En Sıcak Konular

Albay Vicdan Başaran niçin öldü?

10 Şubat 2009 16:20 tsi
1990 yıllarda değişik sebeplerle hayatını kaybeden üst düzey askerlerin yakınları şok iddialarda bulunuyor. Askerlerin Bitlis Paşa ile ilişkisi kafalardaki soru işaretlerini artırıyor.

İl Jandarma Alay Komutanı olarak görev yaptığı Hatay'da 1992 yılında hayatını kaybeden Albay Vicdan Başaran'ın yeğeni Bahadır Başaran, amcasının normal yollardan ölmediğini iddia etti. Bahadır Başaran, Eşref Bitlis'in yakın arkadaşı olduğu amcasının ölüm nedeninin araştırılması için savcılığa başvuracağını söyledi. Başaran, Vicdan Başaran'ın ölümünün hemen ardından amcasının yakın bir arkadaşı ile Eşref Bitlis paşanın ölümünü düşündürücü bulduğunu belirtti.

HÜSEYİN VELİOĞLU VİCDAN BAŞARAN

Ergenekon davası gizli tanığının, "Ben Hatay'da görev yaparken Adana Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Temel Cingöz ile Hatay İl Jandarma Alay Komutanı Vicdan Başaran olduğu hâlde şehir kulübünde yemek yedik. Bu yemekte bölge komutanının yanında bulunan ve önceleri emir eri olduğunu zannettiğim sivil giyimli şahsın daha sonra İstanbul'da Hizbullah operasyonunda ölü ele geçirilen Hüseyin Velioğlu olduğunu öğrendim." şeklindeki ifadesinin medyada yer alması üzerine Vicdan Başaran'ın yeğeni Bahadır Başaran, amcasının ölümüne ilişkin soruların bu haberle birlikte yeniden zihninde canlandığını ifade etti. Amcasının ölümüne ilişkin yetkililerin araştırma yapmalarını ve gerekirse ceset kalıntıları üzerinde inceleme yapılmasının isteyen Başaran, amcasının eşyalarını teslim aldıkları sırasında kendilerine verilen tutanakta, "Hatay İl Jandarma Komutanı iken 18 Şubat 1992 günü saat 19.40 sıralarında kalp krizi geçirmesi sonucu İskenderun 200 Yataklı Askeri Deniz Hastanesi'nde vefat eden Jandarma Albay Vicdan Başaran" ifadelerinin yer aldığını söyledi. Amcasının kalp krizi sonucu ölmediğini iddia eden Başaran, olayın araştırılması yönünde savcılığa başvuruda bulunacaklarını belirtti.
 
'KALP KRİZİ' DEDİLER AMA KALP HASTASI DEĞİLDİ
Başaran, "Aile fertleri olarak vardığımız ortak düşüncemiz; amcamızın eceliyle ölmediğidir. 'Kalp krizi dediler' ama amcam bir kalp hastası değildi. Cenazesinin de apar topar kaldırılmış olması bizim kafamızdaki soru işaretlerini artırdı. Sanki suyuna bir ilaç katılmış ve vefat etmiş hissiyatı doğdu o günden bugüne. Ve bugün de bu hissiyat ciddi şekilde pekişmiş durumda." şeklinde konuştu.

BİZ VARMADAN CENAZESİ KALDIRILMIŞ

Amcasının ölüm haberini 18 Şubat 1992'de akşam üzeri askeriyeden gelen bir telefonla öğrendiklerini kaydeden Başaran, "Amcamın ölümü çok ani gerçekleşti. 18 Şubat akşamı bize haber geldi ve biz vefatı için o akşam İskenderun'a yola çıktık. Fakat biz ulaşmadan evvel cenazesi bölge komutanlığı tarafından kaldırılmıştı. Cenazesine katılamadık ve biz de sorduk 'neden beklemediniz?' diye, 'İşte ceset beklemez amcanız kalp krizinden vefat etti' dediler fakat biz bu konuda rahat edemedik." dedi.

OTOPSİ YAPILMADI

Bahadır Başaran, amcasının ölümüne ilişkin herhangi bir otopsi raporunun bulunmamasına da dikkat çekiyor. Başaran, "Otopsi raporunu görmedik, çünkü otopsi yapılmadı o zaman. Acılı durumlar vardı. Bununla alakalı da herhangi bir istekte bulunmadık. Yaşım küçük olduğu için ben de bu konularda bilgili değildim. Bence bizim bu konuda talepte bulunmamız gerekmiyordu ordunun bu konuda rapor istemesi gerekirdi diye düşünüyorum. En azında bir otopsi testi yapılabiliyorsa. 1992 yılından bugüne eğer yapılabiliyorsa ben bunun yapılmasını istiyorum. Yetkililerden de bunu istiyorum." şeklinde konuştu.

AMCAMDAN SONRA EŞREF PAŞA ÖLDÜ

Bir dönem amcasının yanında kaldığını ve bu sırada amcasının Eşref Bitlis ile olan telefon konuşmalarına da şahit olduğunu kaydeden Başaran, "Amcamın vefatından sonra bir yakın arkadaşının vefatı gerçekleşti. Arkasından da Eşref Paşa'nın ölüm haberini aldık. Amcam, Eşref Paşa ile çok yakın arkadaştı ve Eşref Paşa ile çok ciddi telefon görüşmeleri yapardı. Aradan 1 sene geçmişti ve Sayın Turgut Özal'ın ölümü oldu. Bugün de Ergenekon olayları var." ifadelerini kullandı.
 
ORAKOĞLU'NUN BİLGİSİ OLABİLİR
1992 yılında Hatay'da emniyet müdürü olarak görev yapan Bülent Orakoğlu'nun ve yine aynı dönem amcasının altında görev yapan Cemal Temizöz'ün de amcasının ölümü hakkında bilgilere sahip olabileceğini öne süren Başaran, "O zaman Orakoğlu'na konuyla ilgili sormuştuk ama bizi yuvarlak laflarla geçiştirdi. Kendisinden bu konuda bize yardımcı olmasını istiyorum. O dönem İskenderun'daki bölük komutanını kendim ziyaret ettim. Bu kişi Yüzbaşı Cemal Temizöz'dü. O zaman bize çok sıcak davranmıştı kendisi de amcamın altında görevli bir askerdi. Amcamın yanındaki askerlerin cesedin şiştiğini ve yemyeşil olduğunu söylemesi kafamızda soru işaretleri oluşturdu. Cemal Temizöz de bu konuda bir şeyler bildiğini düşünüyorum." diye konuştu.

Bahadır Başaran, istenmesi halinde Ergenekon davasında ifade vermeye hazır olduğunu sözlerine ekledi.

CİHAN



Bu haber 2,081 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,950 µs