kulağı kesti | " /> kulağı kesti | "/>

En Sıcak Konular

Yargıtay kulağı kesti

10 Şubat 2009 07:59 tsi
Yargıtay kulağı kesti Yargıtay, Ergenekon davasını da yakından ilgilendirecek bir karar verdi.

Yargıtay, 'Ergenekon' davasını da yakından ilgilendiren çok önemli bir 'telekulak' içtihatı oluşturdu. Yargıtay 8'inci Ceza Dairesi'nin yeni içtihatı, sadece telefon kayıtlarına dayanılarak verilen mahkumiyet kararları ile devam eden dava ve soruşturmalar için de örnek teşkil edecek. Yargıtay'ın kararı, kamuoyunda çok tartışılan 'Ergenekon' davası ve soruşturması açısından da önem taşıyor. 'Ergenekon' kapsamında gerçekleştirilen ve 'telefon dinlemeleri dışında delil yok' eleştirilerine neden olan, bazı zanlılara ilişkin gözaltı ve tutuklama kararlarının da, Yargıtay'ın içtihatı çerçevesinde yeniden gözden geçirilmesi bekleniyor.

Yargıtay 8'inci Ceza Dairesi'nin benzer davalara emsal teşkil edecek olan kararı, Gaziantep 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nin 6 sanık hakkında 'silah ticareti yapmak' suçundan verdiği mahkumiyet kararının temyiz incelemesinde alındı.

Daire'nin 2'ye karşı 3 oyla verdiği kararın gerekçesinde, sanıkların topluluk oluşturacak boyutta ortaklık ve birlikteliğin bulunduğuna dair 'İletişim tutanakları dışında delil bulunmadığı' vurgulandı. Gerekçede, 'Sanıklarda elde edilen suça konu silah ve mermileri kişisel ihtiyaçları için bulundurduklarına ilişkin savunmalarının aksine, satmak amacıyla edindikleri veya bu amaçla bulundurduklarına dair mahkumiyetlerine yeterli kesin ve inandırıcı kanıt olmadığı' belirtildi.

Gerekçede, ayrıca sanıkların ev ve işyerlerinde yapılan aramada, sanık Hüseyin K.'nın evinde 2 tabanca, sanık Mehmet E.'nin işyerinde 340 mermi,  sanık Mehmet B.'nin iş yerinde ise  75 mermi ele geçtiği ifade edildi. Yakalanan silah sayısına göre 'ruhsatsız silah ve mermi bulundurmak' suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi. ANKARA

Telefon tek başına yeterli değil
Yargıtay 8'inci Ceza Dairesi'nin gerekçeli kararında, sadece telefon dinleme kayıtlarına dayanılarak mahkumiyet kararı verilemeyeceğinin de altı çizildi ve şu ifadelere yer verildi:

'...İçeriği maddi bulgularla desteklenemeyen telefon görüşmelerine dayalı iletişim kayıtları dışında cezalandırılmalarına yeter kesin ve inandırıcı delil elde edilemediği gözetilmeden 'silah ticareti suçundan' beraatları yerine ceza tayin edilmesi  bozmayı gerektirmiştir...'
Yargıtay'ın kararında sanıkların kendi aralarında yaptıkları telefon görüşmelerinde geçen  'suçun ikrarına' yönelik ifadeler de, mahkumiyet için tek başına delil kabul edilmedi.

Karşı oy yazıları
Çoğunluğun görüşüne kısmen katılmayan Daire Başkanı Zeki Aslan, sanıklar Yaşar A. ve Faruk B.'nin, silah ticaretiyle uğraştıklarını bazen açık bazen kapalı şekilde söyleyip tarif ettikleri ve kendilerini arayan hiç kimseye 'ben bu işlerle uğraşmam' demediklerinin, 'usule uygun yapılan telefon dinlemelerinden anlaşıldığını' belirtti. Aslan, silah ticareti suçunda, silahların mutlaka ele geçmesi ve çalışır olması koşulunun aranmadığını savunarak, bu kişiler hakkındaki mahkumiyet kararının onanması gerektiğini ileri sürdü.  Akdağ, görüşünde, 'Günümüzde teknolojinin sağladığı olanaklarla suç takibi kolaylaşmış, suçluların izlenmesi, suç teşkil eden eylemlerinin saptanması mümkün hale gelmiştir. Yasal koşulları yerine getirmek suretiyle iletişimin izlenmesi, suç işlenmesi sürecini deşifre etmesi anlamında dikkate alınmak durumundadır. Söz konusu olan sadece kanunun uygulanması değil, toplumda yaşayan insanların yaşam haklarının hukuken korunmasıdır' ifadelerine yer verdi.

Yaşam hakkının korunması
DİĞER muhalif üye Halil Akdağ ise sanıklar Yaşar A., Cuma A. ve Faruk B. hakkında, çözümlemesi yapılmış, yasal yollardan elde edilmiş iletişim kayıtlarının silah ticareti yaptıkları hususunda duraksamaya yer vermeyecek ölçüde açık olduğunu öne sürdü.

Akşam



Bu haber 466 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,165 µs