Turkcell'le bağlan Jandarmaya | " /> Turkcell'le bağlan Jandarmaya | "/>

En Sıcak Konular

Turkcell'le bağlan Jandarmaya

12 Şubat 2009 15:28 tsi
Turkcell'le bağlan Jandarmaya Jandarma İstihbarat'ın Karamehmet'e Turkcell için teşekkür ettiğinin belgelenmesi Meclis Telekulak Komisyonu üyesi Üstün'ü isyan ettirdi: Operatöre bağlanıp dinlemişler! Turkcell'e lisans iptali gelebilir.

Eski Jandarma İstihbarat Teknik Takip Diare Başkanı Atilla Uğur'un karargahta Çukurova Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Mehmet'e "Turkcell ile ilişkilerimiz çok güzel teşekkür ederiz" sözleri akla jandarmanın yasadışı dinleme faaliyetleri için Turkcell'i kullandığı sorusunu getirdi. Meclis Telekulak Komisyonu'nun AKP'li üyesi Ayhan Sefer Üstün, Ergenekon tutuklusu emekli tuğgeneral Levent Ersöz'de 2 bin 500 kişinin yasadışı dinlendiğine dair kayıt çıktığını belirterek, "Asıl suç budur, bir operatöre bağlanarak dinlemişler" dedi.

"Yasaları ciddiye alan yok"

Levent Ersöz-Karamehmet görüşme kayıtlarını hatırlatan Üstün, şunları söyledi:

"Operatörün alt çalışanlarıyla ilişkilerinin 'çok iyi devam ettiğini' beyan etmişler. Bununla yasal olmayan dinlemelerin çok uzun süre devam ettiği anlaşılmıştır. Yargının yanı sıra Telekomünikasyon Kanunu'nda hükümler vardır. Olay lisans iptaline kadar gidebilir." Meclis Telekulak Komisyonu'nun CHP'li üyesi Şahin Mengü ise, yasadışı dinlemeyi insan olarak kabul etmenin mümkün olmadığını belirterek, "Evvlea polise, herkese dinleme yetkisi tanınırsa böyle olur. Yasaları ciddiye alan yok. Bu böyle gitmez" diye konuştu

Mahkeme kararı olmadan dinleme suç

Haberleşmenin denetlenmesi ve özel olarak telefon dinlenmesi 1999'da yasal düzenlemeye kavuşturuldu. 2006 yılında son şekline kavuşturulan düzenlemeye göre Emniyet, MİT ve jandarmanın dinleme yapabilmesi için hakim kararı şart. İletişimin dinlenmesi tedbiri Türk hukukuna ilk kez 1999 yılında çıkarılan 4422 sayılı Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Kanunu ile girdi.

Sözkonusu kanun, Haziran 2005'te yürürlüğe giren 5230 sayılı CMK'nun Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun ile kaldırıldı. Onun yerine dinleme konusunda yasal düzenleme aynı tarihte yürürlüğe giren yeni Ceza Muhakemesi Kanunu (5271 sayılı) ile yapıldı. 4422 sayılı yasaya göre iletişimin dinlenmesi için şu kriterler sözkonusu idi:

- Bu tedbir sadece 4422 sayılı kanunda düzenlenen katalog suçlar söz konusu olduğunda uygulanabilir.

- Suç şüpheleri (emareler) kuvvetli olmalıdır.

- Failin belirlenmesi, ele geçirilmesi veya suç delillerinin elde edilmesinin başka yollardan mümkün olmamalıdır.

- Hakim kararı bulunmalıdır; gecikmesinde sakınca bulunan hallerde savcı kararı yeterlidir; ancak bu kararın 24 saat içinde hakim kararına bağlanması şarttır.

- Her koruma tedbirinde olduğu gibi burada da ölçülülük ilkesine uyulur.

- Tedbirin süresi 3 aydır; en çok 9 ay sürebilir.

Bu tarih itibariyle önleyici ve istihbarat amaçlı dinleme tedbiri yoktu. Mahkeme kararıyla dinleme yapılabilmesi için ortada, yasada sayılan suç tipleriyle ilgili ceza kovuşturması bulunması gerekiyordu. Ve yine o tarihe kadar, dinleme yapmak isteyen kuruluş, arada başka koordinatör kuruluş olmadan doğrudan mahkemeye başvuruyor ve aldığı dinleme kararını kendisi uyguluyordu.

2006'dan sonra böyle

10 Kasım 2005'te çıkarılan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Yönetmelik'le iletişimin dinlenmesi konusunda yeni hükümler getirildi. TİB, 23 Temmuz 2006'da faaliyete başladı ve yönetmeliğe göre emniyet, jandarma ve MİT'in dinleme yapabilmesi için hakim kararı getirmesi zorunlu.

Taraf



Bu haber 1,505 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,885 µs