En Sıcak Konular

Rusya: Gül'ün ziyareti tarihi

12 Şubat 2009 19:36 tsi
Rusya: Gül'ün ziyareti tarihi Gül'ün Rusya ziyareti sebebi ile Kremlin'den yapılan açıklamada devlet düzeyinde tarihi bir ziyaret gerçekleştiği ve iki ülke açısından bunun ilk olduğu belirtildi.

Açıklamada, "Rusya Türkiye ilişkilerinin tarihi açısından en yüksek seviyede gerçekleşen ziyaret bir ilk ve tarihi özellik taşıyor." denildi.

Gül'ün Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma ve üst kanadı Federal Konsey başkanları ve Tataristan Cumhurbaşkanı Mintimer Şaymiyev'le bir araya geleceği belirtilen açıklamada, "Ziyaret gelişen iki ülke ilişkilerine ayrı bir ivme kazandıracak. Son dönemde yapıcı ve gelişen iki ülke ilişkileri özel anlam taşıyor." değerlendirmesi yapıldı. Kremlin açıklamasında Türkiye'nin 'first lady'si Hayrunnisa Gül'ün eşinden ayrı olarak bir program gerçekleştirdiği, okul ve hastane ziyaretleri gibi sosyal içerikli bir program yapacağı kaydedildi.

ORTAK DEKLARASYON İMZALANACAK

Görüşmelerde bölgesel ve uluslararası sorunların ele alıncağı kaydedilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: "İkili ilişkilerin geliştirilmesi açısından fırsat olacak. Rusya Federayonu ile Türkiye Cumhuriyeti arasında ortak deklarasyon imzalanacak. Bu işbirliği ve ortaklık anlaşmasının derinleşmesini sağlayacak."

Tarafların görüşmelerde Rusya'nın önerdiği Avrupa için yeni bir güvenlik yapısı anlamına gelen pan-Avrupa güvenlik anlaşmasını da ele alacağı kaydediliyor. Kafkaslar, Orta Asya, Ortadoğu sorunu ve Irak gündemde yer alacak diğer konular arasında bulunuyor. Uluslararası örgütlerde işbirliği yapılması ve Kıbrıs sorununun da iki devlet başkanının temaslarında ele alınacağı belirtildi. Temaslarda ele alınacak önemli bir diğer konu da Karadeniz'de işbirliğinin geliştirilmesi. Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü, Blackseafor çerçevesinde oluşturulan Karadeniz Uyumu gündemin diğer siyasi maddeleri arasında yer alıyor.

2008 yılında ikili ticaret hacminin 30 milyar doları aştığı belirtilen açıklamada, "İki ülke enerji ilişkileri de hızla artıyor. 2008 yılında 23,8 milyar metreküp olan Ankara'nın doğalgaz alımının, 2005 yılında 25,5 milyar metreküpe çıkması planlanıyor. Bu rakam 2007 yılında 23,5 milyar metreküp olarak gerçekleşmişti. Diğer önemli bir konu da elektrik enerjisi alanında gerçekleşen işbirliği çerçevesinde Rus şirketlerin Türkiye'de inşa edeceği nükleer santral. Türk inşaat firmaları da Rusya'daki işlerinin kapasitesi 20 milyar doları aştı. Doğrudan yatırım, askeri alanlar ve yüksek teknoloji alanında da önemli gelişmeler sağlanıyor." ifadeleri kullanıldı.

cha



Bu haber 674 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,479 µs