En Sıcak Konular

DTP'li vekil şehrin isminin değişmesini istedi

11 Şubat 2009 19:49 tsi
DTP Milletvekili Şerafettin Halis Tunceli adının ''Dersim'' olarak değiştirilmesi için TBMM'ye önerge vermeye hazırlanıyor.

Halis, Tunceli adının ''Dersim'' olarak değiştirilmesi için TBMM'ye önerge vermeye hazırlandığını bildirirken, "Bizim için kutsallık arz eden, bugün hala oyunlarda, romanlarda, öykülerde, türkülerde ve benzeri eserlerde ısrarla kullanılan Dersim adının ilimize yeniden verilmesi, ilimizde ve Dersim dışında yaşayan insanlarımızın rüyası ve arzusudur. Bu arzunun yerine getirileceğine inanıyorum" dedi.

DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis ve Belediye Başkanı Songül Erol Abdil, Tunceli Belediyesi'nin, reklam tabelalarına astığı ve hizmetlerini anlatan "Dersim Belediyesi" imzalı afişlerin mahkeme kararıyla toplatılmasına ilişkin Belediye Konferans Salonu'nda basın toplantısı düzenledi. Toplantıya DTP, EMEP, ESEP, HKM temsilcileri ve çok sayıda vatandaş destek amaçlı katıldı. Konuya ilişkin açıklama yapan Belediye Başkanı Songül Erol Abdil, 5 yıllık faaliyetlerinin yer aldığı afişlerin altına ''Dersim Belediyesi'' ifadesini yazdıklarını belirterek, "Bunu yazmamızın nedeni, daha önce buranın adın Dersim olmasıdır. Ancak 1935 yılında 'Tunceli Kanunu' ile ismi Tunceli olarak değiştirildi. Sadece kentin adı değil, köylerin, ilçelerin, merkezdeki mahalle isimlerinin hepsi değiştirildi. Yetmedi binlerce insanımız katledildi" dedi.

Abdil, Tuncelililer'in kendi kimliklerini ve kültürlerini yaşamamaları için her türlü politikanın devam ettiğini ileri sürerek, "Tüm baskılara rağmen insanlarımız kendi kültüründen vazgeçmedi ve kendi kimliğine sahip çıktı. Bu kentin adı antidemokratik bir şekilde değiştirildi. Bugün bir referandum yapılsın ve, 'Dersim adının iade edilmesini ister misiniz' diye sorulsun, insanlarımızın hepsi 'Evet, ben kentin adının Dersim olmasını isterdim' der" şeklinde konuştu.
Abdil, ''Dersim'' isminin iade edilmesi için bundan sonra da bu adı kullanmaya devam edeceklerini belirtti.

Belediyecilik anlayışları gereği kendi dillerini, kültürlerin, kimliklerini kullanmaya devam edeceklerini ifade eden Abdil, "Biz bu amaçla bu ismi kullanmaya devam edeceğiz ve 'Dersim' isminin iadesini istiyoruz" diye konuştu.

Milletvekili Şerafettin Halis ise konuyu TBMM gündemine taşıyacağını söyleyerek ''Dersim'' isminin yeniden kullanılması için başlattıkları çalışmanın, bu ismi alıncaya kadar devam edeceğini belirtti. Dünyanın dört bir yanında yaşayan Tuncelililerin başlatmış oldukları mücadeleye destek vereceklerine inandığını belirten Halis, "Osmanlılar döneminde, Tanzimat'la birlikte 'Dersim' adıyla bir vilayet kurulmuştur. Cumhuriyet döneminde de Munzur Vilayeti Teşkilat Kanunu görüşmelerinin başladığı 7 Kasım 1935 tarihine kadar devletin tüm resmi belgelerinde 'Dersim' olarak geçiyor bu kentin adı" ifadelerini kullandı.

Toplumun ahlaki değerlerine ters düşmeyen bir adı değiştirmenin sosyal hukuk devletlerinin yapacağı bir iş olmadığını kaydeden Halis, "Halkların kendi tarihi orijinleri üzerinde yaşatılması, kültüre ve kültür sahiplerine verilen bir değer, dolayısıyla demokrasinin bir gereği olacaktır" şeklinde devam etti.

''Dersim'' isminin Kürtçe ve Farsça'da çeşitli anlamları olduğunu ancak Türkçe'de bir anlamı olmadığını belirten Halis, "Bölge dillerinde anlamı olmakla beraber, ülkemizde Türkçe'de karşılığı olmayan Sinop, Samsun, Giresun, Rize, Trabzon, Kayseri, Yozgat ve daha da çoğaltılabilecek il adları bulunmaktadır" dedi.

''Dersim'' isminin günümüzün sosyal ve siyasal ihtiyaçlarına cevap olması yönünden iade edilmesinin anlamlı olacağını kaydeden Halis şöyle konuştu:

"Bizim için kutsallık arz eden, bugün hala oyunlarda, romanlarda, öykülerde, türkülerde ve benzeri eserlerde ısrarla kullanılan Dersim adının ilimize yeniden verilmesi ilimizde ve Dersim dışında yaşan insanlarımızın rüyası ve arzusudur. Bu arzunun yerine getirileceğine inanıyorum."

haber7



Bu haber 671 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,636 µs