En Sıcak Konular

'Tunceli halkı satılık değildir'

7 Şubat 2009 22:55 tsi
Valiliğin gerçekleştirdiği ancak arkasında AKP’nin olduğu iddia edilen yardım projesi bugün Tunceli şehir merkezinde protesto edildi.

Tunceli Valiliği'nin 'Her eve bir beyaz eşya' projesi kapsamında dar gelirli ailelere vereceği beyaz eşyaların dağıtımına bugün Nazimiye İlçesi'nden başlandı. Nazimiye ilçesine bağlı Dolucu köyünde yarım metre kara rağmen fırın ve çamaşır makinaları görevliler tarafından köylülerin evlerine kadar taşınarak teslim edildi. Köylülerin bir kısmı yardımın sandıkta kullanacakları oylarının rengini değiştireceğini belirtirken, kimi ise ise, söz konusu yardıma göre oyunu kullanmayacağını söyledi.
Tunceli'de bugün sivil toplum kuruluşları dağıtılan yardımları protesto etmek için AKP il binasına kadar yürüyerek, buruya yanlarında getirdikleri buzdolabı, çamaşır makinası, bulaşık makinası ve televizyonu bıraktı.

BEYAZ EŞYA DAĞITIMI BAŞLADI

Tunceli Valiliğinin, "Her eve bir beyaz eşya projesi kapsamında tespit edilen 3 bin 300 kişiye dağıtılacak olan yaklaşık 5 milyon tl değerindeki beyaz eşya ve mobilyaların dağıtımına başlandı. 2 gün önce mobilya ve mutfak malzemeleri dağıtılırken, beyaz eşyaların dağıtımına Nazimiye ilçesine bağlı Doluca köyünden başlandı. Sabah saatlerinde beyaz eşya ve diğer malzemelerin depolandığı Nazimiye ilçesindeki spor salonundan iki araç ile alınan 15 fırın ve 20 çamaşır makinası Doluca köyüne götürüldü. Yarım metre kara rağmen görevliler araçlarla ilçe merkezinden 40 kilometre uzaklıkta bulunan Doluca köyüne getirdikleri beyaz eşyaları imza karşılığı vatandaşlara teslim etti.

"YARDIM, OYUMU ETKİLEYECEK"

Görevliler, yarım metre kara rağmen sırtladıkları fırın ve çamaşır makinalarını vatandaşların evine kadar taşırken, bazı vatandaşlar verilen yardımın seçim yardımı olduğunu ve bu yardıma göre oyunu vereceğini söyledi. Bazı vatandaşlar ise, bu yardımın devlet tarafından yapılan bir yardım olduğunu belirterek, bunun oyunun rengini etkilemeyeceğini söyledi. Köylülerden yardım alamayanlar verilen yardıma tepki gösterirken, bazı vatandaşların ise evlerinde kanepe gibi mobilya malzemesi olduğu halde kendilerine yeniden kanepelerin verildiği görüldü. Yardımların hava şartları el verdiği sürece dağıtımının devam edeceği öğrenildi.

AKP TUNCELİ'DE BEYAZ EŞYA İLE PROTESTO EDİLDİ

Tunceli'de yerel seçim öncesi Valilik tarafından dağıtılan beyaz eşyalar sivil toplum kuruluşları tarafından protesto edildi. Bugün öğlen saatlerinde sanat sokağında bir araya gelen yaklaşık 100 kişi, Tunceli valiliğinin dağıttığı beyaz eşya ve mobilyaları protesto etti. "Dersimim AKP'ye mezar olacak" ve "AKP eşyanı al başına çal" sloganları atarak AKP il binasının önüne gelen grup, önce kısa bir skeç gösterisi yaptı. Bir genç temsili olarak Başbakanı canlandırarak, yapılan zamlar ve geçmişte Başbakan'ın yaptığı gaflar ile ilgili konuştu. Göstericilerin içerisinde bir kişi ise başbakanı oynayan oyuncuya ayakkabı fırlattı.

Daha sonra grup adına açıklama yapan Dersim Demokratik Haklar Federasyonu üyesi Murat Kur, AKP ve diğer gerici düzen partilerinin 29 Mart'ta Dersim halkından cevaplarını alacaklarını iddia ederek, "Dersim halkı eşyalarla satın alınacak bir halk değildir. insanlık onuru eşyayla satın alınmaz.bugün kendilerini eşya ile mevki ile para ile satanlar halkı da bu tür malzemelerle satın alacağını sanıyorlar esas burada satılmışlar kendileridir,gözlerini daha fazla para kazanma hırsı bürümüş bu kişilerin yaptıkları geleceğe onursuz bir kültür bırakmaktır. Biz Dersim Demokratik Halk Dayanışması olarak geleceğimizi, kültürümüzü bu gerici anlayışın temsilcilerine ve onların taşeronlarına teslim etmeyeceğiz" dedi.

