kabarık! | " /> kabarık! | "/>

En Sıcak Konular

Mahkemenin dosyası bir hayli kabarık!

12 Şubat 2009 13:25 tsi
Mahkemenin dosyası bir hayli kabarık! Ergenekon tutuklusu Hurşit Tolon'u ‘delil yetersizliği' gerekçesi ile tahliye eden mahkemenin dosyası bir hayli kabarık...

Ergenekon davası kapsamında tutuklanan ve daha sonra sağlık durumunun kötü olduğu gerekçesi ile tahliye edilen Şener Eruygur'un eşinin, skandal bant kaydında ‘Bizden' diye bahsettiği İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, daha önce de verdiği pek çok ‘skandal' kararla gündeme gelmişti.


Ergenekon Terör Örgütü tutuklusu ve eski Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur'un eşi Mukaddes Eruygur, eşinin “sahte” yollarla tahliye edilme gerekçesini itiraf etti. Mukaddes Eruygur'un itirafları, sadece Eruygur'un değil, Ergenekon sanığı Tolon'un da salıverilmesinin arka planını gözler önüne serdi. Mukaddes Eruygur, eşinin tahliye edilmesi olayını anlatırken, İstanbul Ağır Ceza Mahkemelerini kastederek “12 ve 14. Mahkemeler bizden” diyor. Vakit; Ergenekon sanığı Tolon Paşa'nın da tahliyesine karar veren 12. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı'nın skandal kararlarını açıklıyor.

Org. Eruygur'un eşi Mukaddes Hanım'ın “Bizden” dediği 12. Ağır Ceza Mahkemesi, Org. Hurşit Tolon'u tahliye eden mahkemeydi. 12. Ağır Ceza, Org. Tolon hakkındaki delilleri ve hazırlanacak iddianameyi beklemeden tahliye kararı vermiş ve bunu da “delil yetersizliğine” dayandırmıştı. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, ek iddianameyi görmeden üçüncü defa önüne gelen dosya hakkında tartışılacak bir karara imza atmıştı.

Avukatların 12. Ağır Ceza'nın nöbet sırasını bekleyerek yaptıkları bavurudan sonra alınan söz konusu kararda, Tolon'la ilgili ‘kaçma ve delilleri karartma' şüphesinin bulunmadığı, ‘şüphelinin telefon görüşmelerinin örgütle bağını gösterecek nitelikte unsurlar içermediği, ayrıca örgütün gerçekleştirdiği iddia olunan eylemlerle şüphelinin bağının kurulamadığı' belirtilmişti. Mahkeme, ‘Ergenekon'un Yeniden Yapılanması' dokümanı sebebiyle tutukluluğa itirazı reddetmişti.

Bu karara dayanan 12. Ağır Ceza, verdiği tahliye kararında ‘Ergenekon belgesini' de delil saymadı. Belgenin çeşitli basın kuruluşlarında haber konusu yapıldığını ve internette yayınlandığını, bu şekilde gizliliğinin kalmadığını belirtti. Ancak, Tolon, ‘devlete ait gizli belgeyi bulundurmaktan' değil, ‘Ergenekon Terör Örgütü'nü kurmak ve yönetmek' suçundan tutukluydu. Sorgusu sırasında da sadece Ergenekon belgesi değil, Ergenekon zanlılarıyla ilişkileri de sorulmuştu. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, avukatların dilekçesindeki iddiaları delil kabul etse de, Tolon'a hazırlık sorgusunda farklı suçlamalar yöneltildi. ‘Encümen-i Daniş' ilk kez Tolon'un sorgusunda gündeme geldi.

MAHKEMESİ'NİN TARTIŞMALI KARARLARI

Mukaddes Eruygur, eşinin tahliye edilmesi olayını anlatırken, İstanbul Ağır Ceza Mahkemelerini kastederek “12 ve 14. Mahkemeler bizden” diyor. Hatırlanacağı üzere Org. Hurşit Tolon'u da tahliye eden mahkeme 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ydi. Aynı mahkemenin önceki yıllarda uyuşturucu kaçakçısı Mehmet Ali Yılmaz'ın suçunu teşekkülden çıkarıp bireysel kaçakçılık suçuna dönüştürdüğü, bu konunun Adalet Bakanlığı müfettişleri tarafından hazırlanan 400 sayfalık raporda anlatıldığı ortaya çıktı. Mahkemenin ayrıca, “Patroniçe” diye tanınan Diyarbakırlı bir uyuşturucu imalatçısını da tahliye ettiği belirtiliyor.

