Asker bu adamın peşinde: İbrahim... | " /> Asker bu adamın peşinde: İbrahim... | "/>

En Sıcak Konular

Asker bu adamın peşinde: İbrahim...

11 Şubat 2009 09:32 tsi
Asker bu adamın peşinde: İbrahim... Askeri savcılık 1 numaranın peşine düştü

İsmail Küçükkaya / Akşam

Ergenekon soruşturmasından son haberler

Arkadaşlarımızın, dün sabahtan itibaren yaptığı titiz çalışma ve başarılı gazetecilik örneği, bize Ergenekon soruşturmalarıyla ilgili yepyeni bir gelişmeyi aktarıyor.
Ergenekon'un askeri ayağını soruşturan, Hava Kuvvetleri Askeri Savcılığı'nın talebi ve Hava Kuvvetleri Askeri Mahkemesi'nin kararıyla, dün sabah 1. Ordu Askeri Savcılığı ve 3. Kolordu Askeri Savcılığı'nca, polis ekiplerinin de katıldığı üç ayrı operasyonla gözaltılar gerçekleşti. Hemen,  'Bu nedir?' diye baktık, araştırdık.
Sonuç: Askerler, MİT tarafından hazırlanan ve Genelkurmay'a gönderilen 'İşçi Partisi-Karargah Evleri Yapılanması' şemasının zirvesinde gösterilen İbrahim Arslan'ı arıyor. Daha önce MİT'e, Emniyet'e ve diğer ilgili devlet birimlerine yazı yazarak, 'İbrahim Arslan kimdir? O şemada gösterilen İbrahim Arslan var mıdır?' diye resmen  soru yönelten askeri savcılık, herhangi bir sonuca ulaşamayınca, o şemadaki kişi olma ihtimali bulunan zanlıları gözaltına aldı. Bunlar, şemaya  göre Metrocity'deki İbrahim Arslan olduğu iddia edilen Ozan Ezik, Karacaahmet Mezarlığı'nda görevli imam İbrahim Arslan ve İbrahim Arslan adına kayıtlı telefonun ilk sahibi olan Bekir Çakmak. Bakalım doğru kişiye ulaşacaklar mı?
Bu çarpıcı haber üzerine biz de, 'Acaba Ergenekon soruşturmasının askeri ayağında neler oluyor?' merakıyla araştırmaya koyulduk ve yine gerçekten ilginç gelişmelere ve şaşırtıcı bilgilere ulaştık.

Öncelikle hatırlatmakta fayda var:
MİT'in Genelkurmay'a gönderdiği 'İşçi Partisi-Karargah Evleri Şeması'nda 27 kişinin ismi bulunuyor. Bunlardan 13'ü sivil, 14'ü asker. Albay Cengiz Köylü askeri yapılanmanın başında gösteriliyor, o şu anda tutuklu.
Ne var ki tüm suçlamaları reddediyor. Hava Kuvvetleri'nde resmi işleme tabi tutulan Karargah Evleri Şeması, Yarbay Selçuk Çakmaklı'nın bilgisayarından çıktı. O isim, Karargah Evleri listesinde yok. Cengiz Köylü, Çakmaklı'nın amiri. Şemayı, bazı aile fotoğraflarıyla birlikte Çakmaklı'ya, Köylü'nün gönderdiği iddiası var, her ikisi de reddediyorlar.
Karargah Evleri Şeması'nı hazırlayan MİT'te, üst düzey görev yapan kadın yönetici ile askeri savcılar, bir araya geldiler. Askeri savcılar, 'Elinizde ne gibi bilgi, belge, görüntü, telefon kaydı var?' diye sordular. MİT'in elinde herhangi bir bilgi, belge, görüntü olmadığı yanıtını aldılar. MİT yöneticileri, 'Böyle durumlarda kendilerine gelen istihbaratı anında ilgili yerlere gönderdiklerini, istihbaratın doğru olup olmadığını araştırmadıklarını' söylediler.

Askeri savcılık 300 telefonu altı ay dinledi
Açılan soruşturma kapsamında askeri savcılık, 300'ün üzerinde telefonu altı ay boyunca dinledi. Bu telefonların iki yıl geriye dönük dökümlerini çıkarttı. Görüşme kayıtlarında, kimin kiminle görüştüğünü saptayıp, bağlantılı görülebilecek,ortak görüşülen kişilerin de telefonları dinlemeye alındı. Soruşturma dördüncü halkaya kadar derinleştirildi.
Askeri savcılar, Zekeriya Öz ve çalışma arkadaşlarıyla bir araya geldiler. Bazı bilgi belge paylaşımında bulundular ama daha geniş kapsamlı işbirliği üzerinde çalışıyorlar.
Bu arada askeri savcılar, 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nden, Doğu Perinçek'in dosyasını da istediler. İP, Karargah Evleri yapılanması soruşturması kapsamında. Bu çok önemli bir gelişme olarak dikkat çekiyor.
Ankesörlü telefondan kimler konuştu?
Ergenekon soruşturmasındaki iddiaya göre bazı muvazzaf subaylar, İbrahim Arslan diye gösterilen bir kişiyle telefon görüşmeleri yapıyorlar. Subaylar, kesinlikle böyle bir görüşme yapmadıklarını söylüyorlar.
Ne askeri, ne de sivil savcılığın elinde bir görüşme tutanağı veya içerik var. Sadece görüşme trafiğinin izleri görülüyor. Görüşme yapıldığı belli, ne konuşulduğu belli değil. Görüşme sürelerinin de hayli kısa süreli olduğu anlaşılıyor. Aynı şekilde İbrahim Arslan adına kayıtlı cep telefonundan İstanbul'daki bazı ankesörlü telefonların arandığı, o andan itibaren peş peşe bazı genç subaylarla görüşmeler yapıldığı resmi tutanaklarda görünüyor. Ancak, ne konuşulduğu yine belli değil. Ayrıca, subaylar böyle görüşmeler yapmadıklarını idida ediyorlar. Askeri savcılar, 'Telefon numarası klonlanması' yapılıp yapılmadığını araştırmaya başladılar. Bu konuda çok sayıda bilirkişi ile görüşmeler yapılıyor ve teknik inceleme sürdürülüyor.
Son olarak, İbrahim Şahin ile Karargah Evleri'ndeki subaylar arasında hiçbir bağlantıya ulaşılamadı. İbrahim Şahin'le bu subaylar arasında bir görüşmenin izine rastlanılmadı. Şahin'in, bazı Özel Harekat'taki polislere 'hazır olun görev var' dediği öne sürülüyor.
Evet, Ergenekon günlüğünden son haberler böyle. 'Fikri takip namusumuzdur' deyip, gelişmeleri yakından izlemeyi sürdürüyoruz. Ergenekon soruşturmasının muvazzaflara ilk kez uzandığını duyuran ve Genelkurmay Başkanlığı'nın sert açıklamasına muhatap olan gazeteniz AKŞAM, askerlerin, sürdürdüğü soruşturma ile ilgili gelişmeleri aktarmayı sürdürüyor. Karargah Evleri Şeması'nda örgüt lideri olarak gösterilen İbrahim Arslan'ın kim olduğu şimdi merak konusu. Bakalım neler çıkacak?..



Bu haber 2,745 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,389 µs