En Sıcak Konular

Erdoğan'dan dünyaya barış mesajı

9 Şubat 2009 20:04 tsi
Başbakan Erdoğan: İstanbul üzerinden dünyaya vereceğimiz mesajlar var...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul üzerinden dünyaya verecekleri mesajlar bulunduğunu belirterek, bu mesajların bugünlerde dünyanın ihtiyacı olan barış ve hoşgörüye önemli katkılar sağlayacağını söyledi. Erdoğan, Topkapı Sarayı içindeki, restore edilen Bağdat Köşkü'nün açılışında yaptığı konuşmada, İstanbul'un 2010 Avrupa Kültür Başkenti seçildiğini hatırlatarak, bunun İstanbul ve Türkiye'nin tanıtımı kadar Avrupa ve dünya içinde önemli olduğunu ifade etti.

Başbakan Erdoğan, ''İstanbul üzerinden dünyaya vereceğimiz mesajlar var. Bugünlerde dünyanın ihtiyacı olan barış ve hoşgörüye önemli katkılar sağlayacaktır. İşte bu yüzden 2010 hazırlıklarını yaparken sadece 1 yıllık perspektifle değil, çok daha uzun vadeli bakış acısıyla hareket ediyoruz'' diye konuştu.

İstanbul'a yaptıkları tek küçük yatırımın dahi aslında dünya kültürüne ve mirasına yapılmış bir yatırım olduğunu unutmadıklarını ve bu sorumlulukla hareket ettiklerini dile getiren Erdoğan, bu anlayış sayesinde aralarında Formula-1 ve Moto GP yarışları, NATO toplantısı ve İKÖ toplantılarının da bulunduğu birçok uluslararası organizasyona İstanbul'un ev sahipliği yaptığını kaydetti.

Erdoğan, önümüzdeki dönemde IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantısı'na da ev sahipliği yapılacağını anımsatarak, bu toplantıya 10 binin üzerinde katılımcının beklendiğini ve binin üzerinde ikili görüşme yapılacağını vurguladı.

Bu organizasyonlardaki başarının İstanbul'un ve Türkiye'nin dünyada daha doğru şekilde tanınmasını sağladığını anlatan Erdoğan, NATO Zirvesi sırasında verdikleri akşam yemeği ve Mehter Müziği ile farklı müziklerin sentezinden oluşan gösterinin de dünya liderleriyle her görüşmesinde kendisine hatırlatıldığını söyledi.

Başbakan Erdoğan, 2010 Avrupa Kültür Başkenti kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığının, Vakıflar Genel Müdürlüğünün ve İstanbul Büyükşehir Belediyesinin pek çok önemli çalışma yaptığını ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:

''Tüm bu çalışmalarımızla sahip olduğumuz büyük medeniyet mirasımızı ihya ediyor, tarihten geleceğe yeni köprüler kuruyoruz. Bu eserler ortaya çıktıkça ne kadar köklü bir medeniyet birikimine sahip olduğumuz da çok açık ve net delilleriyle ortaya konmuş oluyor. Tarihte kalmış, unutulmuş, efsaneye karışmış bir medeniyete değil, bütün zamanlara hitap eden zevk ve inceliğe sahip bir kültüre hep birlikte şahitlik yapmış oluyoruz.''

***

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''ilimle, irfanla, medeniyetle bir arada yürümeyen bir ekonomik ilerleme, kalıcı bir ilerlemeye tekabül etmeyecektir'' dedi.

Erdoğan, Topkapı Sarayı'nda restore edilen Bağdat Köşkü'nün açılışında yaptığı konuşmada Topkapı Sarayı'nın, tarihi mirasın ve derin hafızanın en önemli ve somut şah eserlerinden birini oluşturduğunu söyledi.

Topkapı Sarayı'nın 3 kıtaya hükmetmiş bir imparatorluğun idare merkezi olduğu kadar, tarihin, estetiğin, mütevazi bir yaşam stilinin, halkla kucaklaşmış bir idari anlayışın izlerinin net olarak görülebildiği bir eser olduğunu ifade eden Erdoğan, '''Milletimize miras olarak bırakılmış bu en önemli eseri muhafaza etmek de gelecek nesillere taşımak da bizim asli vazifelerimizden birini oluşturuyor. Topkapı Sarayı'na bu ruhla, bu anlayışla yaklaştık ve şu ana kadar birçok onarımı başarıyla gerçekleştirdik'' diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, bugün açılışı yapılan Bağdat Köşkü'nün Topkapı Sarayı'nda onarımı tamamlanan önemli bölümlerden biri olduğunu belirterek, buradan sadece İstanbul'a değil, bugüne ve geleceğe baktıklarını, geçmişten aldıkları ilhamla geleceği inşa etme noktasındaki şevklerini tazelediklerini belirtti.