Grup daha sonra yanlarında getirdikleri 1 adet buzbodalı, 1 adet çamaşır makinası, 1 adet fırın ve 1 adet televizyonu AKP il binasının önüne koyarak olaysız bir şekilde dağıldı. Polis, protesto eylemi için çevrede geniş güvenlik önlemi aldı.
 
MAĞAZA SAHİBİ İSYAN ETTİ

Tunceli'de halı ve mobilya satışı yapan bir mağaza sahibi olan Mahir Çalan ise, yaptığı açıklamada kendilerine haksızlık yapıldığını öne sürdü. Çağdaş, 10 kişi çalıştırdığını ancak 1 yıldır yaşanan kriz nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını belirtirek şöyle dedi:

"İşyerimizi sabah açıp akşam kapatıyoruz. Kiriz bizi çok etkiledi, eleman çıkarmamak büyük bir uğraş içindeyiz. Şu ana kadar Valiliğin alıp dağıttığı mobilya ve halılar sadece tek bayiden alınmış ve ayrıca bu mağazanın sahibi hem Tuncelili değil hem de malları Elazığ'dan getiriyor. Oysa biz Tunceli'de ticaret yapıyoruz. Sabah Vali yardımcısıyla görüştüm. Vali yardımcısı bana malı kimden aldıkları sizi ilgilendirmez diyor. Ama bizde insanız krizde ayakta duramıyoruz borçluyuz ne yapalım borçlarımızı ödeyemiyoruz kapatıp gidelim mi dedim. Vali yardımcısı, "Kapat git bana neödedi. Şu anda yapılan iş adaletli değil hiçbir mağazada alınmamış sadece tek mağazada alınmış neden ondan alınmış AKP'li olduğu için ondan alınmış oysa o mağaza sahibinin Tunceli'de oy kullanma hakkı bile yok. Şu durumda ben bu mallar dağıtılırsa 5 yıl iş yapamam artık mağazamı kapatmak için yöntem arayacağım. Valilik adaletli bir alış yapar bizi de insan yerine koyarsa hiç olmazsa bu krizde biraz işimize yarar , sayın vali burada insanları resmen kaosa sürüklenmiş durumda herkes huzursuz durumda. Şu an halı ve mobilya dağıtımı yapan mağazanın sadece Tunceli'de şubesi var Elazığ'a a kayıtlı oradan getirip malları burada dağıtıyorlar bunu ispatlarız da. Burada Tunceli esnafına işyerini kapat git deniliyor" dedi.

ADIMI YAZDILAR AMA BEN YARDIMI ALMAYACAĞIM

Eşi köyde mayına basarak ayağı kopan işsiz Kazım Çiftçi ise, kendisine de verilecek olan bu yardımı kabul etmediğini ifade ederek, "Eşimin ayağı köyde mayına basarak koptu bana terör tazminatı bile vermediler. Şimdi bu yardımları veriyorlar. Kabul etmeyeceğim. Bana bir çamaşır makinası, 2 çekyat ve buzdolabı verilecek. Ben şimdi bu eşyaları alayım iyi tamam da bu buzdolabının içini nasıl dolduracağım , buzdolabının içine ne koyayım, yemek parası nerde bulacağım. Bunun yanında elektrik paralarını nerde ödeyeceğim? Bana bunu şimdi yapacağına 2005 yılında Tunceli'de sel baskını oldu benim evimde sel altında kaldı müracaat ettim sonuç almadı, başbakan geldi bu evraklarımı başbakana da verdi, valiliğe verdim inceleyeceğiz dediler ama red ettiler. Şimdi AKP bu eşyaları dağıtarak sorunları mı çözecek eğer yapacaksa iş versin çalışalım fabrika açsın işsizler çalışsın, amaç bu eşyaları dağıtıp oy almak ne yaparsa yapsınlar AKP Tunceli'de oy alamaz, ben bu eşyaları ret ettim almayacağım benim sorunuma çözüm bulmayanlar bu eşyalarla beni avutamaz"

radikal



Bu haber 826 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,675 µs