En Sıcak Konular

'PKK'ya direndim ama Hizbullah'a yakınlaştım'

6 Şubat 2009 16:14 tsi
'PKK'ya direndim ama Hizbullah'a yakınlaştım' Almanya'da yakalanan ve eski DEP'li Sincar'ın katili olduğu öne sürülen Cihan Yıldız'ın dosyası Hizbullah davası ile birleştirildi

Almanya'da yakalanan ve Sincar'ın katili olduğu öne sürülen Cihan Yıldız: "PKK'ya katılmamakta direndim, ama bu arada Hizbullah'a yakınlaştım"

Hizbullah terör örgütüyle ilgili ana davanın görülmesine bugün Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Almanya'da geçtiğimiz yıl yakalanıp Türkiye'ye iade edilen Cihan Yıldız'ın dosyası ana davayla birleştirildi. 6 cinayet ve 9 yaralama olayıyla suçlanan Yıldız, "PKK'ya katılmamakta direndim, ama bu arada Hizbullah'a yakınlaştım" derken suçlamaları ise reddetti.

Hizbullah terör örgütü adına gerçekleştirilen 162 cinayet ve 89 yaralama olayını gerçekleştirdikleri iddiasıyla 23'ü tutuklu 33 sanığın yargılanmasına Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Tutuklu sanıklarla avukatlarının katıldığı duruşmada
Almanya'da 2008 yılında yakalanarak Türkiye'ye iade edilen ve aralarında DEP milletvekili Mehmet Sincar'ın da bulunduğu 6 öldürme, 9 yaralama olayına katıldığı öne sürülen Cihan Yıldız'ın dosyası da ana davanın dosyasıyla birleştirildi. Mahkemede söz alan Yıldız, savunmasında askerden döndükten sonra Silvan'da PKK'nın militanları tarafından "Türkiye Cumhuriyeti'nde askerlik yaptın, sıra Kürtlere hizmet etmekte. Dağ kadrosuna katılacaksın" denildiğini belirterek, "Ben muhafazakar biriyim. Bölgede PKK'nın etkinliği çok güçlüydü, onlara katılmak yerine askere gitmiştim. 4-5 PKK militanı tekrar yanıma geldi, beni darp ettiler, bunların arasında Abdülmenaf Şimşek de vardı. Bu olaydan sonra Şimşek öldürüldü ve beni bundan sorumlu tuttular. Ben de etki-tepki meselesinden asker arkadaşım Mustafa Tayik'in yanına yerleştim. Bu kişinin Hizbullah elemanı olduğunu bilmiyordum. Askerde beraber namaz kılıyorduk. Tamamen kan davasından korunmak için gitmiştim. Silvan ilçesindeki evinde bir dönem misafir kalmıştım. PKK'ya katılmamakta direndim, ancak bu arada Hizbullah'a yakınlaştım. Camiye gidip Kuran dersi alıyordum. Ancak Mehmet Sincar ve diğer kişilerin öldürülmesi ve yaralanması olaylarına kesinlikle karışmadım. PKK'nın ideolojisini benimsemediğim için onlardan uzak durmaya çalıştım. Üzerime atılı suçları kabul etmiyorum" dedi. Yıldız'ın avukatları da eylemlerin 1992-1993'te gerçekleştirildiğini, ancak müvekkillerinin 1995 yılında örgüte katıldığını beyan ettiğini vurguladılar.

Bazı sanıkların avukatı olan Hüseyin Yılmaz da İstanbul Beykoz'da ele geçirilen bini aşkın CD'nin mahkemeye getirilmesi ve dosyaya konulmasını isteyerek, CD'lerdeki bilgiler ışığında savunma yapabileceklerini ifade etti. Yılmaz, "Ergenekon davası kapsamında sanık avukatların talebi üzerine görüntüler, CD'ler ve iddia makamının sunduğu belgeler anında teslim ediliyor. Bunlar dosyaya niye konulmuyor? Sadece ABD'de yapılan CD çözümlerinin bir kısmı geldi. Sanıkların özel hayatlarından deşifre edilmemek adına bu CD'lerin dosyaya konulmadığı söyleniyor. Ancak Ergenekon davasında da sanıkların özel hayatı deşifre edilebiliyor" diye konuştu.
Sanıklardan Mehmet Ezme ve Rıfat Demir, polisleri öldürmediklerini, ancak gözaltında işkence gördüklerini ve işkence raporlarının da adliyede kaybolduğunu iddia ederek, işkence yapıldığına dair sağlık raporlarını yeniden mahkeme heyetine sundu.

İstanbul Beykoz'da Hüseyin Velioğlu'nun öldürüldüğü operasyonda sağ olarak yakalanan örgütün sözde şura üyesi Edip Gümüş ve askeri kanat sorumlusu Cemal Tutar'ın da aralarında bulunduğu diğer tutuklu sanıklar, savunmalarını önümüzdeki duruşmalarda yapacaklarını söylediler.

9 yıldır süren davada 3 kez mütalaa verildi ve bunlarda 20 sanık hakkında ağırlaştırılmış müebbet, 2 sanık hakkında beraat, ölen bir sanık için davanın düşürülmesi, diğer sanıklar hakkında da 15 yıla karar hapis istendi.

habertürk



Bu haber 612 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,770 µs