en kötü 10 şirketi | " /> en kötü 10 şirketi | "/>

En Sıcak Konular

Dünyanın en kötü 10 şirketi

13 Şubat 2009 10:31 tsi
Dünyanın en kötü 10 şirketi ABD'li Multinational Monitor dergisi, uluslararası faaliyet gösteren 2008 yılının en kötü şirketlerini seçti. İşte dünyanın en kötü 10 şirketi:

ABD’li Multinational Monitor dergisi 2008 yılının en kötü şirketlerini açıkladı. Multinational Monitor yaklaşık 20 yıldır uluslar arası şirketlerin kurumsal suçlarını, kusurlarını ve yıkıcı davranışlarını temel alarak dünyanın en kötü şirketlerini seçiyor.

İşte Multinational Monitör’e göre dünyanın en kötü 10 şirketi.

Multinational Monitor, geçen yıl patlak veren finansal krizin baş sorumlusu olarak American International Group (AIG) sigorta şirketini 2008 yılının en kötü şirketi olarak seçti.

Ağırlıklı olarak enerji şirketlerinin sigortalanması üzerine faaliyet gösteren ve yaklaşık 100 bin kişinin çalıştığı AIG, sorumsuz şekilde çalışması nedeniyle, batma noktasına gelerek ABD hükümetinden 100 milyar dolar yardım talebinde bulundu.

ABD’li gıda devi Cargill, aşırı kâr yapma dürtüsü ve fakir ülkelere sattığı temel gıda ve tarım ürünlerinin fiyatlarını yukarı çekmesi nedeniyle listede 2 sırada yer aldı. Diğer taraftan da çeşitli spekülatif işlemler yaparak değişik lüks gıda ürünlerine yönelik talebi sürekli artırmak ve dünya gıda üretimi düzenini altüst etmesi nedeniyle dünyanın en kötü şirketleri arasında seçildi

Chevron ve Constellation Energy şirketleri de enerji piyasası sistemini altüst ettikleri, ekolojik kirlilik yaratmaları ve Ekvator, Burma gibi ülkelerde insanların zehirlenmesine yol açtıkları nedeniyle en kötü şirketler arasına girdi.

İnsan hakları ihlâlleri nedeniyle listeye üçüncü sıradan giren CNPC -China Petrochemical, bünyesinde faaliyet gösteren Sinopec şirketinin Sudan’daki petrol sahalarının tamamına yakın bir kısmına sahip olduğu için buradaki çatışmaları körüklemesi nedeniyle en kötü şirketler arsında yer alıyor.

Önde gelen muz üreticisi Dole ve ananas ticareti yapan Del Monte ise işçi hakları ihlalleri ve üretim alanlarını genişletmek amacıyla yasaya aykırı olarak toprak elde etme faaliyetlerinden dolayı en kötü 10 listesinde beşinci sırada yer alıyor. Şirketler yerel halk aleyhine yürüttüğü faaliyetlerle, ticari kârını maksimum düzete ulaştırmaya çalışıyor.

General Electric şirketi de vergi kaçırma, işçi hakları ihlalleri, radioaktif kirlilik yaratma, medya savaşları tetikleme ve nükleer silah üretimi nedeniyle Multinational Monitor tarafından en kötü şirketler arsına seçildi.

Şeker üreticisi Imperial Sugar,  çevre ve işçi hakları ihlalleri ile iş güvenliğini hiçe saymaktan dolayı en kötü şirketler arsına seçildi. İş güvenliği eksikliği nedeniyle geçen yıl şirketin Georgia eyaletindeki Port Wentworth fabrikasında yaşanan patlama sonucu çıkan yangında şirketin birçok çalışanı hayatını kaybetti.

ABD’li sigara üreticisi Phillip Morris, dünya çapında piyasa payını muhafaza etmesi nedeniyle sigara tüketimini arttıracak bir dizi yeni çalışmayı uygulamaya koymaktan ötürü listede yer alıyor.

İsviçre ilaç üreticisi Roche’un insan hayatını kurtaracak birçok ilacın tekelini elinde bulundurmak ve bu tekel konumunu haksız kazanç elde etmek için kullanması göz önünde bulundurularak listeye dâhil edildi. Roche insan hayatını direkt etkileyen AIDS ilacı Fuzeon’dan 2007 yılında 266 milyon dolar kâr elde etti. Roche’un bu listede yer almasının en büyük nedenlerinden biri de yöneticilerinin “ Roche’nin işi insan hayatını kurtarmak olmadığı” açıklaması olduğu vurgulanıyor.



Bu haber 947 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,897 µs