POLİS EN “BÜYÜK ÇETE OPERASYONU” DEDİ, AMA 12. AĞIR CEZA PEKER'İ SALDI

Yine kamuoyu Yılmazabdurrahmanoğlu ismini 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne atandığı yıllarda Sedat Peker'in tahliyesinde duymuştu. Başka davalardan tutuklu bulunan ve aynı zamanda Ergenekon davasının da sanığı olan Sedat Peker ve ağabeyi Atilla Peker'in de aralarında olduğu 24 kişi, ‘çıkar amaçlı suç örgütü kurmak, bu örgüte üye olmak, yardım ve yataklık etmek', ‘gasp' ve ‘sahte evrak düzenlemek' suçlarından tutuklanmaları talebiyle sevk edildikleri Nöbetçi 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nce 8 Ekim 2004 tarihinde tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Çıkar amaçlı organize suç örgütü kurmak suçlamasıyla çıkarıldığı nöbetçi mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Peker, “Böyle bir kararı kendim de beklemiyordum. Çünkü bu kadar şaşaadan sonra serbest kalmak gibi bir şey hayal olacaktı” dedi. Polis ise, operasyonu “Türkiye'deki en büyük çete operasyonu” diye açıklamıştı.

TERÖR SANIĞINA DA TAHLİYE İSTEMİŞ!

Hurşit Tolon'a tartışmalı tahliye kararı veren 12. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi Necat Ede de, Yasadışı Türkiye Komünist Emek Partisi/Leninist (TKEP/L) örgütü adına çeşitli eylemlere katıldıkları gerekçesiyle tutuklu bulunan Bülent Gedik'in tahliyesini de istemiş. Mahkeme heyeti kuvvetli delil gerekçesiyle sanık Bülent Gedik'in tutukluluk halinin devamına karar verirken, hakim üye Necat Ede bu karara şerh koymuş ve sanığın tahliyesini istemişti. Necat Ede'nin, söz konusu kararı, dava sürecinde verilen ilk şerh kararı olmuştu. Bülent Gedik, yasadışı TKEP/L örgütü adına soygun, bombalama, silahla tarama, bir öğrencinin öldürülmesi, bir diğerinin de öldürülmesine teşebbüs edilmesi eylemlerinden sorumlu tutulmuştu.

HAKİM: GERÇEKTEN TAM SİZİN ŞANINIZA YAKIŞIR BİR DURUŞMA OLDU!

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin hakimi, bölücülük suçlamasıyla 312'den dava açılan Yaşar Kemal'in beraatine karar vermiş ve kararın ardından cübbesini düzeltip, “Gerçekten tam sizin şanınıza yakışır bir duruşma oldu. Teşekkür ederim” demişti.

ZEKERİYA ÖZ, TAHLİYE KARARINA İTİRAZ EDİYOR

Bu arada; Ergenekon Terör Örgütü soruşturmasını yürüten Savcı Zekeriya Öz'ün, Hurşit Tolon'un tahliye kararına itiraz edeceği öğrenildi. Zekeriya Öz'ün, itiraz dilekçesinde, GATA Haydarpaşa Hastanesi'ne sevk edilen Hurşit Tolon'un, 3 ay boyunca hastanede kalmasına da itiraz edeceği kaydedildi.

Yurtdışına çıkış yasağı konulan Hurşit Tolon'un tahliyesine yapılan itirazı, bir üst mahkeme sıfatıyla İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin tahliye kararını veren hakim Necat Ede dışındaki 3 kişilik mahkeme heyeti karara bağlayacak. İtiraza bakmakla görevli olan bu heyetin kararı kesin olacak. Mahkeme heyeti, tahliye kararını yerinde bulabileceği gibi geri de alabilecek.

VAKİT




Bu haber 740 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,641 µs