En Sıcak Konular

CHP, Tuncay Özkan'dan ayrı yürüyecek!

0 0 0000 00:00 tsi
CHP, Tuncay Özkan'dan ayrı yürüyecek! Cumartesi günü Menemen’de düzenlenecek etkinliklerde Tuncay Özkan bir konuşma yapacak. iyibilgi Radikal yazarı Avni Özgürel’e “Cumartesi günü ne bekliyorsunuz” diye sordu? İşte Özgürel’in Menemen yorumu…

Cumartesi günü Menemen’de Atatürkçü Düşünce Derneği bir açık hava toplantısı düzenliyor. “Şehit Kubilay’ı anma günü” olarak tertiplenen açık hava toplantısında gözde isim son günlerin tartışılan gazetecisi Tuncay Özkan olacak. Özkan, geçtiğimiz haftalarda otobüs üstünde yaptığına benzer bir şekilde kitleye seslenecek. Özkan’ın televizyonunda hükümete karşı dile getirdiği sert eleştirileri Menemen’de tekrarlaması bekleniyor. Ancak Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığını engellemek için “Çankaya’nın önüne barikat kurarız” diyen Özkan’ın muhalefetini ne kadar ileri götüreceği hem kaygı hem de soru unsuru.

Peki, korkulan olacak mı? Yani Cumartesi günü, toplumun huzuru ideolojik tartışmaların hedefi mi olacak. Bu soruyu Radikal gazetesi yazarı Avni Özgürel’e sorduk.

Bu eylemler tabansız!

Özgürel Cumartesi günü Menemen’de ciddi bir huzursuzluğun yaşanacağını düşünmediğini söylüyor. Zira Kubilay’ın şehit edilmesi kendi dönemi ve şartları içinde değerlendirilmesi gereken bir olay. Dolayısıyla Özgürel Menemen’den bir kitle hareketi çıkarmanın doğru olmadığını düşünüyor. Üstelik Özgürel’e göre bu girişim, Danıştay saldırısı sonrasında yaşananlar gibi biraz zorlama… Çünkü toplumda bir karşılığı yok. Bu kadar sivil toplum örgütü varken eylemin belli kesimlere hasredilmesi aslında temel sorunu ortaya koyuyor. O da şu: Bu eylemler tabansız.

Avni Özgürel böyle konuşunca aklımıza 120 STK’nın düzenlediği bir miting geliyor. Toplantıyı düzenleyen STK’ların sadece üçü 30 bin üyeye sahipken gösteri alanına 3 bin kişi gelmişti.

Avni Özgürel de benzer bir düşüncede. Dolayısıyla eklemeden edemiyor: Böylesi gösterilerde fayda var. En azından reaksiyonun ne büyüklükte olduğu anlaşılıyor. Özgürel biraz kapalı söylüyor ancak biz Türkçesini söyleyelim: Toplansınlar da sayılarının ne kadar az olduğu anlaşılsın.

“Özkan varsa tehlike yok”

Cumhurbaşkanı Sezer ile arasının iyi olduğu söylenen Özkan, aslında gün geçtikçe yalnız kalan bir isim. Zira DYP, ANAP ve diğer sağ partiler kendisinden olabildiğince uzak duruyor. Hatta CHP bile Cumartesi günü yapılacak anma etkinliklerinde “ayrı bir kortej” kuracağını açıkladı. Bu ne demek? CHP de Özkan’dan uzak görünmeyi seçimler öncesinde faydalı görüyor.

Peki, Tuncay Özkan ne yapmaya çalışıyor? Avni Özgürel ilk olarak şunu söylüyor: “Bir gazetecinin ya da gazetecilik iddiasında bulunan bir kişinin böyle bir organizasyonun ön safında yer almasını yadırgıyorum.” Avni Özgürel’in böyle düşünmek için oldukça güçlü dayanakları var. Özgürel’in kendisinden dinleyelim: “Bir tarafta gazetecilik mesleğinin bir konumu var. Bu demokrasi içerisinde ifade özgürlüğü demektir. Gazetecinin görevi halkın haber alma özgürlüğünü sağlamaktır. Bunun ötesinde de bir rol elbette vardır ancak çıkarsın bir siyasi parti kurarsın ya da birisine katılırsın. Burada istediğini istediğin üslupla söylersin. Taraftar bulursan sorun yok. Ancak ‘bunun önünü keseriz, şunu oraya çıkarırız’ tarzı doğru bir tavır değil.”

Peki, Özgürel ciddi bir reaksiyon bekliyor mu? Hayır. Çünkü Özgürel’e göre öncelikle “Türkiye’de rejimden kaygı duyanlar kendilerine Tuncay Özkan’ı buldularsa aslında bir tehlike yok demektir!” Bu ne demek? Tercüme edelim: Tuncay Özkan’ın “rejim tehlikedeymiş” gibi söyledikleri inandırıcı bulunmuyor. Ancak Özgürel, Özkan’ın hakkını vermeden de edemiyor: “Özkan’ı da küçümsemek istemem. Herkesin duyarlılığı olabilir. Ancak çok radikal şeyler söylüyor olmak bu radikal sözlerin toplumda karşılığı olduğu anlamına gelmez.”

Emin Çölaşan sabırsızlıkla bekliyor. Ancak Cumartesi günü gerçekleşecek toplantı neyi getirir bu soru işareti. Bu arada görüşüne başvurduklarımız “Kubilay gibi topluma mal olmuş bir şehidin belli ideolojik kazanımlar uğruna toplumun bütününe değil de bir kesime aitmiş gibi gösterilmesine” de karşı çıkıyor.



Bu haber 382 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,090 µs