En Sıcak Konular

Genelkurmay Can Dündar'ı çizdi mi?

9 Şubat 2009 16:46 tsi
Genelkurmay Başkanlığı Can Dündar'ı 'kara listeye' mi aldı? Peki niye böyle bir şey gündemde?

"Mustafa" Filmi ile Atatürk'ü, cephede Türk milletine kahramanlıklar yazdıran bir karakter yerine, sigara ve alkol bağımlısı, kadınlara düşkün, yalnız, mutsuz ve kindar bir kişilik olarak yansıttığı gerekçesi ile tepki çeken Can Dündar, bazı çevreler tarafından para kazanma amacıyla Türk milletinin değerlerini kullanmakla suçlanmıştı.

Edinilen bilgilere göre Can Dündar, film çekimleri başlamadan önce Genelkurmay Başkanlığı'ndan, sadece filmde kullanılmak üzere askeri arşivleri kullanma izni istedi. Son derece titiz bir çalışma sonucunda arşivlerini açan Genelkurmay Başkanlığı ise en az üç ay süren izin sürecini, Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatını yansıtacak bir çalışma olduğu için kısalttı ve gereken izni Can Dündar'a verdi.

ARŞİVLERİ İZİNSİZ Mİ KULLANDI?

Genelkurmay Başkanlığı'nın arşivlerini sonuna kadar kullanan Can Dündar, Mustafa filminde arşiv görüntülerinden tek kare bile kullanmadı. Bunun yerine İzin kapsamında olmadığı halde, tanınmış bir bankanın yayınları tarafından çıkarılan Mustafa adlı kitabında, Genelkurmay'ın arşivlerinden aldığı fotoğrafları izinsiz olarak kullandı.

Can Dündar'ın, Mustafa adlı kitabın ön sözünde, Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı Askeri Tarih ve Stratejileri Etütler Başkanlığı yerine, isim vererek sadece üç albaya teşekkür etmesi ise tepki çekti. Gerek Genelkurmay Başkanlığı'nın kurumsal kimliğini yok sayarak yapılan bu hata, gerekse Genelkurmay Başkanlığı'nın arşivlerinin verilen izin kapsamı dışında kullanılmasına, Türk Silahlı Kuvvetleri'nden tepki geldi.

Genelkurmay kulislerinden sızan bilgilere göre, kitabın ön sözünde teşekkür edilen albaylar da bu durumdan son derece rahatsız ve Genelkurmay Başkanlığı da, izinleri dışında, arşivlerinin parasal amaçla kullanılması nedeniyle, Can Dündar'a dava açmış durumda.

Şimdi, bu bilginin Genelkurmay Başkanlığı tarafından doğrulanıp doğrulanmayacağı ve Can Dündar'ın Mustafa kitabından ne kadar para kazandığı ise merak konusu.

TURKTIME

 



Bu haber 627 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,691 µs