En Sıcak Konular

Hükümet 4 kalem paket açıklayacak

12 Şubat 2009 16:14 tsi
Bakan Günay, bu hafta ya da gelecek hafta, 4 kalem halinde bir tedbir paketi beklediklerini ve paketin ''istihdam, vergi, finans ve sektörel yapısal düzenlemelerle ilgili'' olduğunu açıkladı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bu hafta ya da gelecek hafta, 4 kalem halinde bir tedbir paketi beklediklerini ve paketin ''istihdam, vergi, finans ve sektörel yapısal düzenlemelerle ilgili'' olduğunu belirterek, ''Bu ay içinde bazı somut kolaylılar görülecek. Umarım devletin imkanları içinde turizm sektörüne bazı kolaylıklar umarım getirilecektir'' dedi.

Ekin Fuarcılık tarafından Türkiye Otelciler Federasyonu ve Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneğinin iş birliğiyle düzenlenen ''EMITT 2009 Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı'', TÜYAP Beylikdüzü Fuar ve Kongre Merkezi'nde açıldı.

Fuarın açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, turizmin, halkların ve ülkelerin birbirini yakından tanımasının en güzel araçlarından biri olduğunu söyledi.

Suriye başta olmak üzere bütün yakın komşularıyla bu ilişkileri kurmanın sadece Türkiye açısından değil, bütün coğrafya ve insanlık için önemli olduğuna dikkati çeken Günay, ''Turizmi sadece, bir ekonomik gelişme aracı olarak görmüyoruz. Aynı zamanda kendi toplumumuzu ve dünyayı iyiye doğru geliştiren, barışı, dostluğu geliştiren çağımızın önemli etkinlik alanlarından biri olarak görüyoruz'' dedi.

Günay, Türkiye'nin, son yıllarda dünyadaki krizlerle baş ederek başarılar elde ettiğini belirterek, dünyada turizm alanında yüzde 2'lik büyüme yaşanırken, Türkiye'de yüzde 13'ler düzeyinde alkışlanacak bir başarının elde edildiğini söyledi. Günay, bu başarının elde edilmesinde katkıları olan başta THY olmak üzere bütün sektör temsilcilerine teşekkür etti.

Türkiye'nin geçen yıl, Türk insanının güleryüzlülüğünün katkılarıyla 26 milyonu aşkın turisti ağırladığını ve 22 milyar dolara yakın bir gelir elde ettiğini kaydeden Günay, amaçlarının, bunun sürdürülebilirliğini sağlamak olduğunu dile getirdi.

-KRİZ İÇİN 4 KALEME İLİŞKİN PAKET

Ertuğrul Günay, ivedilikle alınması gereken önlemler bulunduğunu belirterek, ''Aralık ayında yaptığımız toplantılar var arkadaşlarımızla. Şu anda bunun sonuçlarını alma eşiğindeyiz. Ekonomi Koordinasyon Kurulu sürekli çalışma halinde. Bu hafta ya da gelecek hafta, 4 kalem halinde bir tedbir paketi bekliyoruz. Bu paket, istihdam, vergi, finans ve sektörel yapısal düzenlemelerle ilgili. Bu ay içinde bazı somut kolaylılar görülecek. Devletin imkanları içinde turizm sektörüne  bazı kolaylıklar umarım getirilecektir. Bunlar bizim krizi atlatmak ve sektörü daha sağlıklı bir şekilde ayakta tutmak için beklentilerimiz'' dedi.

-TURİZM GELİRİNİ SÜREKLİ KILMAK

Günay, turizm gelirini sürekli kılmak için başka girişim ve arayışların da olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

''Türkiye'nin sıcak deniz kıyılarının, yaldızlı kumsallarının ötesinde, başka güzellikleri de var. Bunları mümkün olduğu kadar dünyaya sunmaya çalışıyoruz. Termal turizmi konusunda Türkiye'yi harekete geçirmek için büyük gayret içerisindeyiz. Termal master planımızı tamamladık, kış turizmi master planımızı tamamlamaya çalışıyoruz. Türkiye'nin, diğer ülkelerle kıyaslanmayacak düzeyde kültür zenginlikleri var.

