En Sıcak Konular

Kuzeyde yeni enerji krizine günler kaldı!

0 0 0000 00:00 tsi
Kuzeyde yeni enerji krizine günler kaldı! Geçtiğimiz yılın son günlerinde Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan enerji krizi Avrupa’yı da içine almıştı. Şimdi Moskova’nın hedefinde Beyaz Rusya bulunuyor. Rusya’nın bir eyaleti olmaya yanaşmayan bu ülke gazın bin metreküpünü artık 20

Beyaz Rusya’yı Putin’in gazabına uğratması muhtemel gelişme aslında iki tane.. Birincisi, Beyaz Rusya, Rusya Federasyonu ile birleşme konusunda iyice ayar sürümeye başladı. İkincisi, bu ülkenin gaz dağıtım şirketi olan “Beltansgaz”ı, Rusya’nın artık küresel bir holdinge dönüşen “Gazprom”a devretmedi. Ve böylece iki ülke arasındaki sinirler kopma noktasına geldi ve Kremlin’in ilk tepkisi gaz fiyatlarını artıracağını açıklamak oldu.

Esasında iki ülke arasındaki birleşme anlaşması yaklaşık 10 yıl önce imzalanmıştı. Fakat bir sonuca ulaşılamadı. Bunda en büyük pay kuşkusuz Beyaz Rusya lideri Lukoşenko’nun ülkesini Rusya’ya kaptırmama kararı. Lukoşenko bu kararını zamana yaymayı başardı ama aynı zamanda Rusya’dan başta ekonomik olmak üzere politik destek koparmaya çalıştı.
Kısmen bu plan başarıya ulaştı da sayılabilir. Çünkü bölge ülkeleri gazı sürekli zamlı almak zorunda kalırken, Beyaz Rusya bu artışlardan muaf tutuldu. Ukrayna’nın bir yıl önce başına gelenin bu sefer Beyaz Rusya’nın başına gelmesi şu sıralar8 kaçınılmaz görünüyor. Ne var ki sonuçları farklı olabilir.

Zira Beyaz Rusya alternatif enerji kaynaklarına sahip olmadığı gibi, Ukrayna’nın çok büyük bir avantajından da mahrum. Rusya’dan Ukrayna’ya giden gaz aynı zamanda Avrupa Birliği’ni besliyordu. Avrupa Rusya’dan aldığı gazın yüzde 75-80’ini Ukrayna üzerinden temin ediyordu. Bu yüzden kriz çıktığında hemen tüm Avrupa ülkeleri krize müdahale etti ve Rusya’yı sıkıştırdı.

İşte Beyaz Rusya’nın elinde bu koz da bulunmuyor. Yani hem bir acil çıkış kapısı yok hem de kapanan Rusya kapısına ayağını sokacak bir güç. Bugüne kadar Beyaz Rusya Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) içinde en süratli büyüyen ülke konumundaydı ve nedeni ucuza elde ettiği enerjiydi.
Sözü edilen 200 dolarlık fiyatın Beyaz Rusya’yı tahminlerin ötesinde hırpalayacağa benziyor. Birçok analiste göre bu krizden birleşme çıkmayacak. Ancak Gazprom’un istediğini elde etmesi çok mümkün.

iyibilgi.com



Bu haber 300 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,586 µs