En Sıcak Konular

Hükümetten ihracatçıya destek

11 Şubat 2009 13:39 tsi
Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, küresel krize karşı ihracatçıyı korumak için yeni düzenlemeler yaptıklarını açıkladı.

Türk Eximbank'ın ihracatçıya verdiği finansman desteğini uygun koşullara çektiğini belirten Tüzmen, "10 Şubat 2009'da Türk lirası kredilerinin faiz oranlarında yaklaşık 3 puana varan indirimler yapıldı. Piyasalardaki en düşük faiz oranı bankamız tarafından verilmeye başlandı. Türk Lirası kredilerinin faiz oranları yüzde 10 ile yüzde 15 aralığındadır." dedi. Tüzmen, firmalardan gelen talepler doğrultusunda kısa vadeli kredilerde de vadelerin 3 ay uzatıldığını aktardı.

Bakan Tüzmen, Türk Eximbank'ın Yüksek Danışma ve Kredileri Yönlendirme Kurulu toplantısına katıldı. Tüzmen, burada yaptığı konuşmada, Eximbank'ın ihracatçıya desteğinin artarak devam ettiğini söyledi. Bankanın yeni yılda ihracatçılara 6.9 milyar dolar nakdi 6 milyar dolar sigorta olmak üzere 112.9 milyar dolar finansman desteği vereceğini ifade eden Tüzmen, 2009 yılında hedeflenen 109 milyar dolarlık ihracatın yüzde 11,5'una destek sağlayacakları bilgisini verdi.

Küresel mali kriz nedeniyle daralan dış talep sebebiyle, ihracattaki düşüşün telafisini ihracatçılara yapılan finansman desteğiyle aşmak istediklerini dile getiren Tüzmen, verilen kredilerde faiz oranlarını 3 puan indirdiklerini vurguladı. İhracatçı bankasının yurtdışında müteahhitlik yapan firmalara köprü finansman desteği vereceğini kaydeden Bakan, ihracatçıların tanıtım ve pazarlama faaliyetleri için yurtdışı fuar katılımlarına finansman sağlamak amacıyla bir yıl vadeli yeni bir kredi programı hazırlandığını dile getirdi. Türk Eximbank'ın yeni kanun tasarısının hazırlandığını kaydeden Tüzmen, 2009 kredi hedeflerini gerçekleştirmek için bankanın yurtiçi ve yurtdışı piyasalardan toplam 1.7 milyar dolar yeni kaynak temin edeceğini ifade etti.

REEL SEKTÖR BANKALARDAN KREDİLERİ DAHA RAHAT ALABİLMELİ

Konuşmasının ardından, bir gazetecinin, 'Krizde ikinci dalga gelecek değerlendirmeleri hakkında ne düşünüyorsunuz ?' sorusuna Tüzmen, finans krizinin reel sektörü etkileyeceğini belirterek yanıt verdi. Türkiye'nin öncü ve artçı dalgalara karşı önlemlerini aldığını dile getiren Tüzmen, istikrarsız bir bölgede Türkiye'nin istikrar adası olduğuna dikkat çekti. "Eğer finans kesimi reel sektörü desteklemezse reel sektörde sıkıntılar yaşanır. Bu sıkıntılar bankaları da etkiler." diyen Tüzmen, reel sektörün bankalardan daha rahat kredi alabilmesi gerektiğini söyledi.

Bankacılık sektörüyle reel sektörün birbirinden ayrılamayacağını kaydeden Bakan Tüzmen, "Bankalar istediği kadar likit kalsın sistem çalışmadığı zaman bir anlamı yok." dedi. Krizle birlikte ihracatçıların en çok şikayet ettiği kur'un 1.60 dolar seviyesinde normal değerine geldiğini aktaran Tüzmen, "Kur normal değerinde olduğu zaman ithalat azalıyor. Kurun 1.60'da kalması modeli 2003'te tutsaydı Türkiye 2008'de cari işlemler açığı vermeyecekti. Dış ticaret açığı 7 milyar dolar olacaktı." diye konuştu. Rusya ile yaşanan gümrük krizinin sorulması üzerine Bakan Tüzmen, "Rusya 38 milyar dolar ticaretle birinci ticaret ortağımız. Bu ticaretin daha da artması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Zaman zaman sıkıntı olabilir. Ama bu işleri çözerek devam edeceğiz. Cumhurbaşkanı ile Rusya'ya giden heyet, Rusya pazarındaki faaliyetlerin artması için görüşmeler yapacak." cevabını verdi.

Türk Eximbank'ın toplantısına Dış Ticaret Müsteşarı Tuncer Kayalar, Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Balcı, DPT Müsteşarı, Merkez Bankası Başkan Yardımcısı, Türk Eximbank Genel Müdürü Ahmet Kılıçoğlu katıldı.

cihan



Bu haber 495 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,186 µs