En Sıcak Konular

Aygan hakkında tutuklama kararı

10 Şubat 2009 13:39 tsi
Eski PKK ve JİTEM üyesi Abdülkadir Aygan hakkında, Burdur'da karıştığı işkence olayıyla ilgili tutuklama kararı çıktı.

Burdur Ağır Ceza Mahkemesi, İsveç'te savaş mağduru olarak yaşayan Aygan'ın tutuklanması için İçişleri Bakanlığı'ndan talepte bulundu.

JİTEM'de sivil memur olarak 9 yıl görev yapan PKK itirafçısı Aziz Turan takma adlı Abdülkadir Aygan'ın, 2000 yılında Bucak Jandarma Karakolu'nda gözaltına alınan 17 köylüye işkence etmekten dolayı tutuklanmasına karar verildi.

İşkence mağdurlarından Tahir Yıldız'ın katıldığı davada, Burdur Ağır Ceza Mahkemesi, aldığı kararı İçişleri Bakanlığı'na gönderdi.

Mahkeme heyeti, 8 yıl süren davanın bugünkü duruşmasında, tutuklama kararı çıkan Aygan'ın bulunduğu ülkeden getirtilmesini talep etti.

Aygan, halen eşi ve çocukları ile birlikte İsveç'te savaş mağduru sığınmacı olarak kalıyor.

Türkiye, geçtiğimiz günlerde Aygan'ı Aziz Turan ismi ile iadesini talep etmişti. Ancak Aygan, yurt dışına gerçek adı ile çıktığı için iade talebi geçersiz kalmıştı. Bu kez talebin nasıl yapılacağı ilerleyen günlerde ortaya çıkacak.

İşkence gören köylülerin bir kaçının akli dengesini kaybettiğini anlatan Tahir Yıldız, şunları söyledi: "Bucak Jandarma Karakolu'nda 8 gün kaldım. Aç, susuz bırakıldım. Başımdan ve cinsel organımdan elektrik verildi. Çırılçıplak soyup tazyikli su sıktılar. Coplarla tecavüz ettiler. İşkencelerden kurtulduktan sonra 2 yıl tedavi görsem de hâlâ o günlerin etkisindeyim."

Salih Duran'ın, koynuna yılan koyulmasından ötürü akli dengesini kaybettiğini bildiren Yıldız, Ali Macit'in ise işkence sebebiyle başlayan sağlık sorunları yüzünden öldüğünü iddia etti.

Olayın geçmişi: Bucak'ta hayvanlarının çalındığını iddia eden bir ailenin şikayeti üzerine Bucak ve Dinar ilçeleri ile köylerinden 17 kişi gözaltına alınmıştı. 1999 yılında Burdur Jandarma Komutanlığı emrinde sivil memur olarak çalışmaya başlayan Abdülkadir Aygan da sorguya katılmıştı. Bu kişilere gözaltında iken tazyikli su sıkma, başlarına poşet geçirme, aç, susuz bırakma, dayak atma, makatlarına cop sokma, hayalarını burkma, üzerlerine yılan atma gibi çeşitli işkenceler uygulanmıştı.

Köylülerin şikayeti üzerine başlayan dava Abdülkadir Aygan'ın yurt dışında olmasından dolayı 2004 yılında ikiye ayrılmıştı. Ayrılan davaların ilkinde yargılanan Bucak Karakol Komutanı Hikmet Matur 6, görevli subaylar Sedat Şükrü Anafarta ve Mustafa Türkuz 2 yıl, birer ay cezaya çarptırılmıştı.

(CİHAN)



Bu haber 610 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,016 µs