En Sıcak Konular

Masum Türker, "Bankacılık, yabancıların eline geçiyor"

0 0 0000 00:00 tsi
Hazineden sorumlu eski Devlet Bakanı Masum Türker, “Türkiye ekonomisinin can damarı olan bankacılık sektörü, yabancıların eline geçmektedir” iddiasında bulundu.

Türker, Aydın Ticaret Odası (AYTO) tarafından 80. kuruluş yılı etkinlikleri çerçevesinde Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Aydın Şubesinde düzenlenen “Türkiye Ekonomisi ve Geleceği” konulu panele katıldı.

Panelde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ulusal çizgiden uzaklaşmış bir ekonomik yapıyla karşı karşıya olduğunu belirten Türker, şöyle konuştu:

“Türkiye ekonomisinin can damarı olan bankacılık sektörü, yabancıların eline geçmektedir. İş adamlarımız, devlet elini ekonomiden çeksin diyerek, özelleştirme istediler. Bankaları özelleştiren devletin, bir çok işi de bu bankalar eli ile olmaya başladı. Devlet, bugün bankacılık sektörüne para kazandıran en büyük müşterilerden biridir. Bu düzen sağlandıktan sonra, bankalar yavaş yavaş yabancıların eline geçmeye başlamıştır.”

Türker, 2001 yılında Uzakdoğu da başlayan ve gelişmekte olan ekonomileri etkileyen ekonomik krizden önce, Arjantin'de bankacılık sisteminin yüzde 99'unun yabancıların elinde olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
“Ekonomik krizin çıkmasının ardından Arjantin'deki yabancı bankalar, kepenklerini açmadılar. Açmayınca, ilaç alacak paraya ihtiyacı olan parasını çekemedi. Maaş ödeyecek iş adamları paralarını çekemediler. İşçiler ücretlerini alamadılar. 2001 ekonomik krizi dünyada yaşanırken, ayaklanma ve yağmalamaların olduğu tek ülke, Arjantin olmuştur. Tek nedeni de yabancı bankaların o gün açılmamış olmasıdır.”

Son bir yıl içinde Türk iş adamlarının yabancılara sattıkların bankalardan elde edilen sermayenin 14-15 milyar dolar olduğunun altını çizen Türker, bu paraların ekonomiye girmediğini, istihdam yaratmadığını, bunun yerine başka ülkelerin finansmanında kullanıldığını sözlerine ekledi.

GELİRİ EN ADALETSİZ DAĞITILAN İLK 20 EKONOMİ ARASINDAYIZ

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Dekanı Prof. Dr. Selim Bekçioğlu da, Türkiye'nin milli gelir bazında geçen yıl yüzde 5,5, bu yıl ise 5,7 büyüdüğünü fakat buna rağmen esnaf ve çiftçi kesiminin dert yandığını söyledi.

Bekçioğlu, bunun nedeninin Türkiye'deki gelir dağılımının çarpık olması olduğunu ifade ederek, “Türkiye, geliri en adaletsiz dağıtılan ilk 20 ekonomi arasında yer almaktadır. Gelirimiz artmakta ama fakat gelir dağılımı adaletsizliği nedeniyle pek çok kişiye bu yansımıyor” diye konuştu.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüsnü Erkan ise Türkiye ekonomisi için 2007 yılının vasat bir yıl olacağını kaydetti.

Hürriyet



Bu haber 489 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,057 µs