Rusya ve Türkiye | " /> Rusya ve Türkiye | "/>

En Sıcak Konular

NATO'nun hedefinde Rusya ve Türkiye

8 Şubat 2009 14:18 tsi
NATO'nun hedefinde Rusya ve Türkiye NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, Türkiye ve Rusya'yı hedef alan açıklamalar yaptı.

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, Türkiye ve Rusya'yı hedef alan açıklamalar yaptı. Almanya'nın Münih kentinde yapılan 45. Münih Güvenlik Konferansı'nda konuşan Scheffer, NATO ve AB arasındaki işbirliğinin istendiği şekilde işlemediğini belirterek, "NATO ve AB arasındaki işbirliği bazı üye ülkeler tarafından önlenmemeli." dedi. Türkiye, Kıbrıs Rum Yönetimi'nin bazı eksiklikleri nedeniyle NATO ile AB'nin güvenlik ve savunma politikası arasında işbirliği şartlarının oluşmadığını belirtiyor.

NATO'nun öneminin günümüzde kaybolmadığını ve gelecekte de devam edeceğini ifade eden Scheffer, nükleer silahların azaltılması, Afganistan'daki durum ve İran'la yaşanan nükleer kriz konularında Rusya'yla da işbirliği yapılması gerektiğini kaydetti.

RUSYA'YA GÜRCİSTAN VE KIRGIZİSTAN ELEŞTİRİSİ

Genel Sekreter, füze sistemine Rusya'yı dahil etmeye istekli olduklarını; ancak Moskova'nın eski düşünce biçimini terk etmeden ciddi bir savunma işbirliğine giremeyeceklerini de söyledi. Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in geniş kapsamlı bir Avrupa-Atlantik güvenlik mimarının oluşturulması önerisini desteklediğini belirten Scheffer, bununla birlikte, "Başkan Medvedev, toprak bütünlüğünün öncelik olduğunu söylemesine rağmen Rus üssü istemeyen Gürcistan'a üs kurduğu bir ortamda ciddi bir görüşmeye nasıl gireceğiz bilemiyorum." dedi. Bu durumun "göz ardı" edilemeyeceğini belirten Scheffer, "Avrupa'nın yeni güvenlik mimarının temeli bu olamaz." diye konuştu. Kırgızistan'ın topraklarındaki ABD üssünü kapatacağını Moskova'da açıkladığını hatırlatan NATO Genel Sekreteri Scheffer, Rusya'nın "uyumsuz" davrandığını söyledi. ABD, bu ülkedeki üssünden Afganistan'daki operasyonlara lojistik destek veriyordu. Afganistan'da NATO ve ABD askerleri bulunuyor. Scheffer, "19. yüzyılın 'Büyük Oyun' temelli etki alanı düşüncesini aşmalıyız." diye konuştu.

ABD'nin Çek Cumhuriyeti ve Polonya'ya yerleştirmek istediği füze sistemleri Rusya'nın tepkisini çekiyordu. Rusya Başbakan Yardımcısı Sergei Ivanov, ABD Başkanı Barack Obama'ya gönderdiği mesajda ABD'nin füze planını gözden geçirmesi halinde Moskova'nın bölgeye yeni füzeler yerleştirmeyeceğini bildirmişti.

FRANSA LİDERİ SARKOZY'DEN ABD'Yİ KIZDIRACAK SÖZLER
 
1966'da ayrıldığı NATO'nun askerî kanadına dönüş hazırlığı yapan Fransa'nın Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de konferanstaki konuşmasında Rusya'ya sıcak mesajlar verdi. Sarkozy, Rusya'nın askerî olarak ne AB ne de NATO için tehdit olduğunu söyledi. Fransız lider, Rusya ile karşılıklı güvenin tesis edilmesi gerektiğini vurguladı.
 
WASHİNGTON, DOĞU AVRUPA'YA FÜZE KALKANI PROJESİNDEN VAZGEÇMİYOR
 
Konferansta bir çarpıcı açıklama da ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'den geldi. Biden, Doğu Avrupa'ya kurulması planlanan füze savunma sistemi projesine maliyetinin düşük olması durumunda devam edeceklerini açıkladı. Rusya ile Amerika arasında soğuk savaş rüzgarları estiren proje ile ilgili Biden, "İran'ın artan saldırı kapasitesine karşı bu gerekli." dedi.
Rusya ile her konuda aynı fikirde olmadıklarını kaydeden Biden, "Örneğin ABD, Abhazya ve Güney Osetya'yı bağımsız devlet olarak tanımaz." dedi. Uzmanlar, Obama yönetiminin bugüne kadar Moskova'ya zeytin dalı uzatırken Biden'in böyle bir çıkış yapmasının gerekçesini Kırgızistan'ın ülkesindeki ABD üssünü kapatma kararına bağlıyor. Kırgızistan'ın kararının ardında Kremlin olduğu yorumları yapılıyor.



Bu haber 876 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,923 µs