En Sıcak Konular

Rüya bitti: Gerçeklerle tanışma zamanı!

0 0 0000 00:00 tsi
Rüya bitti: Gerçeklerle tanışma zamanı! Irak savaşında ABD’nin tek müttefiki olan Talabani ve Barzani Irak’ta gelinen noktadan hiç memnun değil. “Türkiye Kuzey Irak’a mı girecek” sorusunu gündeme getiren gelişmeler hız kazanırken, Iraklı Kürtler Washington’a

Bundan birkaç ay öncesine kadar “Irak’ın öteki yüzü”ydü. En azından Iraklı Kürtler Batı basınına verdikleri reklamlarda bu ifadeyi kullanıyordu. Ancak bombalı saldırıların Musul ve Kerkük’e sıçraması gecikmedi. Irak’ın kalkınan, petrolle zenginleşen ve yabancı yatırımcıların gözbebeği haline gelen öteki yüzü çatışmanın içine çekiliyordu. Ekim ayı bunun için bir milattır.

Amerika “Kürt ordusu” fikrini destekledi

Iraklı Kürtler elbette uzun bir süredir olan bitenin farkında. Zira ABD’nin Irak macerası uzun bir süre önce kabusa dönüşmeye başladı. Müttefiklerin istikrarı sağlamakta zorlandığını gören Barzani, işte bu sebepten Kürtlerin kendi ordusunu kurması gerektiği fikri üzerinde ısrar etmeye başladı. Amerikalıların bu uğurda Kuzey Irak yönetimine oldukça yardımcı olduğu iddia ediliyor.

Baker raporu dönüm noktası

Kuzey Iraklı Kürtler şu ana kadar ABD’ye güvenmeye devam ettiler. Ancak işler güven konusunda yolunda gitmemeye başladı. Amerikalı akil adamlar tarafından Başkan Bush’a sunulan Irak Çalışma Grubu raporu, elde etmek istedikleri kazanımlardan bir hayli uzağa düşüyor. Irak Devlet Başkanı Talabani’nin raporu reddetmesi bundan olsa gerek.

Bizi satmayın!

İşte bu şartlar altında Kuzey Iraklı Kürtler Washington’a “bizi satmayın” mesajı gönderdi. Irak'ın kuzeyindeki yerel Kürt yönetiminin istihbarat ve güvenlik şefi Masrur Barzani, Washington Post gazetesinde yayımlanan makalesinde, "Kürtler, bir defa daha satılmak üzere. ABD yönetimi, bu raporda yer alan tavsiyeleri benimserse Kürtler, Irak'ın komşularının çıkarları uğruna kurban edilmiş olacak" ifadesini kullandı. Amerikalı devlet adamları James Baker ve Lee Hamilton'un önderliğinde hazırlanan Irak Çalışma Grubu raporunun, "ABD'nin Irak'taki her çabasının altını oyan komşu ülke rejimlerini ödüllendirdiğini" ileri süren Barzani, Kerkük'te 2007'de referandum yapılmasını öngören anayasanın uygulanmasını istedi. Masrur Barzani, Washington yönetimine hitaben, "bizi otoriter komşularımıza satmayın" ifadesini kullandı. Barzani, "Bizim Kürt bayrağı çektiğimiz doğru. Bu, ülkelerinin başarısından ve devletlerinin özel kimliğinden gurur duyan Amerikalılar ile bizim bir başka ortak yanımız" ifadesine yer verdi.

Türkiye Kuzey Irak’a girebilir

Barzani Amerikalılarla ortak noktalarına dikkat çekiyor ancak ABD Irak’tan çıkmak için çare arayışında. Tam da bu noktada uluslar arası basın Türkiye’nin Kuzey Irak’a girebileceğini ileri sürmüştü. Konu PKK olsa da Türkiye’nin Kuzey Irak’ta bulunmasının Kürt gruplar tarafından nasıl karşılanacağı açık. Üstelik Amerikalı eski diplomat Holbrooke’un “Amerikan askeri Kuzey Irak’a çekilmeli” önerisi de hatırlandığında Ankara’nın Washington ile Kuzey Irak’ta karşı karşıya gelebileceği dahi iddia ediliyor. Ancak bu pek gerçekçi değil. Washington’dan gelen güçlü işaretler ABD’nin yakın dönemde Irak’tan çekileceği üzerine. Hatta Washington’da bulunan kimi uzmanlar Türkiye’nin elini çabuk tutmasını salık veriyor.

İki önemli mesaj!

Bu konuda bir günde iki önemli mesaj geldi. Koordinatör Edip Başer “Devlet karar aldığında ordu Kuzey Irak’a girer” derken, Başbakan Erdoğan New York ziyareti sırasında Amerikan kamu televizyonu PBS'e verdiği özel demeçte, "hangi koşullarda Türkiye, kendisini Irak'a askeri müdahalede bulunmak zorunda hisseder?" şeklindeki soruyu yanıtlarken, “Türkiye’nin sabrının sınırı var” dedi.

Peki, tüm bunlar Kuzey Iraklı Kürtler için ne anlama geliyor? Rüya bitti: Gerçeklerle tanışma zamanı!



Bu haber 375 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,419 µs