktaya geldiğini ancak istenilen seviyede olmadığını, Türkiye'nin daha ileri noktalara gideceğini, genç nüfusuyla, girişimcilik yapısıyla ülkeyi kimsenin tutamayacağını kaydetti.

Türkiye'nin büyük bir ülke olduğunu, hak ettiği noktaya doğru gittiğini ifade eden Şimşek, ''Ne yaparlarsa yapsınlar bunu örtemezler. Muhalefet hep slogan atarak sorunları çözeceğini sanıyor. Muhalefetin çözüm üretmesi lazım'' dedi.

Bakan Şimşek, daha sonra Çanakkale Valisi Abdülkadir Atalık'ı makamında ziyaret etti.

aa



Bu haber 647 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,198 µs