En Sıcak Konular

Mısır, Türkiye'nin rolünü gözardı etmemeli!

11 Şubat 2009 13:48 tsi
Türkiye'yi iyi tanıyan Lübnanlı gazeteci Nureddin, Mübarek'in ziyaretini değerlendirirken ilginç tespitlerde bulundu.

Lübnan'da yayımlanan Sefir gazetesinde yazan ve Türkiye'yi yakından tanıyan  Muhammed Nureddin'in yazısında, Ortadoğu konusunda, Türkiye ile Mısır'ın rolünü değerlendirdi.  Türkiye uzmanı olarak tanınan ve Ortadoğu bölgesini de bilen Muhammed Nureddin, bugünkü Mübarek ziyaretini değerlendirdi.

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in bugün Türkiye'ye geleceği belirtilen haber yorumda, Mübarek ile Gül'ün, genel çerçevesi hemen hemen netlik kazanan Gazze'de ateşkesle ilgili olarak, İsrail ile Hamas arasında esir değişimi ve Gazze ile Mısır arasındaki geçitlerin denetlenmesini konuşacakları belirtildi.

Muhammed Nureddin'in haber analizinde şu ifadeler yer aldı:

"Gazze saldırılarının başlangıcında Kahire ile Ankara arasında büyük görüş ayrılıkları vardı. Mübarek'in bu ziyareti, Mısır ve Türkiye'nin Gazze'deki rollerini, kesiştikleri ve
ayrıldıkları alanları ortaya koyacak.

Kahire, Gazze'deki saldırı boyunca Refah kapısının kapatılmasından, Türkiye ise açılmasından yanaydı. Ama Türk kaynaklar, Mısır'ın, saldırıların ilk günlerinde Ankara ile bağlantı hâlinde olduğunu ve Hamas'ı da İsrail'e direnen bir örgüt değil, Mısır'daki kendi rejimleri için tehlike olarak görüyordu.

Türkiye Hamas'ın tanınmasını istiyor ve çağrıları hep bu yönde. Mısır ise görev süresi biten Mahmud Abbas'ı, Filistin'in tek temsilcisi kabul ediyor. Refah sınır kapısında da Hamas'ın değil, Abbas'ın iktidarının bulunmasını istiyor."

Ortadoğu'dan bakıldığında Hamas için Mısır ve Türkiye'yi birleştiren hiçbir ortak nokta olmadığı belirtilen haber yorumda daha sonra şu ifadeler yer verildi:

"Kahire, Hamas'ta, İran nüfuzunun yayılmasını ve kendi çıkarlarını tehdit etmesini görüyor. Türkiye ise, olabilecek bir tabirle Hamas'ı kucaklıyor ve onu Filistin'in meşru temsilcisi olarak görüyor. Yani Türkiye'ye göre, Hamas'ı seçen Filistin'in büyük kısmının, Tahran'ın uzantısı olarak görülmemesi gerekiyor."

Haber yorumda, Mübarek'in bugün İstanbul'da görevinin kolay olmayacağı da belirtilerek, Mısır'ın Türkiye'yi Gazze konusunda kendisine alternatif olarak görmemesi istendi. 'Coğrafî konum bile, girişim veya çabaların Kahire'den geçmesini zorunlu kılıyor. Dolayısıyla savaş sırasında ve sonrasında Türkiye'nin üstlendiği rol, Mısır'ın rolünü tamamlama amacı taşıyordu' denen haber yorum şu ifadelerle bitti:

"Diğer taraftan Mısır ve Hamas arasındaki güven eksikliği ortamında, Mısır'ın girişimi, Hamas ile irtibat hâlinde olan Ankara'dan geçmeden başarılı olamaz. Ankara, Mısır ile rekabet etmeye çalışmıyor. Ancak Mısır da Türkiye'nin sergilediği son tutumla, Hamas ve diğer Filistinli grupların gözündeki yerini görmezden gelemez. Zaten Mübarek'in İstanbul ziyaretinin en önemli nedenlerinden biri de Mısır'ın çabalarında Türkiye'nin desteğini kazanmak. Bu çerçevede Mısır, Ankara'yı, Gazze'nin yeniden imarı için mart ayında Kahire'de düzenleyeceği konferansa katılmaya ikna etmeye çalışacak."

dunyabulteni



Bu haber 538 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,376 µs