En Sıcak Konular

İsrail seçimlerinden 'belirsizlik' çıktı

11 Şubat 2009 16:32 tsi
İsrail seçimlerinden 'belirsizlik' çıktı İsrail seçimlerinden belirsizlik çıktı. Dün yapılan seçimleri Dışişleri Bakanı Livni'nin partisi kazanırken, hükümeti kurma çoğunluğuna ulaşamadı.Oyların yüzde 99'unun sayılmasının ardından Dışişleri Bakanı Tzipi Livni'nin merkez partisi Kadima ilk sır

Milliyetçi Benjamin Netanyahu önderliğindeki Likud Partisi ise 27 sandalye ile sandıktan ikinci parti çıktı. Aşırı sağcı ve seçim kampanyasında Arap karşıtı söylem benimseyen Avigdor Lieberman'ın İsrail Evimiz partisi 15, Savunma Bakanı Ehud Barak'ın İşçi Partisi ise 13 sandalye kazandı.

Hükümet kurmak için görevlendirilen parti liderinin 120 sandalyeli parlamentoda salt çoğunluğa ulaşması, yani 61 vekili bulması gerekiyor.

 Yasalara göre, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in en çok oyu alan partiye hükümeti kurma yetkisini verme zorunluluğu bulunmuyor. Cumhurbaşkanı parlamentoya girmeye hak kazanan parti liderleriyle yaptığı görüşmelerin ardından hükümeti kurmaya en yakın gördüğü isme yetkiyi verecek.

LİVNİ CEPHESİ

Seçim sonuçları, Livni başkanlığındaki Kadima'nın kısa bir süre önce hükümeti kuramamasıyla başlayan siyasi belirsizliği giderecek nitelikte görünmüyor.

Seçimlerden önce yapılan anketlerde Netanyahu'nun gerisinde olan Livni'nin yüzde 1 ya da 2 gibi bir farkla da olsa galip gelmesi onun açısından önemli bir başarı.

Ancak diğer yandan merkeze yakın partilerle hükümet kuracak çoğunluğa ulaşması da mümkün değil. Bu nedenle hükümeti Livni'nin kurması halinde içinde mutlaka bir sağcı partinin de yer alması gerekiyor.

NETANYAHU CEPHESİ

Netanyahu da parlamentoda bu aritmetiğe bakarak, Livni'yle birlikte kendini seçimin galibi ilan etti. Zaten, Livni'nin çok büyük sürprize imza atamaması durumunda Netanyahu'nun sağcı ve milliyetçi bir hükümet kurması bekleniyor.

Bununla birlikte son birkaç aydır bütün anketleri önde götürmesine karşın Netanyahu'nun seçimi kılpayı da olsa geride tamamlaması önemli bir başarısızlık.

Özetle iki galibi olan seçimin aslında iki de kaybedeni var. Geriden gelerek bütün beklentilerin aksine seçimi kazanan partinin hükümeti kurması bir mucizeye bağlı, aynı şekilde hükümeti kurması muhtemel parti de sandıkta bütün beklentilere rağmen mağlup oldu.

SONUÇ: BELİRSİZLİK

İsrail'deki bütün bu gelişmeler haftalarca sürecek bir belirsizliğe, sonunda da kurulacak koalisyon hükümetinin bir süre işlevsiz kalmasına neden olacak nitelikte.

Bunun en önemli sonucu ise Gazze'de ateşkes ve daha geniş anlamda Ortadoğu'da barış sağlanması süreçlerinin uzaması olacak.

Dahası kurulacak bir sağ blok hükümeti ya da içinde sağ parti ya da partileri barındıran Livni başkanlığındaki bir yönetim de barış görüşmelerinde ülkenin tutumunu sertleştirebilir.

Sonuç olarak, İsrail'deki seçimlerin sonucu Ortadoğu için daha zorlu bir sürecinde başladığına işaret ediyor.



Bu haber 467 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,533 µs