En Sıcak Konular

Pardon... O mesaj bize mi?

11 Şubat 2009 12:31 tsi
Pardon... O mesaj bize mi? Azerbaycan Hava Kuvvetleri Komutanı'nı kim öldürdü?

iyibilgi Ankara

Azerbaycan Hava Kuvvetleri Komutanı, Bakü'de evinin önünde öldürüldü.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı sözcüsü, Hava Kuvvetleri Komutanı Rail Rızayev’in (1992 yılından beri bu görevi yürütüyor) evinin önünde yerel saatle sabah 08:00'de arabasına binmek üzereyken silahlı bir kişi tarafından başından vurulduğunu ve hastaneye kaldırıldıktan kısa süre sonra yaşamını kaybettiğini teyit etti.

Bu sabah gerçekleşen olay Azerbaycan tarihinde bir ilk. Yani ilk kez bu kadar yüksek düzeyde bir askeri yetkiliye suikast yapılıyor. Hatta, olayı duyuran ajanslar, bu durumu, “Ermenistan'la Dağlık Karabağ konusunda çatışmanın yaşandığı 1990'lı yıllardan bu yana öldürülen en üst düzey yetkili” biçiminde duyuruyor.

Olay henüz çok taze olduğundan detaylara ilişkin net bilgi yok.

Ama zamanlaması ve “tekniği” ile ilgili olarak birşeyler söylemek mümkün. Bu suikastın zamanlaması, bölgeye ilişkin son derece sıcak bir gelişmeye denk düşüyor.

Ermenistan-Türkiye-Azerbaycan denkleminin, Ankara eliyle çözüme hayli yaklaştığı bir zamanlama, hatta aynı gün ve saatler denebilir.

Almanya’da Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Nalbantyan’la görüşen Dışişleri Bakanı Babacan, Azeri meslektaşı Memmedyarov’u yanına alarak evvelsi gün Bakü’ye uçtu.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’le görüştü. Anlaşma arayışlarında gelinen son noktayı anlattı. Bu anlaşmanın boyutları oldukça ileri bir safhayı işaret ediyor.

Detayları bugün hemen tüm gazetelerde mevcut. Ama özü, bu üç ülkenin aralarındaki başat sorunları aştığını işaret ediyor.

Zaten Dışişleri Bakanı Babacan’ın Türkiye’ye uğramadan Almanya’dan Azerbaycan’a geçişi ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan’ın Münih’te yaptığı, "Ermenistan ile Türkiye arasındaki ilişkiler yakın gelecekte iyileşebilir" sözleri bu ilerlemenin ilk sinyali oldu.

İşte tam bu anlarda Azerbaycan Hava Kuvvetleri Komutanı, yaklaşık 20 yıldır ülke yönetiminde ve askeri konularda hakim rol oynamış asker suikaste uğruyor.

Rail Rızayev sadece bir kuvvet komutanı olarak günlük Azerbaycan politilarından azade bir kişilik olarak düşünülemez. Örneğin bir süre Azerbaycan’da bulunan bir üssün, ABD ve Rusya tarafından ortaklaşa kullanımı gibi bir meselede de sorumluluk taşımıştı.

O üs Gebele’ydi ve Rusya’nın sınırlarına konuşlandırılması düşünülen ABD füzelerine alternatif olarak, İran’ı izlemek üzere ABD’ye önerilmişti.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,950 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,393 µs