En Sıcak Konular

Dünyanın en güçlü ordusu kriz geçiriyor!

0 0 0000 00:00 tsi
Dünyanın en güçlü ordusu kriz geçiriyor! ABD Başkanı kendi ordusunu doğramaya başladı... Orgeneral John Abizaid’in emekli edileceğini açıklayan Beyaz Saray, bölgedeki en yetkili komutan General William Casey’i de görevden ayrılmaya zorluyor. Sebep; yanlışları söylemek!

Irak’ta Amerikan ordusunun yaşadığı krizin Washington’da yarattığı dalgalanmalar yeni değil. Fakat Irak’ta özellikle son iki ay içinde inanılmaz bir artış gösteren eylemler ve Irak Çalışma Grubu’nun raporu, Beyaz Sarayile ordu arasındaki çekişmeyi gittikçe keskinleştirdi.

Bunun için Başkan Bush’un bölgeye 30 bin kişilik ve kısa süreli yeni bir askeri güç gönderme iddiası, bu gelişmeler içinde bardağı taşıran son damla olarak değerlendirilebilir.

Karar, sadece Irak’taki Amerikan askerlerinin ülkeye dönmesini arzu eden geniş kamuoyu kesimini mutsuz etmekle kalmıyor. Aynı zamanda iki dönemlik Bush iktidarının orduyu küçültme ve profesyonelleştirme yoluhda attığı köklü adımlardan da dönüyor.

Bu iki gelişmeABD ordusunun kurmay kademesi de artık birşeyler yapma gereğine doğru itiyor. Bundan önce emekli generaller ve ordu yayınları vasıtasıyla Beyaz Saray politikalarını, daha doğrusu Bush ve Savunma eski Bakanı Rumsfeld’ieleştiren askerler, son olarak bu takviye gücün gönderilmesine karşı çıkıyorlar.

Onlara göre bu son dakika fikri pek işe yaramayacak. Örneğin “Irak’taki herşeyi bilen” Orgeneral Abizaid,  böyle bir takviyenini Iraklıları kızdıracağını, biran öce kendi başlarına yaşamaya alışmaları gereken Iraklı yöneticileri de Amerika’ya daha bağımlı hale getireceğini savunuyor.

Bu ikazın faturası Orgeneral’e pahalıya patladı ve Beyaz Saray Abizaid’in emekliye ayrılacağını ilan etti. Abizaid’in üstü konumundaki ve bölgedeki en yetkili komutan William Casey’in durumu da farklı değil. Şimdi onun da görevden ayrılması bekleniyor. Beyaz Saray’ın bölgeedki en güçlü komutanını görevden ayırmak yerine kendisine bu yolda işaretler taşıdığı okunabiliyor.
Hükümet kaynakaları ise bu gelişmeleri çiçeği burnunda Savunma Bakanı Gates’in önünü açma, drahat bir manevra alanı yaratma hamleleri olarak okuyor. Anlaşılan umutlmarını Gates’e bağlayan Bush, yeni çıkış yolu için temiz bir sayfa hazırlıyor.

Fakat uzmanlar aynı kanıda değil. Onlara göre seçim sonuçlarını okumaktan aciz ush yönetimi, Amerikan halkının yeni asker gönderme fikrini kabul edeceğini düşünücek kadar öngörüsüz. İç politik kritikler uluslararası analistlerin bakışıyla uyumsuz değil. Onlar Irak’da bu tür girişimler için artık çok geç olduğunu düşünüyorlar.

iyibilgi.com



Bu haber 309 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,591 µs