En Sıcak Konular

'Türkiye'nin rolü desteklenecek'

9 Şubat 2009 09:26 tsi
'Türkiye'nin rolü desteklenecek'

ABD Başkanı Barack Obama, ekonomik krizle uğraşırken dış politika önceliklerinde Avrupa ve Türkiye'nin yeri de Washington'da yapılan değerlendirmeler arasında. Davos'ta yaşananlar sonrasında uzmanlar, Türkiye ve ABD'nin karşılıklı öneminin altını çiz

Başkan Obama'nın yardımcısı Joe Biden hafta sonu katıldığı Münih'teki Güvenlik ve Savunma Konferansı'nda "Avrupa ve Rusya ile ilişkilerde yeniden aç düğmesine basma" terimini kullandı.

Washington'daki pek çok uzmana göre bu, buzdolabındaki pekçok konunun yeniden masaya gelmesi demek.

Alman Bertelssman Vakfı'nın Avrupa İlişkileri Uzmanı Lauren Dunden, "Afganistan gibi konularda ABD-AB arasında hayalkırıklığı görebiliriz" diyor ve ekliyor:
 
"Obama'nın kampanyasından bu yana gördüğümüz pragmatik bir dış politika yaklaşımı var. Hillary Clinton için de aynı şeyi söyleyebiliriz. Ortak çıkarlar gördükleri, bölgesindeki etkili ülkelerle özel ilişkiler kurabilirler, Avrupa Birliği'nin de 27'ler olarak etkili olmasını isteyebilirler."
 
Dunden, Türkiye ile ilişkilerde büyük değişimler beklemiyor:
 
"Ben devamlılık bekliyorum. Yeni yönetim Türkiye'nin etkili olduğu bölgelerde rolü desteklenecektir ama ilişkinin temelinde olan AB üyeliği, insan hakları, medya özgürlüğü gibi konularda da reformların sürmesini isteyecektir. Çünkü bunlar aslında Türkiye'nin yararına olan ve bizim de temel dış politika ayaklarımızdır."
 
Obama'nın ekibine en fazla danışman veren düşünce kuruluşlarından Center For American Progress'in Avrupa ve Ortadoğu İlişkileri Uzmanı Spencer Boyer, geçtiğimiz aylarda Türkiye'deydi. Boyer, Davos sonrasında yükselen tansıyonu şöyle yorumladı:
 
"Türkiye ile İsrail arasında sorun olduğu ortada. Ama umarım iki ülke de bunu aşabilir. Bu ilişki iki taraf için de hayati önemde ve Türkiye'nin arabuluculuk rolü de devam edebilmeli. Umarım iki taraf da buna "yolda bir tümseğe çarptık" diye bakabilir ve süreç devam eder."
 
Boyer, Ermeni soykırımı tasarısı konusunda o kadar da iyimser konuşmuyor ve "Başkan Obama'nın da bu tasarıya verdiği desteğin, Türkiye'de endişe yarattığının farkındayım. Ne olursa olsun, ilişkiyi zedelemesine izin vermemeliyiz. ABD, Türkiye'nin Batı'dan kopmasını göze almamalı. Yine de ne olursa olsun, bunun ilişkide ipleri koparmasına izin vermememiz gerek" diyor.

cnnturk




Bu haber 324 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,942 µs