En Sıcak Konular

Mevlüt Kar'la ilgili yeni bilgiler

9 Şubat 2009 10:57 tsi
Alman Savcılarının "MİT ve CIA ajanı" olarak suçladıkları Mevlüt Kar'la ilgili yeni bilgiler ve bağlantılar ortaya çıktı.

Almanya’da bombalı saldırı hazırlığındaki grubu yönlendirdiği ve MİT ajanı olduğu iddia edilen kişinin Mevlüt Kar olduğu ortaya çıktı. Kar, 2002’de El Kaide kuryesi olduğu gerekçesiyle Türkiye’de yakalanmış ve 15 ay Metris’te yatmış.

Almanya’da ülkenin en büyük terör saldırısını yapmak üzereyken 2007 yılında yakalanan 1’i Türk 3 terör zanlısı için hazırlanan iddianamede, terör timinin organizasyonunu yaptığı ileri sürülen Mevlüt Kar’ın Ankara’da yakalandıktan sonra 15 ay Metris Cezaevi’nde kaldığı ortaya çıktı. Bu dönemdeki ifadeleri kamuoyuna da yansıyan Kar’ın, 11 Eylül saldırısında El Kaide’nin kuryelerinden biri olduğu tespit edilmişti. Kar, yakalandıktan sonra bütün örgüt bağlantılarını anlatmıştı.

Uluslararası kurye

Almanya’daki terör saldırısı iddianamesiyle yeniden gündeme gelen ve Alman yetkililerin, “MİT ve CIA için faaliyet gösteriyor” tespiti yaptığı Mevlüt Kar, ilginç geçmişiyle dikkat çekiyor. Kastamonu doğumlu olan 29 yaşındaki Kar, ailesiyle birlikte yaşadığı Almanya’nın Ludwigschafen bölgesinde kaynakçılık yaparken aşırı dinci örgütlerle tanıştı.

Bu kişi aracılığıyla El Kaide’ye birçok kez para gönderen ve “Ubeyde” kod adını kullanan Kar, daha sonra kuryeliğe başladı. 11 Eylül’den önce ve sonra 2 kez Gürcistan’a, bir kez İran’a gitti. Daha sonra yeniden Almanya’ya dönen Kar’ın evinde 11 Eylül saldırılarından sonra arama yapılıp ifadesine başvuruldu. Serbest bırakılan Kar, soluğu Türkiye’de aldı.

Ankara’da yakalandı

Kar’ın Türkiye’ye gittiğini belirleyen Alman makamları durumu Türk polisine bildirdi. Kar, 7 Ağustos 2002’de pasaport kontrolü sırasında Esenboğa Havalimanı’nda gözaltına alındı. Kar, Ankara’da yaşayan resmi nikahlı eşi A. Kar’ı Almanya’ya götürmek için Türkiye’ye geldiğini söyledi.

11 Eylül bağlantısı

Önce Ankara’da ardından İstanbul’da sorgulanan Kar, tutuklanarak, 10 Ağustos 2002’te Metris Cezaevi’ne konuldu. Gözaltına alınmasının ardından ifadesine başvurulan Kar, El Kaide ilişkileri hakkında önemli bilgiler verdi. Kar’ın sorgusunda yaptığı en önemli itirafı ise, 11 Eylül 2001’de ABD’deki ikiz kulelere yapılan saldırı öncesi El Kaide örgütü militanlarına para taşıması oldu.

Kar’ın yakalanması, “en önemli El Kaide kuryesinin ele geçirilmesi” şeklinde duyurulmasına rağmen, 15 ay sonra serbest bırakılması ise dikkat çekti. O dönem basına açıklama yapan bir emniyet yetkilisi, Kar’ın örgüt içinde çok önemli görevi olduğunu ve özellikle Almanya’daki bağlantılar konusunda bilgisine başvurulduğunu belirtmişti.

“Sınır dışı edildiği” belirtilen Kar’ın nerede olduğu ise belirlenemedi. Ancak 2004 yılının Haziran ayında İstanbul’da yapılan NATO toplantısı öncesi bir grubun saldırı hazırlığında olduğuna ilişkin istihbarat üzerine Ensar El-İslam örgütüne yönelik operasyon düzenlendi. Burada gözaltına alınanlar arasındaki bir isim ise Kar’ı yeniden gündeme getirdi. Gözaltına alınan ancak savcılık sorgusunun ardından serbest bırakılan elektronikçi D.A. Kar’ın dayısıydı. Yeğeni Mevlüt Kar ile sürekli görüştüğünü belirten D.A., polisin Kar’ı aramadığını da vurguluyordu.

İddianame aydınlattı

Cezaevinden çıktıktan sonra izi kaybedilen Kar ile ilgili son saptama ise Alman savcılığından geldi. Kamuoyuna yansıyan iddianamede, “Sauerland Grubu” adı verilen ve Ramstein Hava Üssü, Frankfurt Havalimanı ve gençlerin gittiği diskoteklere bombalı saldırı hazırlığında oldukları ileri sürülen terör hücresinin koordinasyonunu yapan kişi Kar’dan başkası değildi.

Halen Türkiye’de mi?

Cezaevinde Türk istihbaratının kendisine istihbarat elemanlığı teklif ettiği ileri sürülen iddianamede, Kar’ın hapisten çıktıktan sonra MİT için çalışmaya başladığı ileri sürüldü. İddianamede, MİT’in Kar’ı CIA ile de ortak kullanmaya başladığı da öne sürüldü.

Ele geçirilen gübre bombalarının patlatılması için gereken ateşleme mekanizmasını Kosova’dan bulup teslim edilmesini sağladığı da iddia edilen Kar hakkında Lübnan’ın “Kırmızı Bülten” çıkardığı da iddianamede yer aldı. Cezaevinden çıktıktan sonra yalnızca dayısının görüştüğünü söylediği Kar’ın sonraki yıllarına ışık tutan iddianamede, 2006’ya kadar Irak’ta Ebu Musab Zarkavi’nin operasyonlarında yer alan Kar’ın halen Türkiye’de yaşadığı da öne sürülüyor.

Vatan



Bu haber 1,645 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,927 µs