En Sıcak Konular

Bankalarda yeni işlem dönemi

10 Şubat 2009 11:47 tsi
Bankalar ‘şüpheli işlem’ notu verecek. Notu 60 ve altında olan müşteriler ‘kara para’ yönünden riskli kabul edilerek izlenecek.

MALİYE Bakanlığı’na bağlı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), suç gelirleri ile mücadele kapsamında bankacılık işlemlerinde uygulanacak olan tedbirlerin ayrıntılarını belirledi. Başta bölücü terör örgütü PKK olmak üzere terör örgütlerinin finans kaynaklarını kurutmak için 2008 yılında bir dizi düzenleme çıkaran MASAK, 2009 yılı başından itibaren kara para ile ilgili kapsamlı bir mücadele başlattı. MASAK, geçtiğimiz yıl çıkarılan düzenlemelerin uygulama esaslarını belirleyerek, bu esasları finans kuruluşlarına gönderdi. Bankaların ve diğer finans kurumlarının kara para ile mücadelede izleyecekleri yöntemleri kapsayan kılavuz kitapçıkları da ilgili kurumlara gönderildi. MASAK’ın, kara parayı tespit etmek için finans kuruluşlarına not verme sistemi getirdi.

60 VE ALTINDAKİ NOT RİSKLİ

Buna göre, başta bankalar olmak üzere finans kuruluşları, müşterilerine not verecek. Not sisteminde, 60 ve altında notu olan müşteriler kara para konusunda riskli müşteri olarak kabul edilecek. Bu kişiler, kara para listesine alınarak işlemleri izlenmeye başlanacak.

Bankaya gelmeyen, günde 25 havale yapan şüpheli


FİNANS kuruluşları, müşterilerine kara para notunu yaptığı bankacılık işlemlerine ve işlem tercihlerine göre verecek. Örneğin, bir müşteri tüm bankacılık işlemlerini şubeye hiç gelmeden gerçekleştiriyorsa düşük puan alacak. Yine bir başka müşteri, ayda 25’in üzerinde havale yapıyorsa, yine düşük puan alacak. Ayrıca, ATM’lerden sürekli para transferi yapan müşterilerin notu da kırılacak. Başkaları adına işlem yapanların, vergi cenneti olarak nitelendirilen ülkelere para transferi gerçekleştirenlerin, sürekli yeni kiralık kasa değiştirenlerin de notları düşürülecek.

KARA para not sisteminde notu sürekli düşük olan müşterilere, bankacılık işlemleri konusunda kısıtlama getirilecek. Örneğin, notu 60’ın altında olan müşteriye, havale yapmasına izin verilmeyecek. Söz konusu kişinin bilgileri de MASAK’a bildirilecek. MASAK yetkilileri, başta ABD olmak üzere birçok ülkede buna benzer sistemlerin uygulandığına dikkat çekerek, ABD’de hesap açtırmak için dahi birçok prosedürü yerine getirmek gerektiğini vurguladılar.

Star



Bu haber 565 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,527 µs