En Sıcak Konular

Sosyal Güvenlik Reformu'na erteleme

0 0 0000 00:00 tsi
Sosyal Güvenlik Reformu'na erteleme Sosyal Güvenlik Reformu bir yıl erteleniyor. Anayasa Mahkesi'nin yasanın bazı maddelerini iptal etmesinin ardından, Çalışma Bakanlığı’ndaki teknik hazırlık tamamlandı.

Bakanlıktaki çalışmanın tamamlanmasının ardından Sosyal Güvenlik Reformu Yasası’nın Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararını beklenmeden 1 yıl ertelenmesine karar verildi.
 
Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu'nun erteleme kararını Bakanlar Kurulu toplantısından önce açıklaması bekleniyor.
 
Buna göre yasanın yürürlük tarihi değiştirilecek ve 1 Ocak 2008 olacak.

İşveren, işçi ve memurlar da ertelemenin şart olduğu yönünde görüş belirtmişti.
 
Tuğcu: "Kararın gerekçesini bekleyin"

Sosyal Güvenlik Reformu’na ilişkin Anayasa Mahkemesi’nin verdiği iptal kararı, TÜSİAD’ın Yüksek İstişare Konseyi öncesinde Ankara'da verdiği kokteylde de gündeme damgasını vurdu.
 
Kokteylin en ilginç dakikaları Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu ile Türk-İş Başkanı Salih Kılıç'ın karşılaşmasında yaşandı.
 
Türk-İş Başkanı, Sosyal Güvenlik Reformu’nun kamu çalışanlarına ilişkin maddelerini iptal eden Anayasa Mahkemesi Başkanı’na “Anayasa önünde herkes eşittir” dedi.
 
Kılıç verilen kararın işçilerle memurlar arasında eşitsizlik yaratmasından şikayet etti. Başkan Tuğcu ise “Kararın gerekçesi açıklanınca ne demek istediğimiz anlaşılacak” diye konuştu.
 
Anayasa Mahkemesi'nin kararı
 
Anayasa Mahkemesi, CHP ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in bazı maddelerinin iptali istemiyle açtığı davada, Sosyal Güvenlik Reformu Yasası'nı kısmen iptal ederek yasanın yürürlüğünü durdurmuştu.
 
Mahkeme, emeklilik yaşını kademeli olarak 65 yaşa yükselten maddeyi kamu görevlileri yönünden iptal ederken, diğer çalışanlar yönünden iptale gerek görmemişti.
 
Yüksek Mahkeme, kadın ve erkeklerde emeklilik yaşını kademeli olarak artıran ve 2048'de 65 yaşa eşitleyen maddeyi memurlar açısından iptal etmiş, özel sektör çalışanları için iptal başvurusunu ise reddetmişti.
 
Aylık bağlanması için prim ödeme gün sayısının kademeli olarak 7 binden 9 bine çıkarılmasını öngören madde ise Anayasa'ya uygun bulunmuştu.
 
Yüksek Mahkeme, yaşlılık aylığının hesaplanmasında ortalama prime esas günlük kazanç kriteri getiren maddeyi de iptal etmişti.
 
Mahkeme, yaşlılık aylığı bağlanma oranlarını düşüren maddenin de yine kamu görevlileri açısından iptaline, diğer çalışanlar açısından iptal isteminin reddine karar vermişti
 
Yüksek Mahkeme, Sosyal Güvenlik Destek Primi’ni yükselten maddeyi sadece Bağ-Kur'lular açısından iptal etmişti.
 
Yasa neler içeriyor?
 
Yasa, maden işçileri, radyasyonla çalışan sağlıkçılar, gazeteciler, polisler, MİT görevlileri, subay, astsubay, jandarma, fabrika, atölye gibi yerlerde çalışan kaynakçı ve benzeri işçiler ile infaz koruma memurları için fiili hizmet zammı öngörüyor.

Aylık bağlama oranı, sigortalının malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi geçen toplam prim ödeme gün sayısının her 360 günü için 2015 yılı sonuna kadar yüzde 2.5, 2016 yılı başından itibaren ise yüzde 2 olarak uygulanacak.
 
Çocuğu olmayan kişinin 23 yaşından büyük, 39 yaşından küçük olması halinde iki kez tüp bebek tedavi masrafları, kurum tarafından karşılanacak.

CNNTurk



Bu haber 261 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,116 µs