yolsuzluk bombaları | " /> yolsuzluk bombaları | "/>

En Sıcak Konular

Rusya’yı çalkalayan yolsuzluk bombaları

7 Şubat 2009 08:42 tsi
Rusya’yı çalkalayan yolsuzluk bombaları Küresel kriz ortamında, ulusal para birimi Rublenin tepe taklak düşmesini önlemek için piyasaya her gün 1 milyar dolar akıtmak zorunda kalan Rusya yönetimi, yüksek petrol fiyatları döneminde çarçur edilen bütçe paralarının peşine düştü.

Nerdun Hacıoğlu / Hürriyet

Rusya Sayıştay’ı tarafından başlatılan denetimler üst düzey devlet memurlarının ve özellikle Rusya Maliye Bakanlığında görevli yöneticilerin akla hayale durgunluk verecek milyarlarca dolara varan vurgun operasyonlarına adının karıştığını ortaya koydu.

Hürriyetin, Rusya Sayıştay’ı "usulsüzlük raporu"nda yer alan en ilginç belgelerden birini ele geçirerek, Rusya Maliye Bakan Yardımcısı Sergey Storçak’ın iki milyar dolara yakın devleti dolandırma operasyonuna adının karıştığını ortaya koydu. Storçak, Kuveyt’e aslında ödenmemesi mümkün olan kredi borcunu ödeme kararı alarak, 2005 yılında Rusya bütçesini 1,9 milyar dolar zarara soktuğu iddia edildi.

TÜRKİYE VE FRANSA'NIN DA ADI GEÇİYOR

Türkiye ile Fransa’nın da adı geçen enteresan Kuveyt kredisi hikayesi 1991 yılında ABD’nin Irak’a karşı gerçekleştirdiği “Çöl fırtınası” operasyonu dönemine uzanıyor.

Saddam Hüseyin’in Kuveyt’e saldırısından hemen sonra Kuveyt yönetimi kısa sürede uluslararası Saddam karşıtı koalisyon oluşturmak için Rusya, Türkiye, Fransa ve daha bir dizi ülkeye birer milyar dolarlık kredi vermiş.

Ülkelerin vereceği kararları hızlandıracak siyasi kredi olarak adlandırılan bu paraları Kuveyt yönetimi üç yıl boyunca hatırlamamış bile.

ANKARA VE PARİS FATURAYI GÖNDERMİŞ

1994 yılına gelindiğinde eski defterleri açan Kuveyt, hem Türkiye hem de Fransa’dan 1,1 milyar dolarlık kredilerin geri ödenmesini talep etmiş. Türkiye ile Fransa, Irak harekatı yüzünden uğradıkları zararın listesini fatura olarak Kuveyt tarafına sununca Ankara ve Paris’ten bir daha tek bir dolar bile talep edilmemiş.

Rusya’ya gelince. Kuveyt’in dağıttığı ilginç siyasi destek kredisi 2005 yılına kadar gündemde kalmış. Kuveyt yönetimi Rus tarafına faiziyle birlikte 1,1 milyar dolarlık kredinin 1,9 milyar dolar olarak geri ödenmesini talep etmeye devam etmiş.

Rusya Maliye Bakanlığı ilk başta Türkiye ve Fransa benzeri Irak’ta uğradığı zararı gerekçe göstererek geri ödeme yapamayacağını söylese de bir sonuç alamamış. Ancak en azından kredinin sadece ana parasının, üstelik mal karşılığında ödenmesi şeklinde mutabakat sağlanmış. Hatta Rusya Devlet Başkanı veya Başbakanının Kuveyt yönetimine “Krediyi silin” talebi içeren mektup yazmış olsaydı, borcun unutulabileceği bile söyleniyor. 

RUSYA MALİYE BAKANLIĞI'NIN SKANDAL KARARI

Kuveyt, kredisinin Rus mallarıyla karşılanması beklenirken dosya Rusya Maliye Bakanlığından Bakan Yardımcısı Sergey Storçak’a havale edilmiş.

Storçak, Kuveyt heyetiyle daha ilk görüşmesinde Rusya’nın tüm kredi borcunu faizleriyle birlikte 1,9 milyar dolar olarak Rusya bütçesinden Kuveyt hesabına yatırılması talimatını imzalamış. Üstelik Storçak’ın aldığı tuhaf karar Rusya Maliye Bakanı Aleksey Kudrin tarafından da onaylamış. Böylece Sayıştay raporlarına göre Rus devleti en azından 600 milyon dolar zarara sokulmuş.

"OTKAT" OPERASYONU ŞÜPHESİ

Rusya Maliye Bakan Yardımcısı Storçak’ın Rus devletinin Kuveyt ile yaptığı kredi borcu pazarlığını bozarak ödetmesi son yıllarda Rusya’da “Otkat” adı verilen vurgun operasyonu olabileceği şüphesi uyandırdığı söyleniyor. Üst düzey memur elindeki imza yetkisiyle devletin kasasından ilk önce parayı çıkartıyor. Ardından parayı alan üçüncü taraf o memurun genelde yurt dışında bulunan hesabına teşekkür primi yatırıyor.

MALİYE BAKANI VE YARDIMCISI TOPUN AĞZINDA

Rusya Sayıştay müfettişlerinin gazetemize verdikleri bilgilere göre tuhaf Kuveyt kredisi meselesi yakında büyük skandalin patlak vermesine neden olacak. Topun ağzında sadece Maliye Bakan Yardımcısı Sergey Storçak değil, Maliye Bakanının kendisi Aleksey Kudrin de bulunuyor.

 Rusya Maliye Bakanı Aleksey Kudrin, son aylarda zaten devletin döviz rezervlerini kötü yönetmekle eleştiriliyor. Rusya’nın küresel krizden en fazla etkilenen ülkelerin arasında yer almasının baş sorumlusu olarak Kudrin gösteriliyor.



Bu haber 587 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,141 µs