İstanbul'daki her bir vatandaşın, özellikle öğrencilerin buradan İstanbul'u seyredebilmeleri için ne gerekiyorsa yapılması konusunu ilgililere ilettiğini dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

''Çünkü burayı görmeyen, buradan İstanbul'a ve Türkiye'ye bakmayanların Türkiye'nin geçmişini anlamak ve geleceğini tasarlamak noktasında eksiklik içinde olacağını düşünüyorum. Şunu da özellikle ifade etmek istiyorum; muasır medeniyetler seviyesini sadece ekonomik olarak, sadece teknik olarak kalkınma şeklinde anlayanlar çıkabilir. Bu hataya asla düşmememiz gerekiyor. İlimle, irfanla, medeniyetle bir arada yürümeyen bir ekonomik ilerleme, kalıcı bir ilerlemeye tekabül etmeyecektir. Hayatı oluşturan bütün değerleri aynı anda sahiplenmeyen, hayatı bir bütün olarak kavramayan, sorunların çözümüne ortak bir perspektiften yaklaşmayan anlayışlar bizi daha ileri noktalara ulaştıramaz.''

Erdoğan, bu şekilde belki kısa soluklu başarılar elde edilebileceğini, ama kalıcı ve istikrarlı bir ilerlemeden bahsetmenin mümkün olamayacağını vurguladı.

Bu nedenle tarihi mirası korumanın ve ortaya çıkarmanın çok önemli olduğunu dile getiren Erdoğan, bu eserlere sadece geçmişte kalmış eserler olarak bakmamak, büyük medeniyet yürüyüşünün referans noktası olarak değerlendirmek gerektiğini söyledi.

Erdoğan, Bağdat Köşkü'nü restore eden İstanbul Valiliği İl Özel İdaresi ile Röleve ve Anıtlar Müdürlüğüne teşekkür etti.

-BAKAN GÜNAY'IN KONUŞMASI-

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da bütün tarihi eserleri yeni baştan ayağa kaldırdıklarını belirterek, Bağdat Köşkü'nün de bu kapsamda 2006 yılında başlayan restorasyon çalışmasının 2 yıl içinde bitirildiğini ifade etti.

Bu çalışmaların Topkapı Sarayı bütününde yürütüldüğünü anlatan Günay, Topkapı Sarayı ve Suri Sultani mekanında başta okul, hastane, postane ve lojman olmak üzere birçok kamu kurumuna ait bina bulunduğunu, bu mekanda tarihi kimliğine kavuşturacak bir düzenleme yaptıklarını bildirdi.

Günay, bu çalışmaları İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti çalışmaları kapsamında yürüttüklerini vurgulayarak, böyle bir kente hizmet etmenin ibadet olduğunu dile getirdi.

-DİĞER KONUŞMALAR-

İstanbul Valisi Muammer Güler de İstanbul'da 55 projeye 120 milyon TL kaynak ayırdıklarını, bu kaynağın yıl sonuna kadar 150 milyon TL'ye çıkacağını söyledi.

Güler, İstanbul'da toplam bin 107 proje ele alındığını ve bu projeler tamamlandığında uygulamaya geçeceğini kaydetti.

İl genelinde depreme yönelik çalışmalar kapsamında 26 önemli kültür mirasına sismik analiz yapıldığına dikkati çeken Güler, bugüne kadar Topkapı Sarayı'nda 14 esere 30 milyon TL katkı sağladıklarını ve bunun önümüzdeki dönemde süreceğini vurguladı.

Vali Güler, bu yılın sonunda Matbaa Lisesi açılışının yapılacağını da bildirdi.

Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı da 4. Murat'ın Revan Seferi'nin ardından Revan Köşkü'nü, Bağdat Seferi anısına da 1639 yılında Bağdat Köşkü'nü yaptırdığını belirterek, bu eserlerin 17. yüzyılın Osmanlı ve Avrupa tarihi açısından önemine işaret etti.

Konuşmaların ardından Başbakan Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Kültür ve Turizm Bakanı Günay, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Prof. Dr. İlber Ortaylı ve İTO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş birlikte kurdele keserek restore edilen Bağdat Köşkü'nün açılışını gerçekleştirdi.

Erdoğan, açılışın ardından Köşkü gezerek yetkililerden bilgi aldı.

Projesi ve uygulaması İstanbul Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından yapılan Bağdat Köşkü'ndeki restorasyon çalışmaları, 8 Eylül 2006'da başladı ve 23 Temmuz 2008 tarihinde tamamlandı. İstanbul Valiliği İl Özel İdaresi'nce restorasyon için bir milyon 387 bin 452 TL harcandı.



Bu haber 694 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,899 µs