En Sıcak Konular

Genelkurmay: MİT'in Ergenekon raporu yok

7 Şubat 2009 11:31 tsi
Genelkurmay: MİT'in Ergenekon raporu yok MİT'in 2003'te Genelkurmay Başkanlığı'na gönderdiği Ergenekon Raporu'nun kayıtlarında olmadığı ortaya çıktı.

PKK itirafçısı Tonçer, "Ergenekon üyeliği" suçlamalarını reddetti: "Ben JİT'te görev yaptım. JİTEM'i bilmiyorum". Genelkurmay, MİT'in 2003'te ilettiği belirtilen Ergenekon ile ilgili bilginin kayıtlarda olmadığını mahkemeye bildirdi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin gördüğü Ergenekon Davası'nda, Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) 2003 yılında Genelkurmay Başkanlığı'na gönderdiği belirtilen Ergenekon Raporu'nun Genelkurmay kayıtlarında olmadığı ortaya çıktı.

Ntvmsnbc.com sitesine göre, Genelkurmayın 16 Ocak 2009 tarihinde mahkemeye gönderdiği yazıda MİT'in 2003 yılında ilettiği belirtilen Ergenekon ile ilgili bilginin kayıtlarda olmadığı bildirildi.

MİT mahkemeye gönderdiği yazıda 2003 ve 2006'da Genelkurmaya iki kez Ergenekon dosyası gönderdiğini bildirmişti. 2006 yılındaki dosyanın geldiğini belirten Genelkurmay, 2003 yılındaki raporundaki kayıtlarında bulunmadığını ayrı bir yazıyla mahkemeye belirtti.

Gelişmeler üzerine bugün mahkemedeki avukatlar, 2003 yılındaki dosyanın nasıl olup da Genelkurmay Başkanlığı'nın kayıtlarına girmediğinin sorulmasını istedi.

Tonçer: Glock'a ruhsat alacak param yok

Bugünkü duruşmada savunma yapan Abdulmüttalip Tonçer, Ertekin'in kendisine sadece iş verdiğini, örgüt ilişkisi bulunmadığını, Ertekin'e ait olduğu belirtilen Glock marka tabancanın kendisine ait olduğunu ve ruhsat alacak parasının olmadığını söyledi. Tonçer, PKK saldırılarından korunmak için silahı bulundurduğunu söyledi.

1990-93 yılları arasında PKK'da yer alan Tonçer, 1993'de teslim olup itirafçı olmuştu. Tonçer, iddianamede Ergenekon'un tutuklu sanıklarından Hayrettin Ertekin'e bağlı çalışan örgüt üyesi olmakla suçlanıyor.

"JİTEM yok, JİT var"

Tonçer, görev yaptığı dönemden pek çok komutan tanıdığını, yedi yıldır hiçbiriyle görüşmediğini belirterek "Komutanımın beni tanıması suç değil ki?" dedi.

Sanık, JİTEM'le faaliyetlere katıldığı yönündeki iddiaların doğru olmadığını savunarak, "1993 Ekim ayında PKK'dan yeni ayrılmıştım. Diyarbakır Cezaevi'ndeydim. JİTEM diye bir şey yok. Jandarma İstihbaratı, kısa adıyla JİT var" iddiasında bulundu.

Hayrettin Ertekin ile PKK itirafçısı Adil Timurtaş aracılığıyla tanıştığının doğru olmadığını ileri süren Tonçer, "Ertekin ile ismini vermek istemediğim, çok sevdiğim emekli bir komutanım aracılığıyla tanıştım. Sağ olsun beni kabul etti. Bana iş verdi" diye konuştu.

"Ergenekon" diye bir örgütten haberi olmadığını ifade eden Tonçer, savunmasına şöyle devam etti:

"Savcılar Mehmet Ali Pekgüzel ve Zekeriya Öz bana, '10 yıl TSK ile PKK'ya karşı mücadele ettin. TSK'nın bölgede yaptığı kanun dışı olayları anlat, komutanların ismini ver. Seni Ergenekon örgütüne katmayız' dediler. Şok oldum. 'Nasıl olur, onlar beni kurtardı' dedim. 'Böyle şeylere tanık oldun mu?' diye sordular. 'Hayır asla olmadım' dedim. 'Seni koruruz' dediler. Tekliflerini reddettiğim için Ergenekon soruşturmasına dahil edildim."

"PKK hiç kimseyi affetmez"

Ertekin dışındaki sanıkların hiçbirini tanımadığını söyleyen Tonçer, gerçek isminin ve adresinin iddianameyle deşifre olmasına tepki gösterdi.

PKK itirafçısı olarak can güvenliğinin olmadığını savcılara ifade ettiğini vurgulayan Tonçer, "Buna rağmen, ismim, adresim gazetelerde çıktı. PKK hiç kimseyi affetmez, özellikle beni. PKK beni Cizreli Ali diye biliyordu. Bu kod adını 15 yıldır can güvenliğim için kullanıyordum. Oğlum bile beni Ali diye biliyor. Aile bilgilerimin deşifre edilmesiyle suç işlendi. Aileme zarar gelirse bunun sorumlusu Öz ve Pekgüzel'dir. 20 yıl geçse de bu böyledir ya da beni korumaları lazım."

Adalet Bakanlığına iki kez başvuruda bulunduğunu ancak savcıların görevlerini kötüye kullanmadığının belirtildiğini anlatan Tonçer, "(İşlem yapılmasına gerek yok) diyorlar. PKK'yı unuttular herhalde. Ailemi korumadıktan sonra isterse 40 yıl versin. Benim ailemi kim koruyacak? Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin mi? Olacakların sorumlusu önce savcılar, sonra odur" dedi.

Tonçer, PKK itirafçısı Aldülkadir Aygan'ın, son dönemdeki açıklamalarını PKK'nın isteği üzerine yaptığını ve yapmak zorunda olduğunu öne sürdü; sadece Muş ve ilçelerinde olup bitenle ilgili aldığı bilgileri emniyete aktardığını, bunu yardımcı olmak için yaptığını belirtti.

Televizyonda izlediği programlarda sürekli JİTEM'den bahsedildiğini ve bu durumun kendisini korkuttuğunu anlatan Tonçer, "Ben JİT'te görev yaptım. Biz askerdeyken böyle derdik. JİTEM'i bilmiyorum" iddiasında bulundu. Tonçer, tahliyesine karar verilmesini istedi.

NTV



Bu haber 596 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,089 µs