Turizm büyük kültür turlarıyla başlamıştı ama ne yazık ki coğrafyamızda yaşanan bazı sıkıntılar ikinci planda kalmasına yol açtı. Coğrafyamızda barış yeniden gelişirken, kültür turizmini yeniden yükseltmeye çalışıyoruz. Anadolu topraklarında ne varsa, tarih öncesi çağdan bugüne kadar hangi dinin, hangi inancın, hangi kültürün ayak izleri olduğuna bakmaksızın hepsini insanlığın ortak ayak izleri ve bugün Anadolu'da yaşayan herkesin ortak ayak izleri ve zenginlikleri sayarak sahiplenmeye ve dünya insanlarına tanıtmaya çalışıyoruz.''

Turizm sektörüyle tam bir uyum içerisinde olduklarını anlatan Bakan Günay, Türkiye'de dünyaya parmak ısırtan turizm alanındaki bu gelişmeyi sürekli kılmanın anlayışı içerisinde olduklarını vurguladı.

Bakan Günay, fuar ve kongre turizmi alanında da Türkiye'nin, sahip olduğu potansiyelin henüz başında olduğunu belirterek, Türkiye'nin bu alanlarda dünyanın bir ilgi merkezi olabileceğini söyledi.

Suriye'deki güzelliklerin tüm dünyaca görülmesi, paylaşılması gerektiğini dile getiren Günay, ''Ne yazık ki savaşlar bizim coğrafyamıza çok zarar verdi. Kalkınmamızı, ülkemizi, tarihimizi, geleneklerimizi dünyaya tanıtmanın en büyük düşmanı, bölgemizde yaşadığımız bu savaşlar. Bu yüzden bu coğrafyanın Atatürk'ün söylediği 'Yurtta barış, dünyada barış' sözüne çok ihtiyacı var. Bütün kalbimle bu dileği tekrar etmek istiyorum. Ülkemizde barış, dünyada barış olduğu müddetçe, insanlık çok güzel bir yolda yürüyecek ve bizler turizm aracılığıyla birbirimizi çok yakından tanıyacağız'' diye konuştu.

-KONUK BAKAN EL KALLAA-

Suriye Turizm Bakanı Saadallah Agha El Kallaa da Türkiye ile turizm alanındaki ilişkilerin derinliğine büyük önem verdiklerini ve bu ilişkileri geliştirmeyi umduklarını söyledi.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın 2004 yılında Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyaretin ardından 2 ülke arasındaki ilişkilerin geliştiğine dikkati çeken Kallaa, Türkiye'den Suriye'ye giden turist sayısının 2003 yılında 23 bin iken bu sayının geçen yıl 288 bine çıktığını bildirdi.

Başta Şam ve Halep olmak üzere Suriye'nin güzelliklerinin görülmesi ve yansıtılması için Türkiye'den Suriye'ye yönelik turizm hareketinde artış beklediklerini kaydeden Kallaa, Suriye'de hükümet olarak yeni bir turizm vizyonu öngördüklerini ifade etti.

Kallaa, bu vizyonun amacının turizmi ulusal ekonominin itici bir gücü haline getirmek olduğunu ifade ederek, 2008 yılında ülkelerine 5 milyon 400 bin turistin geldiğini ve 4 milyar 600 bin dolar bir turizm geliri elde ettiklerini vurguladı.

Bakan Günay, konuşmaların ardından Suriye Turizm Bakanı El Kallaa'ya bir plaket takdim etti.

Bakan Günay ile davetliler, daha sonra Emit 2009 Fuarı'nın açılış kurdelesini kesti. Bakan Günay ayrıca, beraberindeki Suriye Turizm Bakanı El Kallaa ve KKTC Turizm Bakanı Erdoğan Şanlıdağ'ın da aralarında bulunduğu grupla, ülke stantlarını ve fuara katılan Türk kuruluşların stantlarını gezdi. Bakan Günay, Suriye standında bir süre oturarak, kendisine ikram edilen kahveyi içti.

TÜRKİYE TURİZM YATIRIMCILARI DERNEĞİ BAŞKANI DEDEMAN: TÜRKİYE ARTIK DÜNYA TURİZMİNİN ÖNEMLİ BİR AKTÖRÜDÜR

Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Murat Dedeman, Türkiye'nin artık dünya turizminin önemli bir aktörü olduğunu söyledi.

