En Sıcak Konular

Türk bilim adamının büyük buluşu...

11 Şubat 2009 16:02 tsi
Aralarında Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Orman Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. H. Turgut Şahin de bulunduğu araştırma grubu, su geçirmeyen kâğıt üretti.

Dünyanın en büyük araştırma laboratuvarlarına sahip ABD'nin Wisconsin Üniversitesi'nde plazma teknolojisi ile üretilen kâğıdın suyu ittiği belirtildi. Nano teknoloji ile yüzeyi modifiye edilen kâğıdın ambalajlama, özel evrakın saklanması ve ticari değer taşıyan belgelerde kurtarıcı olacağı bildirildi. Test çalışması yapılan kâğıttan para imal etmenin gündemde olduğunu söyleyen Şahin, ürünün kullanıma sunulabilmesi için farklı mühendislik çalışmalarına ihtiyaç olduğunu kaydetti.
İnsan ve çevre sağlığına uyumlu kâğıt üretim programları üzerinde çalışan Wisconsin Üniversitesi'nin bilim heyeti arasında yer alan Doç. Dr. H. Turgut Şahin, tamamlanan çalışma hakkında bilgi verdi. Laboratuvarlarda plazma teknolojisini kullanarak su geçirmeyen tamamen hidrofobik özellikte kâğıt ürettiklerini anlatan Şahin, "Kâğıdın yüzeyini su geçirmeyecek şekilde florin ve silikon içeren kimyasal maddelerle ince bir film şeklinde kapladık. Görünümünde bir değişiklik oluşmayan ancak suyu geçirmeyen, suyu iten kâğıt elde ettik." dedi. Çevreye zarar vermeyen kâğıt üretmeyi amaçladıklarını söyleyen Turgut Şahin, kullandıkları yöntemde zehirli kimyasalların yer almadığını ifade etti. Sistemin seri üretime uygun olmadığını vurgulayan Doç. Dr. Şahin, 30'a 30 santimetre boyutundaki ilk ürünün kullanıma sunulabilmesi için daha büyük ve kesintisiz üretim yapabilecek reaktörlere ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi.

Bu haber 992 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,545 µs