En Sıcak Konular

Kritik zirvenin tarihi: 12 Şubat

9 Şubat 2009 17:58 tsi
Cumhurbaşkanı Gül'ün 12 Şubat'ta Moskova'ya yapacağı 'devlet ziyareti', Türkiye-Rusya ilişkilerinin geleceği için büyük önem taşıyor

Rusya'nın ABD'ye karşı güç toplamaya çalıştığı ve yeni dostlar aradığı, Türkiye'nin ise dış politikasında değişiklikler yapmaya başladığı bir dönemde iki ülkenin devlet başkanları önemli siyasi sonuçlar doğurabilecek Moskova zirvesine hazırlanıyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün aslında aralık ayı için planlanan, ancak sağlık sorunları gerekçe gösterilerek ertelenen Rusya ziyareti 12-15 Şubat'ta yapılacak.
Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev ve Başbakan Vladimir Putin'le görüşecek Gül'ün, Rusya Federasyonu'nu oluşturan en önemli cumhuriyetlerden Tataristan'ı ziyaret etmesi de bekleniyor.

Moskova Büyükelçisi Halil Akıncı, Rus İnterfaks Ajansı'na, gezinin önce "resmi ziyaret" olarak planlandığını, ancak daha sonra verilen önemi vurgulamak amacıyla Rus tarafınca "devlet ziyareti"ne dönüştürüldüğünü açıkladı.

Sovyetler'in dağılmasının ardından 1990'lı yıllarda tarihten kaynaklanan önyargılar nedeniyle uzun süre diyalogdan kaçınan Rusya ile Türkiye, ekonomik bağların vazgeçilmez hale gelmesinin de etkisiyle 2000 yılından itibaren daha yakın ve pragmatik ilişkiler kurmaya başladı. Dönemin Rusya Devlet Başkanı Putin'in 2004 yılındaki Ankara ziyareti, ilişkilerin yönünü aniden değiştirdi ve yakın işbirliğinin yolunu açtı.

Uzun süre Türkiye'ye, "NATO'nun ileri karakolu" gözüyle bakan Kremlin, Ankara'nın Irak operasyonu sırasında ABD'ye topraklarını kullandırmaması üzerine yaklaşımını değiştirmeye başladı. Türkiye'nin geçen ağustos ayındaki Rus-Gürcü Savaşı'nda dengeli bir siyaset izlemesi, yakın işbirliği içinde bulunduğu Tiflis'i açıkça desteklemekten kaçınması ve Amerikan savaş gemilerinin Karadeniz'e girişine Montrö Antlaşması'na sıkı sıkıya bağlı kalarak izin vermesi Moskova'da dikkatle not edildi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın savaş günlerinde Moskova ziyareti sırasında gündeme getirdiği "Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu" önerisi de Rusya yönetiminin Türkiye ile ilgili konularda ender yaptığı şekilde kamuoyu önünde açıkça desteklendi.

ABD'yi Karadeniz'den ve özellikle Kafkasya'dan uzak tutmaya çalışan Moskova, bu alanda güç birliği yapabileceği en önemli bölge ülkesi olarak Türkiye'yi görüyor.
Rusya, Ankara'yı yanına çekebilmek amacıyla yakın müttefiki Ermenistan'a Türkiye ile ilişkileri düzeltmesi için açıkça uyarıda da bulundu. Moskova'nın desteği sayesinde Kafkasya'nın iki büyük oyuncusundan biri olmak isteyen Ankara ise, böylece Batı ile ilişkilerde elini güçlendirebileceğini de hesaplıyor.

Ajanslar



Bu haber 563 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,873 µs