En Sıcak Konular

İsrail seçimleri Ortadoğu'yu nasıl etkiler?

9 Şubat 2009 22:09 tsi
İsrail seçimleri Ortadoğu'yu nasıl etkiler? İsrail yarın erken genel seçimler için sandık başına gidiyor. İsrail seçimlerinin Ortadoğu'ya etkileri nasıl olacak? İşte uzmanlardan İsrail seçimlerine dair yorumlar...

5 milyon 279 bin kayıtlı seçmenin bulunduğu İsrail'de, yeni iktidarı belirlemek üzere, yarın sabah 07.00'den itibaren oy kullanılacak. Sandıklar, akşam saat 22.00'de kapanacak. Ancak, nüfusu 350'den az olan küçük Yahudi yerleşimlerinde oy verme işlemi bir saat geç başlayıp, 20.00'de sona erecek.

Seçimlere 34 parti katılıyor

Bu seçimlere 34 parti katılacak. Bunlar arasında Kadima, Likud - Ahi, İşçi partisi (Ha'Avoda) Yisrael Beiteinu, Şas, Meretz ve Yeni Hareket, Birleşik Tevrat Yahudiliği, Ulusal Birlik, Habayit Hayehudi, Arap partilerinden Balad, Hadaş, Birleşik Arap Listesi (Ra'am) - Ta'al yer alıyor.Yeni partiler arasında Koah Lehaşpia (Etkinin Gücü), engelliler için kurulan tek parti olan Tzabar, İsraelim gibi partiler var.Seçimlere katılacaklar arasında Soykırım kurbanlarının çıkarlarını savunma, marihuana için serbesti sağlama, boşanmış erkeklerin hakları için mücadele verme amacıyla kurulan partiler de var.

Son seçimde, bu tür küçük partiler için oy kullananların sayısı 180 bini buldu. Ancak, bu partiler yüzde 2 oy barajını aşamadığı için hiçbiri meclise temsilci sokamadı.Halen Knesset'te üyeleri bulunan 12 partinin de, bu seçimlerde parlamentodaki varlıklarını sürdürecekleri tahmin ediliyor.Seçimlerle oluşacak yeni parlamento, ilk toplantısını 2 Mart'ta yapacak. Kurulacak hükümetin güvenoyu alabilmesi için, 120 üyeli parlamentoda 61 üyenin desteğini sağlaması gerekiyor.

Peki İsrail'de yarın yapılacak olan seçimler bölgede neleri değiştirecek? Bölgeyi iyi tanıyan isimler  seçimlerle ilgili nasıl değerlendirmeler yapıyor? Demokrasi ve siyaset kavramlarıyla tartışılan bu gelişmeyi bölgeyi iyi tanıyan uzmanlarla konuştuk.


Hüsnü Mahalli: “İsrail demokrasisi bağnaz, ırkçı yapıdadır”

İsrail’in seçim sürecini sadece Ortadoğu halkları değil tüm dünya dikkatle izliyor. Seçimlerde çıkan sonuçlar İsrail – Arap ilişkilerini şüphesiz etkileyecektir. Fakat Arap dünyasında bu seçimlere gıpta eden Arap toplumları ile mevcut iktidarlar arasındaki uçurumunun daha da derinleşeceğine inanmıyorum. Çünkü İsrail’de özenilecek şekilde bir demokrasi yoktur. İsrail demokrasisi bağnaz, ırkçı, faşist bir yapıya sahiptir. Demokrasi sadece seçim sandığına gitmek değildir...

Seçimlerin sonucu doğal olarak bölgeyi derinden etkiler. Sağcı partiler kazanırsa İsrail’in Filistin’i işgali sertleşir. Seçime giden taraflara bakıldığında sağcı ve aşırılık yanlıları seçilirse, bölgede durum kötüleşecektir ama ılımlı olduğunu söyleyen partiler seçilse bile karşımıza en son karşılaştığımız Gazze işgalinden daha iyimser bir tablo çıkmaz. İsrail seçimleri bu şekilde yürütüldüğü sürece hiçbir zaman İsrail’de seçim olması bölgede bundan daha olumlu yeni bir yol çizilmesini sağlamayacaktır.


Ahmed Varol: “Gardiyanların değişmesi ile hapishane değişmez”


Öncelikle bilmemiz gereken şey, İsrail en başta terör örgütleri tarafından kurulmuştur. İlk kurulduğunda İngiliz Devleti tarafından da terör örgütü olarak ilan edilmiştir. İlk kırk yıllık dönemine bakıldığında da devlet başkanlarının çoğu bu örgütlere üyedir. İsrail’in mayasında terör var, sonrasında da işgal... Altmış yıla altı büyük savaş ve çok sayıda saldırıyı sığdırmıştır. İsrail toplumunda şiddet üzerine kurulmuş bir vaat düzeninin işlemesinin yanı sıra İsrail’de şiddet, hem dini hem eğitim boyutunda yeni neslin kafasına sokulan bir unsur. İsrail her zaman seçimler öncesinde yaptığı işgalleri seçim propagandası olarak kullanmıştır. Muhalifler de bu propagandalara karşılık olarak “ben daha keskin bir kılıç kullanacağım” diyerek cevap vermektedir.

Son yıllara kadar Arap dünyasında İsrail seçimleri yapılırken çeşitli tercihler oluyordu. Bu gün böyle bir şey mümkün değil. Gazze’de katliamı yapan parti ılımlı olduğu düşünülen İsrail İşçi Partisidir. İsrail’de sağın da solunda söylemi şiddettir. Bu durum karşısında Arap dünyası artık her hangi bir tarafı seçemez. Geçmişteki vitrin malzemeleri tükenmiştir. Bazı Arap rejimleri tüm bunlara rağmen hala Hamas’ı suçluyorlar. Burada görülmesi gereken tek şey, Siyonist rejimin istikrarsızlığın temel sebebi olduğudur. Çünkü gardiyanların değişmesi ile hapishane değişmez... Bölgede sorun işgal, çözüm işgalin sona ermesidir.

İsrail’in demokratik bir devlet olup olmadığına gelince, kendi içinde demokratik olabilir. Ama herkesin söylediği gibi “İsrail bir Yahudi devletidir.” Bu söylem ile İsrail’in ırkçı bir devlet olduğu kabul ediliyor. Örneğin Yahudi olmayanların ikinci sınıf vatandaş konumunda görülmesi, Filistin’e haklarının verilmemesi bunun göstergesidir. İsrail’in demokrasisi kendinedir, insani anlamda başkalarına hak tanımamaktadır.

timeturk



Bu haber 612 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,886 µs