GATA süreci durdurulsun | " /> GATA süreci durdurulsun | "/>

En Sıcak Konular

Ergenekon'da GATA süreci durdurulsun

12 Şubat 2009 11:45 tsi
Ergenekon'da GATA süreci durdurulsun Ergenekon soruşturmasında tutuklu bulunan muvazzaf ve emekli askerlerin GATA’ya sevkedilmesi yeni tartışma konusu. Eski savcı süreci durdurun çağrısı yapıyor

Eski Cumhuriyet Savcısı ve Gerçek Hayat dergisi yazarı Gültekin Avcı, emekli Orgeneral Şener Eruygur’un eşi Mukaddes Eruygur’un ses kaydı olduğu iddia edilen kasette dile getirilen ifadeleri Analitik Bakış'a değerlendirdi. Gültekin Avcı, Ergenekon soruşturmasında tutuklu bulunan muvazzaf ve emekli askerlerin GATA’ya sevkinin önlenmesi gerektiğini, çünkü GATA’nın hukuki itibar ve güvenilirliğini kaybettiğini söyledi. Genelkurmay’ın Ergenekon soruşturmasının sürdürülmesini istemediğini, yüksek yargı, medya ve siyasi partiler içinde Ergenekon lehine baskı yapan unsurlar olduğunu dile getiren Gültekin Avcı, “1 numara” görevdeki bir orgeneral olsa dahi savcılarda onu alacak irade olduğunu ancak kamuoyunun savcılara destek vermesi gerektiğini vurguladı. İşte o söyleşi!...

'GATA'YA SEVK DURDURULMALI'

Analitik Bakış: Şener Eruygur’un eşi Mukaddes Eruygur’un ses kaydı ortaya çıktı. Mukaddes Eruygur’un o ses kaydında söyledikleri Şener Eruygur ve Hurşit Tolon’un tahliye süreçlerine gölge düşürüyor mu?

Gültekin Avcı: Tabi gölge düşürüyor, kesinlikle. Mesela Levent Ersöz de şimdi GATA’ya sevkedildi. Bir kere GATA’ya sevk hadisesi artık olmamalı. Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) hukukİ itibarını ve güvenilirliğini kaybetmiş durumda. Tabip Albay’ın söylediklerine bakarsanız orada, ‘İstediğiniz zaman taburcu ederim ama yeniden tutuklanabilir’ şeklinde hukuksuz, hukukla tevil edilemeyecek söylemler var. Netice itibarıyla GATA, askeri şahıslar ve emekli askeri şahıslar hakkında hukuki sürece itibar etmeyip, bunların tabi olduğu hiyerarşiyi geçmişte görev yaptığı yıllara dayanarak yaptığı bir himaye cihetine gidiyor. Bu açıkça ortaya çıkmış durumda. 15 yıl görev yaptım, hiçbir zaman bir askeri şahsı bir askeri hastaneye sevk etmezdim. Hiçbir şekilde buna müsaade etmezdim. Savcıların burada devreye girip, GATA hadisesini durdurmaları lazım. GATA seviyesinde başka hastane mi yok bu ülkede?  Netice itibariyle bunlar tutuklu. Tutuklu olarak tedavi hakları var. Tedavilerini de diğer hastanelerde yaptırabilirler. GATA’nın ekstra bir imkanı ya da ekstra bir ilmi nosyonu yok. Kaldı ki, böyle hayati bir soruşturmada Hurşit Tolon’un –ki o kadar GATA’ya gidebilmek için uğraştı-, Şener Eruygur’un ve şimdi de Levent Ersöz’ün GATA’ya sevkedilmesi yanlış. Savcıların bu konuda tedbir alması lazım. Herhalde bazı şeylere cesaret edemiyorlar. Bu konuda bazı inisiyatif eksikleri var.

Neticede Genelkurmay soruşturmada tarafını belli etti. Genelkurmay, Ergenekon soruşturmasına karşı. Medya grupları içerisinde, siyasi partiler içerisinde baskı oluşturan pek çok grup var. İşin enteresan tarafı yüksek yargıda da Ergenekon soruşturmasına karşı olanlar var. Dolayısıyla ortaya çıkan bir şey var: Genelkurmay’ın bu tahliyelerde GATA üzerinde etkisi olmadığını söyleyebilir miyiz? Bunu da söylememek çok güç. Çünkü tüm askeri hiyerarşi askeri hakimler, askeri doktorlar taşıdıkları rütbe cihetiyle, özlük haklarının Genelkurmay’da olması cihetiyle hepsi de Genelkurmay’a bağlıdır. Bir kuvvet komutanı onların hepsi için bir ‘Tanrı’dır. O şekilde bakılır. Dolayısıyla bu tahliyeler elbette ki gölgede.

'CUMA'YA KADAR SAVCI İTİRAZ EDEBİLİR'

Analitik Bakış: Peki bu tahliyelere itiraz hakkı var mı?

