En Sıcak Konular

Ağar o tuğlayı çekecek mi?

9 Şubat 2009 09:12 tsi
Ağar o tuğlayı çekecek mi? Susurluk skandalının kilit ismi olarak gösterilen Mehmet Ağar bugün ilk kez hakim karşısına çıkıyor. Türkiye 'Tuğlayı çekersem duvar yıkılır' diyen Ağar'ın bugün yargı önünde söyleyeceklerini bekliyor...

Bir dönemin mafya-siyaset-bürokrat ilişkisini açığa çıkaran Susurluk kazası ile ilgili son yargılama Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dokunulmazlık zırhı bulunduğu için şimdiye kadar hakim karşısına çıkarılamayan Mehmet Ağar için yapılmaya başlanacak. Ağar, dokunulmazlık zırhı taşıdığı dönemde 'Devlet isterse konuşurum. Tuğlayı çekersem duvar yıkılır, ama ben de altında kalırım!...' demişti.

22 TEMMUZ'DA ZIRHI KALKTI

Susurluk kazası olduğu dönemde Emniyet Genel Müdürü olan Mehmet Ağar daha sonra da milletvekili seçildiği için dokunulmazlık zırhı nedeniyle yargılanamamıştı. 22 Temmuz 2008 seçimlerinde Meclis'e giremeyen Ağar için Danıştay İdari İşler Kurulu, Ağar'ın 'cürüm işlemek için silahlı teşekkül meydana getirmek' suçundan yargılanması için dosyayı Yargıtay'a gönderdi. Yargıtay 8. Dairesi 'görevsizlik' kararı vererek, dosyayı Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.

İLK CELSE RAPOR ALDI

Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmaya Mehmet Ağar 5 günlük sağlık raporu alarak katılmadı. Duruşmada savcı Ömer Gürsel Özgenç, Ağar'ın silahlı çete kurmak ve örgüte yardım etmek suçundan değil, çok sayıda örgüt üyesinin mensubu olduğu silahlı örgüt kurup yönetmek suçundan yargılanması gerektiği yönünde görüş bildirdi. Hakim savcının görüşü doğrultusunda 'görevsizlik' kararı verdi ve dosyayı terör ve organize suçlara bakan özel yetkili Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.

GELMEZSE ZORLA GETİRİLECEK

Ağar bugün, terör ve organize suçlara bakmakla görevli özel yetkili Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'çok sayıda örgüt üyesinin mensubu olduğu silahlı örgüt kurup yönetmek' suçundan yargılanmaya başlanacak. Ağar, bugün yapılacak duruşmaya mazeret bildirmeksizin katılmazsa, bir sonraki duruşmaya polis zoruyla getirilecek.

'Tuğlayı çekersem duvar yıkılır' demişti

Uğur Mumcu'nun ölümüyle ilgili çeşitli belgelerde tahrifat yapıldığının anlaşılması üzerine, eşi Güldal Mumcu görüşme talep ederek Ağar'ı Uğur Mumcu'nun avukatı M. Emin Değer ile evinde ağırladı. Mumcu ile Ağar arasında şu konuşma geçti:

G.M.: Bu işi nasıl çözeceksiniz?

M.A: Kolay. Alttan bir tuğla çekersiniz, olur.

G.M: E çekin öyleyse!...

M.A: Çekemem...

G.M: Niye?

M.A: Gerçi çekersem duvar yıkılır, ama ben de altında kalırım!...' Ağar bu konuşmanın gazetelerde yayınlanmasının ardından 10 yıl geçtikten sonra 'Ben böyle birşey söylemedim' demişti.

Ağar'a yönelik suçlamalar


Abdullah Çatlı'nın gizlenmesine yardım etmek.

Çatlı ve Yaşar Öz'e silah taşıma ruhsatı vermek.

Çatlı ve Öz'e 'hususi' damgalı yeşil pasaport verilmesini sağlamak.

Kumarhaneler kralı olarak bilinen Ömer Lütfi Topal cinayetinden sonra gözaltına alınan Özel Harekat polislerini serbest bıraktırmak

MİT'çi Tarık Ümit'in öldürülmesine göz yummak.

Susurluk'un üstü örtüldü

Susurluk sanıklarına verilen cezaya önce usulden bozma ardından da onama kararı veren Yargıtay 8 . Dairesi'nin söz konusu dönemdeki Başkanı Naci Ünver, star'a dava sürecini değerlendirdi. Susurluk davasında eksiklik olduğunu belirten Ünver şunları söyledi: Sanıklara kayıp silahlar ile ilgili sorular sorulmuş 'devlet sırrı söyleyemem' demişler. Bu devlet sırrı olur mu? Bize gelen zaten Susurluk'un yüzeydeki şeyiydi, etraflı bir soruşturma da yapılmış değildi. Bize gelen Susurluk yüzeydeki bir takım olaylarla ilgiliydi, yani yüzeydeki bir Susurluk'tu. Bu işin derinliğine inip çaplı bir araştırma yapılabilirdi. Birçok isimler geçiyordu çünkü dosyada. Onlarla ilgili bir araştırma yapılmamıştı. Politikacı, bürokratlar gibi. Bu konu artık bizim bozmamıza girmezdi. Baktığımız davada bu noksanlığı gördük. Bugünkü yaşananlar bizim oradaki haklılığımızı ortaya koydu. O önemli açıklamalar yapacağım diyen sanığa fırsat verilseydi, belki önemli açıklamalar arasında bu silahlar konusunu da söyleyecekti.

star



Bu haber 470 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,480 µs