Ergenekon sınavı | " /> Ergenekon sınavı | "/>

En Sıcak Konular

Ergenekon sınavı

12 Şubat 2009 13:34 tsi
Ergenekon sınavı Emekli org. Hurşit Tolon’un nöbetçi mahkeme tarafından tahliyesine karar verilmesinin, Ergenekon’un gidişatı açısından ne tür bir etki yaratacağı tartışılıyor. Ama Tolon’un tutuklu veya tutuksuz yargılanmasından daha önemli olan bir şey

Bir nöbetçi mahkeme avukatlarının talebini dikkate alarak emekli org. Hurşit Tolon’u tahliye etti. Tahliye gerekçesi ise, “delil yetersizliği” idi.

Bu gerekçe, örneğin “sağlık” olsaydı, yine tartışmalara neden olurdu, ama “birileri Ergenekon’un gidişatını mı değiştirmeye çalışıyor” sorusunu sormayı kaçınılmaz kılan tartışma ve yorumlara gerek olmayabilirdi.

Bu tip kamuoyu tarafından ciddiyetle takip edilen, ülke gündemiyle ve geleceğiyle çok yakından ilgili davalarda, nöbetçi mahkemeler böylesine kritik kararlar vermekten imtina eder, dosyayı yürüten mahkemenin kararlarını dikkate almayı tercih ederler. Nitekim Tolon için tutukluluğu boyunca defalarca tahliye isteminde bulunulmuş, ama reddedilmişti.

Doğan Medya Grubu’nun “Amiral Gemisi” soruyor; “7 ay boşuna mı yattı?” diye. Haberi bu tarzda vermek, çok açık bir “tercih” yapıldığını gösteriyor. Ve o “tercih” zaten bu medya grubu tarafından başından beri belli idi.

Bu arada, nöbetçi mahkemenin “delil yetersizliğine” kanaat getirmesi de oldukça manidar. Zira, Tolon için dosyasında yer alan “tek” delil, Tolon’un evinde ele geçirilen 29 sayfalık “Ergenekon” başlıklı kitap değil. Tolon’un Ergenekon örgütüyle ilişki ve bağlantılarını ortaya koyan başka delillerin de olduğu, gazetelere haber konusu oldu. Ama söz konusu kararı veren mahkemenin, sadece bir tek delile bakarak hükmünü verdiği anlaşılıyor.

Bir başka Ergenekon sanığı emekli org. Şener Eruygur’un eşinin mahkemelerle ilgili görüşlerini içeren ses kaydını da bu gelişmeler ışığında yeniden düşünmeden edemiyoruz. (Bknz. Bayan Eruygur’dan şok sözler/İyibilgi)

Mukaddes Eruygur, medyaya yansıyan ses kaydında, doktorla görüşürken, "Şimdi bu Zekeriya Öz 13. Mahkemede. İtirazlarımızı bunlar kapatıyor. 12. Ve 14. Mahkemeler bizdenmiş. Ankara Barosu, İstanbul Barosu, İzmir Barosu hazırız biz dediler. Teşekkür ettik herkese ama bir ceza profesörü, anayasa profesörü birisi ceza profesörü. Sinan Aygün nasıl çıktı dedim. Sinan Aygün'ün yanında Hisarcıklıoğlu vardı dedi. Sizin arkanız nerde arkanız dedi bana."

Hatırlatmış olalım, Org. Eruygur'un eşi Mukaddes hanımın "bizden" dediği 12. Ağır Ceza Mahkemesi, Org. Hurşit Tolon'u tahliye eden nöbetçi mahkemedir.

Ergenekon savcıları, Tolon’un tahliyesine itiraz ettiler. Mahkeme itirazı ne şekilde karara bağlayacak, göreceğiz.

Bu gelişmelerin düşündürdüğü şey, Tolon’un tutuklu veya tutuksuz yargılanmasından daha önemli: Türkiye’de hukuk ve yargı, Ergenekon sınavında…

Ve aslında bu sınav, sadece hukuk ve yargı açısından değil, medyasından siyasetine, sivil toplumundan herhangi bir vatandaşa kadar, bir bütün olarak Türkiye’nin sınavı…

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,243 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,885 µs