Gültekin Avcı: Tabi, Tolon’un tahliyesine Cuma gününe kadar savcıların itiraz hakkı var. İtiraz edeceklerdir herhalde. Eğer azıcık hukuku ve adaleti düşünen bir mahkeme de bu durumu dikkate alırsa, azıcık düşünse bile tutukluluğu derhal geri alacaktır. Zaten ortaya iddianame çıkmamış. Ceza Mahkemesi’nde böyle bir durum olmaz. Sen şurada 3-4 gün içerisinde dosyayı inceliyorsun, tüm Ergenekon olaylarını inceleyip nasıl tahliye kararı verebiliyorsun? İlk defa görüyorum böyle bir şeyi…

'DAVA YARGITAY'A GİDİNCE DAHA NE OYUNLAR OYNANACAK,GÖRECEKSİNİZ...'

Analitik Bakış: Şener Eruygur’un eşi Mukaddes Eruygur’un tahliye kararı veren 12. Ağır Ceza ve 14. Ağır Ceza hakkında da söyledikleri çok ilginç. Bu durum da kararı tartışmaya açmıyor mu? Bununla birlikte Ergenekon soruşturmasını engellemek isteyenlerin de güçlerini iyice gösterdiğini düşünebilir miyiz?

Gültekin Avcı: Olabilir. O öyle diyor diye, tam anlamıyla öyledir diye düşünmek de doğru değil ama 12. ve 14. Ağır Ceza’yı bırakın Yargıtay’da ve Danıştay’daki söylemlere bakıldığında bunun fevkalade tabi olabileceği çok rahatlıkla akla yatıyor. Bu mahkeme bittikten sonra Yargıtay aşamasına gelince ne numaralar dönecek, ne kıvırmalar olacak, yorum farkları olacak, göreceksiniz!..  Dolayısıyla 12. ve 14. Ağır Ceza mahkemeleri dediği gibi adaleti değil, devleti tercih edenlerin mahkemeleri olabilir. Bu şaşırtıcı değil. Her şey yapılacak. Şemdinli’de çok fazla uğraşmadan savcıyı ekarte ettiler mesela… Kaldı ki, Şemdinli çok lokal bir hadiseydi. En fazla JİTEM boyutunda bir şeyler ortaya çıkarılabilirdi. Hemen saf dışı bırakabilirlerdi. Ama bu davada pek çok bilgi, bağlantı, delil var. Yani bu işten sıyrılmaları çok zor. Onun için ‘Hukuk içerisinde kalarak, kuşku da çekmeden nasıl bu soruşturmayı durdurabiliriz?’ şeklinde ciddi bir kaygı var. Bunun için de yüksek yargıdan angaje ettikleri pek çok insan var zaten. Bunları kullanıyorlar.

'İTALYA'DAKİ HAYSİYETLİ DİRENİŞ BİZDE DE GÖSTERİLMELİ'

Veli Küçük’ün, ‘Buradaki çocuklar bizim arkadaşlarımız. Beni ziyaret ettiler. Hemen işimi hallettiler’ dediği gerçek var ya, yargı içerisinde 28 Şubat’ta korgenarallerden brifingi alıp, ayakta alkışlayanlar şu anda bunlar yargıda üst kademede... Şu anda yargıda onların iktidarı var. Dolayısıyla Ergenekon soruşturmasını manipüle etmek için ellerinden geleni yapacaklardır. Yani savcı sayısının artırılmasından tutun da, ‘Yargıtay aşamasında neler yapılabiliriz, itirazları nasıl başka mahkemelere kaydırabiliriz’ gibisinden herkes bu noktada üstüne düşeni yapacaktır. Yani adaleti değil, devlet ideolojisini tercih ederek adaleti kurban edeceklerdir ki, bunu artık yavaş yavaş görmeye başladık.

Bu noktada savcılar yılmadan usanmadan sonuna kadar direnebilecekler mi? Bu çok önemli bir şey. İtalya’daki o ‘haysiyetli direniş’ bizde de gösterebilecek mi? Neticede iş biraz da Ergenekon savcılarının inisiyatifine bağlı. Geçenlerde okudum, Şamil Tayyar “1 numarayı alacak irade yok” diyor ama “1 numara”yı alacak irade basbayağı var. “1 numara” görevli bir orgeneralse eğer onu alacak irade var. Öyle bir irade olmasa zaten soruşturma muvazzaflara kadar intikal etmezdi. O irade var ama önemli olan o iradeyi başarısız kılacak girişimlerin ortadan kaldırılması. O noktada toplumsal olarak bazı girişimlerde bulunmak lazım. Manevi girişimlerde… Tabi aydınlarında olayı ellerini vicdanına koyarak değerlendirmesi lazım. Çünkü bu Türkiye’ye has bir şey değil… Avrupa’nın bir gerçeğiydi. Bunu inkar edenler, tarihi inkar etmiş, NATO gerçeğini inkar etmiş olurlar.

analitikbakış



Bu haber 656 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,622 µs