Ekin Fuarcılık tarafından TYD ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) işbirliğiyle TÜYAP'ta düzenlenen ''EMITT 2009 Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı''nın açılışında konuşan Dedeman, Türkiye'nin dünya turizmindeki yüzde 2,5 olan payını 2013 yılında yüzde 4'e çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, ''Türkiye artık dünya turizminde önemli bir aktördür'' dedi.

Dedeman, yakın bir gelecekte 40 milyon turist ve 40 milyar dolar dövizi hedeflediklerini kaydetti.

Dünya turizminin geçen yılı yüzde 2 büyümeyle 924 milyon turist ve 900 milyar dolar gelirle kapadığını anlatan Dedeman, Türkiye'nin de geçen yıl 26,5 milyon turisti ağırladığını ve 22 milyar dolar düzeyinde gelir elde ettiğini söyledi.

Murat Dedeman, Doğu Akdeniz bölgesinin ise 90 milyon turist ağırlayarak 70 milyar dolar gelir sağladığını dile getirerek, EMITT Fuarı'nın bu pazarın artırılması için iyi bir fırsat olduğunu vurguladı.

Türk turizminin en büyük avantajının esnek yapısıyla krizlere direnç göstermesi olduğunu anlatan Dedeman, ''2009 yılında geçen yıla oranla yüzde 3 büyüme hedefliyoruz'' diye konuştu.

-AHMET BARUT-

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut da EMITT'in öneminin kriz ortamında daha da arttığını kaydetti.

2008 yılının turizm açısından çok iyi geçtiğini belirten Barut, sektör olarak küresel mali krizi ve bunun turizme olası etkilerini büyük bir dikkatle izlediklerini söyledi.

Barut, 2009 yılı için ne gereksiz bir karamsarlık, ne de ''krizden fırsat çıkar'' gibi gereksiz bir iyimserlik içinde olmadıklarını vurgulayarak, Türkiye'nin turizmdeki rekabet üstünlüklerine güvendiklerini bildirdi.

Türkiye'nin turizmde önemli bir birikime sahip olduğunu anlatan Barut, bu özelliği değerlendirildiğinde krizden en az etkilenecek sektörün turizm olacağını savundu.

Ahmet Barut, kriz ortamında turizmin ekonomiyi canlandırmadaki rolünün daha da arttığını belirterek, 2007 rakamlarıyla Türkiye'deki otellerde 1 milyon ton yiyecek, 600 bin ton içecek ve 450 bin ton meyve tüketildiğini kaydederek, ''Biz hem hizmet ihraç ediyoruz, hem de yerinde mal ihraç ediyoruz'' dedi.

Ekin Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Halim Bulutoğlu da EMITT Fuarı'nın dünyanın en büyük 10, Avrupa'nın da sektördeki ilk 5 fuarından biri olduğunu söyledi.

Bulutoğlu, yaşanan krize rağmen EMITT Fuarı'nı geçen yıla göre yüzde 20'lik bir büyüme kaydettiğini ifade etti.

-EMITT 2009-

TÜYAP Beylikdüzü Fuar ve Kongre Merkezi'nde 155 bin metrekare alanda 10 salonda gerçekleştirilen fuarda bu yıl 50 ülkeden 3 bine yakın katılımcı yer alıyor.

Fuarda Türkiye'den 100'ün üzerinde şehir ve belde de stantlarda turizm zenginliklerini tanıtıyor.

15 Şubat pazar gününe kadar sürecek fuarı 100 bin civarında ziyaretçinin gezmesi bekleniyor.

Fuar bu yıl bazı ilklere de sahne oluyor. Bu yıl ilk kez başlatılan uygulamayla fuarın ilk ''Konuk Ülke''si Suriye oldu. Suriye fuarda çeşitli etkinlikler düzenleyerek tanıtımını yapıyor.

Ayrıca bu yıl fuarda sağlık turizmi sektörleri bir araya getirildi. Fuar kapsamında yarın, ''1. Uluslararası Tatil ve Sağlık Zirvesi Konferansı'' gerçekleştirilecek.


AA

 



Bu haber 803 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,631 µs