En Sıcak Konular

Hamas ateşkesi inandırıcı bulmadı

11 Şubat 2009 11:30 tsi
Filistinli kaynakları Hamas ve diğer Filistinli grupların Mısır'ın arabuluculuğuyla imzalanması beklenen ateşkes için İsrail'in garanti vermesinde ısrar ediyor.

Kaynakların aktardığına göre, Filistinli direniş grupları özellikle Refah sınır kapısının açılması ve İsrail sınırındaki ticari geçiş noktalarının açık kalması konusunda garantiler istiyorlar. Bilindiği gibi geçtiğimiz sene Filistinli direniş gruplarıyla ateşkes imzalamış olmasına rağmen İsrail, sınır kapılarının açılması konusunda izlediği keyfi tutumları nedeniyle ateşkesi ihlal etmişti.

Aynı şekilde kaynaklar, Filistinli grupların Filistin halkının çektiği acıları hafifletmek ve Gazze'de yeniden imar faaliyetlerine başlamak için ateşkesin önünü açmaya çalışırken, İsrail açısından bağlayıcı olmayacak herhangi bir ateşkesin kabul edilmeyeceğini ifade etti.

Kaynaklar, Filistinli grupların uzun vadeli bir ateşkesi istemediklerini ve Batı Şeria'nın da mevcut plana dahil edilmesini istediklerini vurguladı.


Nihai cevap ertelenmiş durumda

Hamas liderlerinin Gazze'deki ateşkesle ilgili son gelişmeleri görüşmek üzere Şam'da bir araya gelecekleri belirtilirken ateşkesle ilgili nihai cevabın Kahire'ye verildiğine ilişkin haberler Hamas tarafından yalanlandı.

Medya kaynakları, Hamas yöneticilerinin Salı günü düzenleyecekleri toplantıda konuyla ilgili verilecek cevabın görüşeceklerini dile getirdi.

Hamas içerisindeki kaynaklar, görüşmeleri yapan Hamaslı yetkililerin Gazze'ye dönmedikleri gibi Mısır istihbarat müdürü Ömer Süleyman'la görüşmek üzere bugün Kahire'ye geçecekleri yönündeki haberlerin de doğru olmadığını belirtti.

Aynı kaynaklar Mahmut Zehhar başkanlığındaki Hamas heyetinin daha önce açıklama istediği konularla ilgili İsrail'in açıklamalarını dinlediğini belirterek, görüşmelerde öze ilişkin bir ilerleme kaydedilmediğini ifade etti. Açıklamaya göre, heyetin daha sonra Kahire'ye geçerek görüşmeleri tamamlamak üzere Ömer Süleyman'la bir araya gelecekler. Hareketin nihai cevabını bu görüşme sırasında vereceğine ilişkin herhangi kesin bir durum olmadığı da belirtilen hususlar arasında.

Görüşmelerin şu an Refah sınır kapısının ve diğer geçiş noktalarının %70-80 civarında açık kalması üzerinde gerçekleştiğini belirtilirken, geriye kalan %20-30'luk bölümün esir asker Gilat Şalit dosyasında gelişme kaydedilmesiyle paralel bir şekilde aşamalı olarak açılacağı ifade edildi. Filistinli kaynak, Zehhar liderliğindeki Hamas heyetinin Katar'a yönelik ziyaretlerinin ateşkesle hiçbir ilgisinin bulunmadığını, daha önce Katar emiriyle gerçekleşen görüşmede ise Filistin'le ilgili son gelişmelerin değerlendirildiği dile getirildi.

Diyalog Çağrısı

Öte yandan Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi, 22 Şubat'ta Kahire'de düzenlenecek olan Filistinlilerin kendi aralarındaki diyalog görüşmeleri konusunda Mısır'dan resmi davet aldığını açıkladı. Filistinli kaynaklar Kahire'nin bütün Filistinli direniş gruplarının genel sekreterlerine Kahire'deki diyalog görüşmelerine katılmaları için davet göndereceğini açıklamıştı.

Bu arada Filistin Halk Kurtuluş Cephesi Merkez Komite üyesi Cemil Zuheyr, işgal varlığını sürdürürken ateşkesin kabul edilmesinin hatalı bir siyaset olarak gördüklerini belirterek alternatifin birleşik bir direniş cephesi kurulması olduğunu kaydetmişti.

dunyabulteni



Bu haber 441 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,759 µs