Paris-Ankara rekabeti | " /> Paris-Ankara rekabeti | "/>

En Sıcak Konular

Rehine krizinde Paris-Ankara rekabeti

10 Şubat 2009 10:01 tsi
Rehine krizinde Paris-Ankara rekabeti Hamas'ın esir tuttuğu İsrailli er Şalit'in serbest bırakılması için Fransa ve Türkiye arasında çekişme yaşandığı ortaya çıktı. İsrail, asker için Mervan Barguti'nin de aralarında bulunduğu 1000 Filistinli mahkumu bırakacak

Ankara'nın serbest bırakılması için devreye girdiği İsrailli esir Gilad Şalit'in özgürlüğüne kavuşması için, Paris yönetiminin de mesai harcadığı ve Fransız Senatör Phillipe Marini'nin, Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy'nin talimatıyla sık sık Suriye'ye gittiği belirlendi.
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, 2006'da Filistinli gruplar tarafından kaçırılan İsrailli esir er için devreye giren tek ülke Türkiye değil. Ortadoğu'yu ilgilendiren birçok olaya müdahil olan Fransa, er Şalit'in serbest bırakılması konusunda da devrede. Fransız diplomatik kaynaklar, Şalit'in serbest bırakılması için başlatılan girişimlerin, İsrailli esir erin ailesinin Fransız vatandaşı olmasından kaynaklandığını belirtiyor.

MARİNİ ŞAM'A GİTTİ
Fransa'nın konuyla ilgili çabasının Türkiye'nin girişimleri ile yakın zamanlı başladığı vurgulanıyor. Bu kapsamda, Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin doğrudan talebi üzerine Senatör Marini'nin Şam'a giderek, Hamas'ın siyasi lideri Halid Meşal ile Suriye Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla görüştüğü ifade ediliyor.

SÜREÇ HIZLANDIRIYOR
Ankara, Fransa'nın da devreye girmesiyle birlikte Şalit konusunu çözmek için elini çabuk tutmaya çalışıyor. Bu nedenle hem Hamas hem de İsrail tarafıyla görüşmelerin sürdürüldüğü kaydediliyor. Tarafların yumuşaması durumunda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Dış Politika Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu'nun Suriye'ye giderek Hamas Lideri Halid Meşal ile bir araya gelebileceği vurgulanıyor.  (ANKARA)

ORDADOĞU DA FRANSA'NIN ROLÜ
Fransa daha önce de Suriye-İsrail diyaloğu için araya girme girişiminde bulunmuştu. Sarkozy, Paris'te düzenlenen 'Akdeniz İçin Birlik' zirvesinde, İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ı biraraya getirmeye çaba göstermiş ancak iki lider aynı masaya oturmasına karşın el sıkışmamıştı. Sarkozy iki ülke ilişkilerinin düzeltilmesinde Fransa'nın da rol almak istediğini açıkça belirtmişti.

Akşam



Bu haber 497 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,687 µs